Libya'da devrim adım adım (Son gelişmeler)

Libya Adalet Bakanı Muhammed Mustafa Abdulcelil, göstericilere karşı orantısız güç kullanılmasını protesto için istifa ettiğini açıkladı. Reuters'ın bildirdiğine göre Libya'daki İslam alimleri, halkı Kaddafi yönetimine karşı isyan çağırdı.

21-02-2011


Libya Adalet Bakanı Muhammed Mustafa Abdulcelil, göstericilere karşı orantısız güç kullanılmasını protesto için istifa ettiğini açıkladı.

Hükümet yanlısı Quryna gazetesinin haberine göre, gazeteye bilgi veren Adalet Bakanı, silahsız göstericilere kanlı müdahaleyi tasvip edemeyeceğini söyledi.

ALİMLER İSYANA ÇAĞIRDI

Reuters'ın bildirdiğine göre Libya'daki İslam alimleri, halkı Kaddafi yönetimine karşı isyan çağırdı.

Libya'da daha önce askerlerin sivillere ateş açmaktan vazgeçmeye çağıran Müslüman liderler, bu kez halkı Muammer Kaddafi'ye karşı ayaklanmaya çağırdı. Müslüman liderler, Libya yönetimine karşı mümkün olan bütün araçlarla ayaklanmanın herkesin dini sorumluluğu olduğunu kaydetti.

BİRÇOK KENT ELE GEÇİRİLDİ İDDİASI

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (UİHF), Libya'da göstericilerin birçok kentin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

Federasyon başkanı Süheyra Belhasan, ordunun çekilmesinden sonra, aralarında Bingazi ve Sirte de olmak üzere birçok kentin göstericilerin eline geçtiğini belirtti.

Merkezi Paris'te bulunan federasyonun başkanı Belhasan, Libya insan hakları birliğinden alınan verilere dayanarak, Libya'da ayaklanmanın başlamasından bu yana 300-400 kişinin öldüğünü de ifade etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ölü sayısını 233 olarak açıklamıştı.

AVRUPA BÖLÜNDÜ

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da geniş halk kitlelerinin katıldığı protesto gösterilerinde, kalabalığa ateş açtırmak gibi en sert yöntemlerle iktidarını korumaya çalışan Libya lideri Muammer Kaddafi AB'yi böldü.

İskandinav ülkeleri Libya'daki ayaklanmayı kanla bastırmaya çalışan Kaddafi yönetimine karşı yaptırım uygulanmasını savunurken, İtalya ve Çek Cumhuriyeti Kaddafi'ye arka çıktı.

Berlusconi, Kaddafi'ye destek çıkanların başında geliyor.

Finlandiya ve diğer bazı İskandinav ülkeleri AB'nin Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko örneğinde olduğu gibi Kaddafi'ye mal varlığının dondurulması ve seyahat yasağı gibi yaptırımlar isterken, Çek Cumhuriyeti ve İtalya, Kaddafi'nin devrilmesi halinde daha büyük felaketler olabileceğini savundu.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Aleksander Stubb, AB dışişleri bakanları toplantısında basına yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 300 kişinin ateş açılarak katledildiği bir ortamda biz Kaddafi'ye seyahat yasağı gibi yaptırımları konuşmadan Libya'da olanları izleyenler tarafındayken Belarus'a nasıl seyahat yasağı ve yaptırımlar uyguluyoruz?" diye sordu.

AB dışişleri bakanlarının Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olayları tartışacağı oturumda "bu soruyu soracağını" belirten Stubb, Libya'da Kaddafi ve yakınlarıyla hükümet yetkililerine "seyahat yasağı ve nokta ekonomik yaptırımlar" talebinde bulundu.

Bunun sağlanması halinde AB'nin demokrasi yanlısı hareketlerin yanında olduğunu göstereceğini belirten Stubb, toplantıdan bu yönde karar çıkması konusunda umutsuz konuştu.

Stubb, "Bence bugünkü toplantıdan bu tür yaptırımlar çıkmaz, ama tartışmayı başlatmalıyız. Belki bir sonraki toplantıda önümüzde somut öneriler olur" dedi.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, dün yaptığı açıklamada, ""Eğer Kaddafi devrilirse dünyada daha büyük felaketler olur" demişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Francı Frattini de dünkü açıklamasında AB içinde İtalya'nın Tunus ve Libya'nın en yakın komşusu olduğuna dikkat çekerek, bu ülkelerdeki olayların göçmen akını gibi sonuçlar doğurmasından "son derece endişeli olduklarını" belirtmişti.

PETROL ŞİRKETLERİ ÇEKİLİYOR

Avrupalı petrol ve doğalgaz şirketleri, şiddet olaylarının ülke geneline yayıldığı Libya'daki personelini tahliye ediyor, sondaj hazırlıklarını askıya alıyor.

Norveç'in Statoil, Avusturya'nın OMV ve Royal Dutch Shell şirketlerinin Libya'nın Bingazi kentinde yüzlerce kişinin öldüğü hükümet karşıtı protestoların başkent Trablus'a sıçradığı bir dönemde personelinin bir bölümünü tahliye ettiği belirtiliyor.

İspanya'nın Repsol firması tarafından işletilen Murzak petrol üretim alanının şimdiye kadar olaylardan etkilenmeden üretimini sürdürdüğü, Fransız Eni şirketinin de operasyonlarını sürdürdüğü bildiriliyor.
Libya'da petrol ya da doğalgaz üretmeyen İngiliz petrol devi BP'nin ise şiddet olaylarının artması nedeniyle, ülkenin batı kıyılarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine başlama hazırlıklarını askıya aldığını duyurdu.

El Cezire televizyonu da bugünkü haberinde Arap Körfez petrol şirketi Nafoora'nın, işçilerin grevi yüzünden üretim yapamadığını duyurdu.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Libya'da   #devrim   #adım   #adım   #(Son   #gelişmeler)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN