"Füze kalkanı, siyonist rejimle askeri işbirliğini zorunlu kılar"

Türkiye'nin yerleştirilmesini kabul ettiği füze kalkanı sisteminin ileride Türkiye, ABD ve İsrail ortak tatbikatlarına yol açabileceği belirtildi.

04-09-2011


ABD Avrupa Komutanlığı(EUCOM),2012'nin başlarında İsrail ile 'Juniper Cobra' ortak füze savunma tatbikatı gerçekleştirecek. Bu tatbikat ABD ve İsrail askerlerinin koordinasyonu arttırmayı ve ellerindeki füze savunma sistemlerini ileriye dönük olarak daha iyi entegre etmelerini amaçlıyor.

Habertürk'ün haberine göre tatbikat beş senedir, İsrail Hava Kuvvetleri Savunma Dairesi, ABD Füze Savunma Dairesi ve ABD Avrupa Komutanlığı(EUCOM) ortaklığıyla yapılıyor. 2012'deki tatbikatın iki ülke arasında bu zamana kadar yapılan en gelişmiş ve en geniş çaplı tatbikat olacağı söyleniyor.

İSRAİL'DE DE AYNI FÜZE SİSTEMİ VAR VE ENTEGRE SİSTEM DE AYNI

Bu tatbikatı füze kalkanı sisteminin yerleştirilmesini kabul etmesinden sonra Türkiye adına ilginç kılan unsurlardan biri de, Türkiye'ye yerleştirilecek füze kalkanı sistemi savunmasının bir unsuru olduğu söylenen ABD Deniz Kuvvetlerine ait gemilerden atılan Aegis Ballistic Füze Savunma sistemlerini de kapsaması. Bir diğeri ise İsrail'de Türkiye'ye konuçlandırılacağı söylenen AN/TPY-2 füze savunma sisteminin bulunuyor olması.

'ABD İSRAİL SİSTEMİNE ENTEGRE BİR RADARI BÖLGEYE YERLEŞTİRMEK İSTİYOR'

Reuters'in 2010 tarihli "U.S Plans For Middle East Missile Shield Take Shape" adlı haberinde, ABD'li yetkililer Güney İsrail'de konuçlandırılmış olan AN/TPY-2 adlı radar ile birlikte çalışma imkanı verecek bir bölgeye yeni bir radar yerleştirmek istiyorlar deniyor. Adı açıklanmayan bir diplomat o tarihte bu sistemin adını "tak ve çalıştır" olarak açıklıyor. "ilk önce sistemin gövdeleri inşa ediliyor sonra birbirlerine bağlanıyorlar ve sonra da sistem devreye giriyor."

İSRAİL FÜZE KALKANI İRAN'IN TAMAMANI KAPSAMIYOR

İsrail'deki füze savunma sistemi İran dışında Kafkasların ve Ortadoğu'nun büyük bir bölümünü kapısıyor, fakat İran'ın doğu bölgesini tamamen gözetleyemiyor. Bu gözetleme dışında kalan bölgeden yapılacak herhangi bir ateşlemenin tespit edilememesi ve oradan gelecek bir füzenin imha edilememesi ihtimalini arttırıyor.

TATBİKATLAR PARÇALARIN ENTEGRASYONU İÇİN GEREKLİ

ABD ise ABD Avrupa Komutanlığını da devreye sokarak sadece İran'ı ve Ortadoğu'yu içermeyen daha geniş bir füze kalkanı oluşturmaya çalışıyor. Bu tip bir sistemin mümkün olduğunca kusursuz çalışabilmesi için ise parçaların birbirine iyice entegre edilerek büyük bir koordinasyon içinde ortak hareket etmek gerekiyor. Bu yüzden de bu amaçla yapılacak tatbikatlar ön plana çıkıyor.

ORTADOĞU'DA BÜYÜK ÇAPLI ÇARPIŞMALARA HAZIRLIK

Juniper Cobra dışında ABD ordusu Mayıs 2012'de İsrail ve ABD arasında iki ülke tarihindeki en büyük ortak tatbikatlardan birinin gerçekleştirileceğini açıkladı. Right Side News'e göre, Austere Challenge(Zorlu Görev) adlı bu tatbikatta ABD'nin komuta merkezleri ve Almanya'daki ABD Avrupa komutanlığı(EUCOM) karargahlarındaki komuta merkezi tesisleri ön planda olacak. Tatbikatın nihai hedefi ise gelecekte Ortadoğu'da büyük çaplı bir çatışma söz konusu olduğunda ortak kuvvetlerin kuruluşuna ön ayak olmak olarak açıklandı.

ABD TÜRKİYE'Yİ ZORLAR MI?

Bu gelişmeler düşünüldüğünde,Türkiye nerede duruyor?,füze kalkanı sistemi devreye girdiğinde sorumlulukları neler olacak? İleride bu tip tatbikatlarda bulunmak gibi bir yükümlülük içine girecek mi? İsrail ile neredeyse kopma noktasına gelen diplomatik ilişkiler ve askeri işbirliğinin sıfıra indiği düşünüldüğünde füze kalkanı sisteminin yerleştirilmesi dolayısıyla ABD'den İsrail ile ilişkilerini iyileştirmesi yönünde bir baskı gelecek mi?, gibi sorular öne çıkıyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Füze   #kalkanı   #   #siyonist   #rejimle   #askeri   #işbirliğini   #zorunlu   #kılar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN