Venhar'da "Futbol dini" konuşuldu

29 Mart akşamı düzenlenen Venhar Cumartesi Sohbetlerinin son konusu 'Futbol Dini' ve konuşmacısı Metin Mavuşgil idi. Çarpıcı bir belgesel sunumu ile sonlanan sohbet ile bu yılki Cumartesi sohbetlerine ara verilmiş oldu.

13-04-2014


Metin Mavuşgil'in Futbol Dini konulu sunumundan kısa bir konuşma özeti sunuyoruz;

Batı'dan gelen hiçbir şey geldiği gibi masum değildir. Batıl batı yine yaptı yapacağını ve kendi yaşam tarzını/dinini empoze etti kendi dışındakilere...

Bir zamanlar 'hristiyan dünyası' olarak bilinirdi. Kur'an'ın tabiriyle Ehl-i Kitab'tı. Tahrif edilmişte olsa ilahî bir din denilebiliyordu en azından muhatab kabul ediliyordu. Ama 'modern çağ' denilen bu zaman diliminde artık Batı denilince akla sekülerlik (din dışı) , dünyevilik gelir oldu. Yine Kur'an buna  'heva ve hevesini ilâh edinme' diyor;

'Şu heva ve hevesini ilâh edineni gördün mü? Allah onu bir bilgi üzerinde sapıklıkta bırakmıştır. Kulağını ve kalbini mühürlemiş, gözüne de perde çekmiştir. Allah'tan sonra kim onu doğru yola çıkarabilir? Hiç düşünmüyor musunuz?

-Dünya hayatımızdan başka hayat yoktur. Ölürüz ve yaşarız. Bizi zamandan başka bir şey yok etmez, derler. Onların bu konuda bilgileri yoktur. Onlar, yalnızca zannederler. (45/23-24) 

İşte futbol böyle bir İlâh'ın razı olduğu dinlerden sadece birisi.

'Boş ve faydasız tabi ki de hayırsız bir ameldir' diye söylese de dini İslam olan bir müslüman, hiç de öyle değildir!?  Bir yaşam biçimidir. Kural ve kaideleriyle, ibadetiyle, dindarıyla, mabediyle, ahlâkıyla, sermayesiyle, dünya görüşüyle ve daha sayamadığımız prensipleriyle tam bir dini andırmaktadır.

'Futbol hiçbir zaman sadece futbol değildir!' diye bir kitap yazıyor, batılı yazar Simon Kuper. Sorguluyor içinde bulunduğu batının batıl dinini...

Biz müslümanlar da sorguluyor muyuz acaba bizimde içimize girmiş olan bu dini? Salyangoz satıcılarına razı mı oluyoruz, yoksa onlara karşı mı duruyoruz? Hâlimize bakılırsa hiçte öyle değil. Salyangoz sofralarımıza gelir olmuş ama biz farkında değiliz. Aşağıdaki videoyu izleyince bunu daha iyi anlayacağız.

Modern hayat ve onun getirdiği seküler yaşam tarzı yani dünyevilik bizleri de kuşatmış durumda. Bu kuşatmayı kırmak ancak dini Allah'a has kılmakla olur. Bizim için İslam'dan razı olanı razı ettiğimiz zaman diğer dinlerin hükmü ve hakimiyeti ortadan kalkacaktır.

 Deki,'Hak geldi batıl zail oldu zaten batıl zail olmaya mahkûmdur.' (17/81)

Metin Mavuşgil'in Notu: Sunumu hazırlarken, futbola tevhidî açıdan eleştiri yaptığı yazısından  istifade ettiğim Venhar Haber sitesi yazarlarından Ahmet Kalkan Hoca'ya,  ayrıca 'Futbol Faşizmi' başlıklı şiirinden istifade ettiğim Mehmet Pamak abimize teşekkür ediyorum.

Etiketler : #Venhar'da   #Futbol   #dini   #konuşuldu   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN