Suriye'de cuma gösterileri yine kana bulandı

Suriye'de dün rejimin saldırılarında 43 kişi daha katledilirken, Türkiye'ye kaçışları önlemek için ordunun ormanları kundakladığı belirtildi.

17-06-2012


Suriye'nin birçok şehrinde Cuma gösterileri devam etti. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Baas Ordusunun muhaliflere yönelik düzenlediği dünkü saldırılarda 43 kişinin katledildiğini duyurdu.

Londra merkezli örgüt, çoğunluğu Şam'ın banliyölerinde ve Der’a'da olmak üzere Esed’e bağlı güvenlik güçlerince açılan ateşte 43 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı.

Şam'ın Duma semtindeki operasyonlarda bazı evlerin yıkıldığını ve yıkılan evlerin enkazında insanların olduğunu ifade eden aktivistler, İdlib, Humus, Hama, Der’a kentlerinde operasyonların yoğun olarak devam ettiğini belirtti.

Kaçışları Önlemek İçin Ormanları Kundaklıyorlar

Son 10 günde Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin muhaliflere yönelik operasyonlara hız verdiği Suriye'den Türkiye'ye geçiş arttı. 10 gün öncesine kadar günde 10-15 kişi Türkiye'ye sığınırken, bu rakam son günlerde 300'lere kadar çıktı.

Esed güçlerinin ise hem kaçışları önlemek hem de muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun alanını daraltmak için Türkiye güzergahında yangınlar çıkarttığı ileri sürülüyor. Türkiye-Suriye sınırında son bir ay içerisinde 10 ayrı noktada yangın çıktı. Son olarak Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'de ormanlık alanlar alevlere teslim olurken yangında sınır hattında bekleyen ve sığınmacılara güvenli yol sağlamaya çalışan muhalif grupların çadırları yandı.

CİHAN’ın geçtiği bir habere göre Suriye ordusunun, kaçan halkı engellemek amacıyla sürekli sınır hattında yangın çıkardığını söyleyen Özgür Suriye Ordusu askerleri "Bunları bilinçli yapıyorlar. Sınırdan geçmeyelim diye, sınıra getirilen yaralılara yardım edilmesin diye yakıyorlar. Sığınacağımız yer kalmasın diye yakıyorlar." dedi.

Suriye hükümetinin müdahale etmediği ve müdahaleye de izin vermediği yangınlar zaman zaman sınırın Türkiye tarafını da tehdit ediyor. Alevlerin Türkiye'ye sıçrama ihtimaline karşılık Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yangın söndürme ekipleri hazır bekletiliyor.

(Kaynak: Haksöz Haber)

Etiketler : #Suriye'de   #cuma   #gösterileri   #yine   #kana   #bulandı   
YORUMLAR
  • HUSEYIN SASMAZ   17-06-2012 13:34

    Bilad’üş Şam ehlinin zalimlere ve küfre karşı ortaya koyduğu kıyam tüm ümmetin imtihanıdır. Allah Rasulü Sallalahu Aleyhi Ve Sellem’in mümtaz kıldığı belde halkının İslami kıyamı, Yöneticiler, alimler, cemaatler ve tüm Müslümanlar için bir imtihan olacak. Yöneticiler için bir imtihan olacak. Kadınların, çocukların ve zayıf düşmüş erkeklerin çağrılarına icabet etmeyen yöneticiler için çetin bir imtihan olacak. Allah muhakkak Şam ehline yardımını bir el ile gönderecek. Kaybedenler ve ziyanda olanlar Şam ehline yardımını göndermeyen ihanet içerisindeki yöneticiler olacak. Alimler için çetin bir imtihan olacak. Bölük pörçük olmuş Müslümanların birliği ve bütünlüğü için kıyamını bereketlendirmek isteyen Şam ehli, huzur-u Mahşerde alimlerin sessizliğinden de şikayetçi olacak. Müslümanları hakka çağırmayan ve zalim sultan karşısında hakkı söylemekten sakınan alimler için de çetin bir imtihan olacak. Cemaatler ve tüm Müslümanlar için de çetin bir imtihan olacak. Kısaca Şam ehlinin kıyamı bizim imtihanımız olacak. “Şam ehli fesada uğrarsa sizde artık hayır kalmaz.” (İmamı Ahmed, Tirmizi ve İbni Hibban)

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN