NATO, Taliban karşısında hezimetini gizliyor

NATO birliklerinin 3 gün önce başlattığı “Müşterek” saldırısında dün de şiddetli çatışmalar yaşandı. Taliban kaynakları, NATO’nun çıkan çatışmalarda ağır kayıplar verdiklerini bildirdi.

17-02-2010


Taliban, "Marcah'taki NATO birliklerinin ağır hezimetini gizleyen dünya medyasına" çağrıda bulunarak, "Size servis edilen haberlere inanmayın. NATO birlikleri kayda değer bir ilerleme gerçekleştiremedi. Onlar, sadece Marcah'taki bazı noktalara helikopterlerle indirme yaptılar ve şu anda kuşatma altındalar. Saklandıkları noktalardan çıkamıyorlar da.. Ne zaman hareket etmeye kalksalar, mücahidlerimizin şiddetli saldırısıyla karşılaşıyorlar ve sonra da gerisin geri dönüyorlar. NATO askerleri, morallerini kaybetti" dedi.

ABD önderliğindeki işgal gücü NATO birliklerinin Afganistan'da Taliban direnişçilerine karşı üç gün önce, 15 bin askerle başlattığı "Müşterek" saldırısı sürüyor. İşgal güçleri dünyanın en gelişmiş öldürücü silahlarına rağmen Taliban karşısında ağır kayıplar veriyor. Direniş karşısında hayal kırıklığına uğrayan NATO ise, paralı medya kuruluşlarını kullanarak, Taliban savaşçıları karşısında önemli kazanımlar elde ettiğini açıklamasına ise Taliban'dan tepki geldi.

Taliban, dün sabah saatlerinde dünya medyasına yaptığı çağrıda, Marcah'a gelerek gerçeklere şahit olmaları ve kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirmeleri istendi. NATO'nun bağımsız gazetecilerin bölgeye girmesine izin vermediğini belirten Taliban, bağımsız gazetecilerin Marcah'a girmesi halinde bütün gerçeklerin açığa çıkacağını savundu. Taliban "Düşman zorunlu olarak para ve güç kullanarak, medyayı kendi çıkarları doğrultusunda yayın yapmaya zorladı. Böylece dünya halklarının gözlerini boyamakta, Helmand eyaletinin Nad Ali ve Marcah bölgelerindeki hezimetini gizlemektedir.

Afganistan İslâm Emirliği olarak dünyadaki bütün özgür basına sesleniyor, muhabirlerini Marcah'a göndererek gerçeklere doğrudan şahit olmalarını ve böylece dünya kamuoyununa sunmalarını istiyoruz" dedi.

NATO birliklerinin kaydadeğer bir ilerleme gerçekleştiremediğini belirten Taliban, "Onlar, sadece Marcah'taki bazı noktalara helikopterlerle indirme yaptılar ve şu anda kuşatma altındalar. Saklandıkları noktalardan çıkamıyorlar da.. Ne zaman hareket etmeye kalksalar, mücahidlerimizin şiddetli saldırısıyla karşılaşıyorlar ve sonra da gerisin geri dönüyorlar. NATO askerleri, morallerini yitirdi. Bölge halkı onları izleyebiliyor. Onlar, yüksek sesle ağlıyorlar" dedi.

Helmand'da Çatışmalar Devam Ediyor

NATO birliklerinin üç gün önce başlattığı "Müşterek" saldırısında dün de şiddetli çatışmalar yaşandı. Taliban kaynakları NATO'nun çıkan çatışmalarda ağır kayıplar verdiklerini bildirdi. Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, Nad Ali'ye bağlı Şorab bölgesinde hareket halindeki bir Amerikan birliğinin, önceki akşam saatlerinde yola döşenen mayınlarla hedef alındığını, saldırı sırasında 5 askeri araçta ağır maddi hasarın meydana geldiğini açıkladı. Ahmedi, dün saat 15:00 sularında da NATO birliklerine ait bir tankı yine Nad Ali bölgesinde imha ettiklerini, içerisindeki askerleri öldürdüklerini açıkladı. Ahmedi, dün hedef alınan askeri araçların 14'e ulaştığını belirtti. Helmand yakınlarındaki Sangin'de İngiliz birlikleriyle Taliban savaşçıları arasında çıkan çatışmada ise 3 askerin öldürüldüğü, 2 askerin de yaralandığı öğrenildi. Helmand'ın yanı sıra Afganistan'ın diğer eyaletlerinde de çatışmalar eşzamanlı olarak devam ediyor. Ahmedi, Farah eyaletinin Şahcihan köyündeki Taliban mevzisine saldırılması üzerine çıkan çatışmada NATO'ya ait bir tank imha edilirken içerisindeki askerlerin de öldürüldüğünü bildirdi.

Taliban'dan yalanlama: Baradar yakalanmadı

Öte yandan Taliban, örgütün en üst düzey komutanlarından Molla Abdülgani Baradar'ın yakalandığı yönündeki haberleri yalanladı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Baradar'ın Afganistan'da örgütün askeri ve siyasi eylemlerini örgütlediğini savunarak, ABD'yi, dikkatleri kendi yenilgilerinden başka bir yöne çekmeye çalışmakla suçladı. New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, Baradar'ın Pakistan'ın Karaçi kentinde yakalandığı ve birkaç gündür gözaltında tutulduğu bildirilmişti.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #NATO   #   #Taliban   #karşısında   #hezimetini   #gizliyor   
YORUMLAR
  • Ahmet Örs   18-02-2010 13:26

    haydi bakalım!

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN