Mısır'da referandum katliamı: 11 maktul

Mısır'da cunta anayasasının oylandığı referanduma karşı yapılan gösterilerde en az 11 kişinin katledildiği bildirildi.

14-01-2014


Mısır’da bugün başlayan anayasa referandumunda oy verme işlemi esnasında çıkan olaylarda resmi kaynaklara göre 4 kişi hayatını kaybetti. Bağımsız kaynaklar ölü sayısının 11’e çıktığını duyuruyorlar. 

Kahire, İskenderiye, Tanta, Suveyş, Suhac, Garbiyye gibi ülkenin bütün şehirlerinde darbe karşıtı eylemler devam ediyor. El Cezire’den başka hiçbir televizyon kanalı ülkede yaşanan şiddet olaylarını ekranlara taşımıyor. Diğer televizyon kanalları Mursi’nin devrilmesinden sonraki süreçte Cezire aleyhinde karalama kampanyası başlatmıştı.

El Arabiya ve SKY News’in Arapçası gibi bağımsız kanallar bile olayları görmezden gelerek, oy verilen yerleri göstererek güllük gülistanlık bir referandum havası veriyor.

Mısır el Hayat TV kanalı ise hayatını kaybeden 4 kişinin İhvan’ın kurşunlarıyla vurulduğu şeklinde altyazı geçti.

En az 30 İhvan mensubunun da gözaltına alındığı bildirildi.

Oylamaya çoğunlukla kadınların katıldığı gözleniyor. Savunma Bakanı Sisi kadınları ve gençleri oy vermek için sandık başına gitmeye çağırmıştı.

KATILIM ORANI VE MISIRLILARIN DEMOKRASİ ANLAYIŞI

Referanduma katılım oranının daha önceki seçimlere oranla oldukça düşük olduğu ancak Mübarek dönemindeki seçimlere nazaran katılımın çok daha yüksek olduğu gözleniyor.

Darbe Karşıtı Milli Koalisyon’un referandumu boykot etmesine rağmen, halkın sandık başına gitmesinin ülkede demokrasi anlayışının yavaş yavaş oluşmaya başladığının göstergesi olduğu şeklinde yorumlar yapıyor.

Seçimleri kontrol eden yargıçlardan bazılarının halkı “hayır” demek için yönlendirdiği şeklindeki iddialar nedeniyle, bazı yargıçlar hakkında soruşturma başlatılacağı belirtildi.

SİSİ SEÇİM MERKEZLERİNE GİTTİ

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi de bugün bazı seçim merkezlerini ziyaret etti.

Ordunun resmi internet sitesinde, Sisi'nin bazı seçim merkezlerini ziyaret ederek, görevliler ve oy kullanmak için bekleyen vatandaşlarla sohbet ettiği fotoğrafları paylaşıldı.

Ziyaretlerinde burada bekleyenlerle tokalaşan Sisi'nin, sevgi gösterileri ve alkışlarla karşılandığı, bazı kişilerin bu esnada "Seni Seviyoruz Sisi" şeklinde sloganlar attığı kaydedildi.

Askeri darbeden sonra sadece özel toplantı ve konferanslarda objektiflerin karşısında çıkan Sisi, referandum ziyeretleriyle ilk kez halkın içine karışmış oldu.

Ordu mensubu olduğu için referandumda oy kullanamayan Sisi, bir süre önce düzenlenen konferansta, Mısırlılardan referanduma katılarak, anayasa taslağına destek vermelerini istemiş, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ise "ordu ve halk desteğini" alması durumunda adaylığa açık olduğunu ifade etmişti.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Mısır'da   #referandum   #katliamı:   #11   #maktul   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN