Mısır'da milyonlar Cuma sonrası Tahrir'i doldurdu

Mısır'da 1 milyonu aşkın Hüsnü Mübarek karşıtı "Veda Cuması" için başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Cuma namazının ardından göstericiler yürüyüşe geçti. Mübarek yandaşlarının da meydanda toplanmaya başlandığı, iki grup arasında yer yer gerginlik yaşandığı belirtiliyor.

04-02-2011


Bugünü Hüsnü Mübarek'in ülkeden gitmesine atfen "kurtuluş günü" ilan eden muhalifler başkent Kahire'deki Tahir Meydanı'nda cuma namazı kıldı.

Cuma namazını kıldıran İmam Halid el Marakbi hutbesinde, "Özgür doğduk, özgür yaşayacağız. Zafere kadar sabırlı olmanızı istiyorum" dedi.

"Bizi temsil eden, taleplerimizi dile getiren bir partimiz yok. Müzakere etmek isteyen, buraya gelir, konuşuruz" diyen imam, cemaatle birlikte ölenler için gözyaşı döktü. Namaz sona erer ermez toplananlar Cumhurbaşkanı Mübarek için "defol, defol" sloganları attı.

El Cezire televizyonu, Tahrir Meydanı'ndaki göstericiler arasına sızan onlarca güvenlik görevlisinin kimliklerinin deşifre edildiği bildirdi.

Tahrir Meydanı'na gelen Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tentavi, toplananlara ilk kez seslenerek, Mübarek'e atfen, "Size seçimde aday olmayacağını söyledi" dedi.

El Cezire, muhalif lider Muhammed El Baradey ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da Tahrir Meydanı'na geldiğini duyurdu.

El Cezire'nin Kahire bürosuna saldırı

Tansiyonun yüksek olduğu Kahire'de El Cezire televizyonunun bürosu da saldırganların hedefi oldu. Televizyon, kimliği belirlenemeyen kişilerin büroya girdiğini ve buradaki bazı malzemeleri tahrip ettiğini duyurdu.

Güvenlik Müsteşarlığı'na füze

Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde de Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı. Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.

Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.



Hava sahası kapatıldı

Bu arada Mısır'ın
hava sahasının kapatılması üzerine THY de Mısır'a yapılacak tüm seferlerin iptal edildiğini açıkladı.

Tüneller tersine işliyor

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki tünellerin,  Mısır'daki olaylar nedeniyle bu kez tersine hizmet vermeye başladığı, Sina Yarımadası'nda yaşayanların acil ihtiyaçları için Gazze'den mal gittiği belirtildi.

Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak Ortadoğu'nun her ülkesi teyakkuzda. Cuma namazlarının ardından "Mısır'a destek" temasının öne çıkacağı protesto gösterileri bekleniyor.

Diğer ülkelerden:

İran:
İlk haber İran
'dan geldi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney cuma hutbesinde Mısır'a değindi. Hamaney "Mısır
'da olan İslami bir uyanış hareketidir. Mısırlılar İslam dini çevresinde birleşmeli" dedi.

"
Mısır'daki olaylar, ABD için telafisi mümkün olmayan bir yenilgidir" diyen Hamaney, "Siyonistler herkesten daha çok kaygılılar. Onlar, Mısır
'ın yandaşlığını kaybederlerse nelerin olacağını biliyorlar" ifadesini kullandı.

Mübarek'i "
ABD ve İsrail'in hizmetindeki bir hain" olarak niteleyen Hamaney, Mübarek'in, Mısır
halkını küçük düşürdüğünü vurguladı.

Ürdün:
Kral'ın eski hükümeti görevden aldığı ve yeni bir Başbakan atadığı Ürdün'de ise bugün namazdan sonra büyük bir eylem bekleniyor. Muhalif gruplarla görüşmelere başlanması, Ürdün'deki muhalefeti tatmin etmiş değil.

Filistin:
Batı Şeria'da cuma namazından sonra düzenlenen
İsrail protestoları, bu kez "Mısır
ile dayanışma" amaçlı yapılacak.

Yemen:
Dün, 32 yıllık tek adam iktidarının sonunu isteyen 20 bin kişinin sokağa döküldüğü Yemen, bugün yine teyakkuzda.

Cezayir:
Mısır'dan da önce Tunus
'taki ilk olaylardan bu yana alarmda Cezayir'den de değişim sinyali var.

Cezayir lideri Abdülaziz Buteflika, 1992'den bu yana geçerli olan olağanüstü halin yakın bir gelecekte kaldırılacağını söyledi.

Firavun'dan açıklama

Tüm bu gelişmeler sürerken Amerikan ABC televizyon kanalından Christiane Amanpour'a konuşan Mübarek'ten şaşırtıcı bir açıklama geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı, yeterince cumhurbaşkanlığı yaptığını ve iktidarı şimdi bırakmak istediğini, ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirtti.

Mübarek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini de kaydetti.

Konuşmasında
ABD'ye de mesaj veren Mübarek, "Benden sonra Müslüman Kardeşler iktidara gelir" ifadesini kullandı.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

Etiketler : #Mısır'da   #milyonlar   #Cuma   #sonrası   #Tahrir'i   #doldurdu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN