Kışlakçı: Afganistan işgal kurbanı

Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nde "Emperyalizmin Kıskacındaki Afganistan" başlıklı konferans sunan Turan Kışlakçı, Afganistan'ın emperyal amaçlarla mahvedilen bir ülke haline geldiğini, halkın yüzde 30'unun sakat kaldığını, dünyada en çok yetimin bu ülkede bulunduğunu kaydederek, "Afganistan'a yardımlar da kesildiği için halk perişan durumda. Şahsen gözlerimle Afganistan'daki insanların balçıktan ekmek yapıp yediğin, ağaçları kemirerek karınlarını doyurmaya çalıştığını gördüm. Müslümanlar olarak Afganistan'ın bu çıkmazdan kurtulması için tarafları uzlaştırma çabası göstermemiz lazım."

09-03-2010


İslam ve Hayat

İslam'ın doğru anlaşılması ve ümmetin yeniden inşası çabalarına omuz vermek amacıyla kurulan ve bu yönde faaliyetlerini sürdüren Kur'an Nesli Kültür Merkezi, konferanslar dizisine devam ediyor. Bu çerçevede, Kur'an Nesli K. M.'de geçtiğimiz Cumartesi akşam, "Emperyalizmin Kıskacındaki Afganistan" konulu bir konferans düzenlendi.

2001 yılından bu yana ABD ve müttefiklerinin işgali altında bulunan Afganistan'ın tarihinin özetlendiği ve ülkedeki son durum, NATO'nun "müşterek" adı verilen son saldırıları ve işgale karşı direnişin ele alındığı konferansın konuşmacısı gazeteci Turan Kışlakçı'ydı.

Afganistan'ın tarih boyunca dünya siyaseti açısından önemli bir ülke olduğunu kaydeden Kışlakçı, "Muhammed İkbal'in deyimiyle, Afganistan Asya'nın kalbidir. Afganistan'ı elde eden hem Orta Asya, hem Ortadoğu, hem de Uzak Doğu'da üstünlük sağlar. Bunun içindir ki, Afganistan maalesef hep nüfuz savaşlarının hedefi olagelmiştir. M.Ö. Persler, Yunanlılar, Büyük İskender, sonraki yüzyıllarda da dönemin etkili güçleri hep Afganistan'ı ele geçirmeye çalışmışlardır." şeklinde konuştu. Bugün de Amerikan emperyalizmi aynı şeyi yapmaktadır." şeklinde konuştu.

Bazı Müslümanların bile bu gerçekleri görmezden gelerek Taliban'ı işgalin suçlusu gibi göstermeye çalıştığını anlatan Kışlakçı, oysa Taliban hareketinin işgalin sebebi değil işgalin doğurduğu bir direniş hareketi olduğunu, doğrusuyla yanlışıyla ülkelerini savunmayı amaşlayan insanlardan müteşekkil olduğunu kaydetti.

Orta Asya'nın İslamlaşmasında Afganistan'ın rolüne değinen Kışlakçı, bu ülkenin eski çağlarda ve İngiliz emperyalizminin hedefi olduğu geçen yüzyıla kadar akademinin ve ilmin merkezleri arasında bulunduğuna işaret etti. Afganistan'ın tarihinde büyük acılar yaşadığına, yedi defa halı bombardımanına maruz kaldığına değinen Kışlakçı, bu sebeple Afgansitan'da eğitim, tarım ve hayvancılık imkânlarının yok olduğunu ve insanların savaşa ve haşhaş ekmeye mahkûm edildiğini anlattı.

Son olarak Sovyet işgaliyle başlayıp, ABD öncülüğünde NATO işgaliyle devam eden işgal ve savaş süreçlerine değinen Turan Kışlakçı, Afganistan'ın emperyal amaçlarla mahvedilen bir ülke haline geldiğini, halkın yüzde 30'unun sakat kaldığını, dünyada en çok yetimin bu ülkede bulunduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: "Afganistan'a yardımlar da kesildiği için halk perişan durumda. Şahsen gözlerimle Afganistan'daki insanların balçıktan ekmek yapıp yediğin, ağaçları kemirerek karınlarını doyurmaya çalıştığını gördüm. Müslümanlar olarak Afganistan'ın bu çıkmazdan kurtulması için tarafları uzlaştırma çabası göstermemiz lazım."

Konferans soru-cevap bölümüyle sonra sona erdi.

Etiketler : #Kışlakçı:   #Afganistan   #işgal   #kurbanı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN