Irak, yetim ve dullar ülkesi oldu

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, 2003 yılındaki Irak savaşı ve ardından yaşanan şiddet olayları hakkında yaptığı araştırmaları, Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak Kalkınma ve Planlama Bakanlığı verileriyle birleştirerek rapor hazırladı. Rapora göre ABD ordusunun Irak’ı 2003 yılındaki işgalinden bu yana 650 bin sivil hayatını kaybetti, 5 milyon çocuk yetim, 1 milyon kadın da dul kaldı.

12-07-2008


Emperyalist ABD'nin, olmayan kitle imha silahlarını bahane ederek, 2003 yılında Irak'ı işgal etmesinden bugüne kadar yaşanan çatışmalarda 650 bin sivil hayatını kaybetti, 5 milyon çocuk yetim, 1 milyon kadın da dul kaldı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, 2003 yılındaki Irak savaşı ve ardından yaşanan şiddet olayları hakkında yaptığı araştırmaları, Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak Kalkınma ve Planlama Bakanlığı verileriyle birleştirerek rapor hazırladı. Raporda, Sünni-Şii çatışması ve eski Baas yönetiminin yeniden etkin olma çalışmaları sonucunda Irak'ta şiddetin arttığı ifade edilerek, siyasi ve askeri tasfiye sürecinin de toplumun bir bölümünü yabancılaştırdığı, bir bölümünü de ''öfkenin hedefi'' haline getirdiği vurgulanıyor. Rapora göre, bugün Irak'ta oluşan 60'tan fazla silahlı gücün hem Amerikan kuvvetlerine hem de birbirlerine karşı savaştığı, hedefin ise tarafların sivil yandaşları olduğuna işaret ediliyor.

Irak Sağlık Bakanlığı verilerine göre, savaşın başladığı 2003 yılından bu yana ölen sivil sayısının 155 bin olduğu, ancak batılı araştırma kuruluşlarının ailelerle görüşerek yaptığı araştırmaya göre ise bu sayının 650 bine yükseldiği ifade ediliyor. Raporda, savaşın başlangıcından bugüne kadar ölenlerin yüzde 75'ini sivillerin, yüzde 20'sini Iraklı polislerin, yüzde 5'ini ise Irak'ta bulunan yabancı askerlerin oluşturduğu belirtiliyor. 2003 yılından bu yana her gün ortalama 400 çocuğun yetim, 80 kadının da dul kaldığı ülkede 5 milyonu aşkın yetim çocuk ve 1 milyonun üzerinde dul kadının bulunduğu ifade edilen raporda, dünyadaki 107 milyon yetimden 5 milyonunun Irak'ta yaşadığı, bunun da dünyadaki yetimlerin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturduğuna dikkat çekiliyor. 14 yaş altındaki çocukların yüzde 15'inin çocuk işçi olarak çalıştığı ülkede, çocukların eğitim almamaları, uyuşturucuya alışmaları ve her türlü istismara açık hale gelmelerinin ise ülke geleceği için büyük bir tehlike oluşturduğuna işaret ediliyor.

Rapora göre, okul çağındaki her 5 çocuktan sadece 1'inin okula gidebildiği, savaş sonrası yaşanan şiddet sebebiyle 800 bin çocuğun okulu terk etmek zorunda kaldığı Irak'ta, son 15 yılda okuma yazma oranı yüzde 80'lerden yüzde 60'a geriledi. Bunun sonucunda her 10 kişiden 4'ünün okuma yazma bilmediği ülkede, kadınlarda bu oran yüzde 47. Raporda, 2003 yılındaki savaşın başından beri 500'ü aşkın eğitimci ve bilim adamının suikast sonucu hayatını kaybettiği, bazı bilim adamı ve eğitimcilerin de ülkeyi terk ettiği vurgulanıyor. Irak'ta işgal öncesi kayıtlı yaklaşık 34 bin doktor bulunduğu, savaş sonrası şiddet olayları sebebiyle 20 bini aşkın doktorun ülkeyi terk ettiği, 2 bin doktorun da öldürüldüğü kaydediliyor. Irak'ta, 1989'da çocuk ölüm oranı her 1000 canlı doğumda 60 iken, bugün bu rakamın 107'ye yükseldiği belirtiliyor. Ülkede her 1000 çocuktan 130'unun da çeşitli sebeplerle 5 yaşını göremeden hayatını kaybettiğine işaret ediliyor. Ayrıca, yetersiz beslenme sebebiyle dünyaya gelen çocukların yüzde 23'ünün, olması gereken kilodan düşük doğduğu ifade ediliyor. (Haksöz Haber)

Etiketler : #Irak   #   #yetim   #ve   #dullar   #ülkesi   #oldu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN