El-Hadid Teknoloji Grubu'ndan dikkat çeken girişim

El-Hadid teknoloji Grubu, Müslümanların teknoloji konusundaki ihtiyaçlarını belirlemek ve teknolojinin beraberinde getirdiği olumnsuz etkilere karşı tedbirler geliştirmek amacıyla dikkat çekici bir girişim başlattı.

27-08-2008


 

Ziyahan Albeniz / İslam ve Hayat

 

Kafkasya’da cereyan eden Rusya-Gürcistan savaşı gündeme bomba gibi düştü. Fiili savaş, kayıplarla da olsa sona erdi ve diplomatik arenada olanca hızıyla sürüyor. Bu hırgür içinde gözlerden kaçan ufak bir ayrıntı ise, Estonya'nın Gürcistan'a yardım mahiyetinde gönderdiği iki internet güvenliği uzmanı.

 

Bundan birkaç ay önce de Estonya ve Litvanya, Sovyet dönemine ait simge ve sembolleri kamusal alandan kaldırma kararı sonucu pek çok Rus hackerın saldırısına maruz kaldı. Uygulamalarının pek çoğunu, sanal platforma aktaran Estonya, saldırılardan büyük zarar gördü ve NATO'dan yardım istemek zorunda kaldı. 7 NATO üyesi 14 Mayıs'ta toplanarak Estonya'da konuşlanacak bir Siber Savunma Gücü kurma kararı aldılar.

 

Yukarıdaki çarpıcı bilgiler, bilişim teknolojilerinin hayatımızda işgal ettiği yere dair, net bir tablo çiziyor.

 

Peki Müslüman dünya bunun neresinde?

 

Müslüman'ın men edildiği, ve men etmekle emrolunduğu kötülüklerin pek çoğu, internette olanca serbestliği ile  toplumu ve bireyi ifsad ediyor.

 

Kullandığımız teknolojilerin pek çoğunun anlam ve mahiyetinden bihaber olarak, sadece bir uç kullanıcı olarak, kişisel bilgilerimizin ve özel hayatımızın rızamız dışında erişime açık olabileceini ve günün birinde, bir hırsızlık yahut şantaj vakası ile istismar edilebileceğinden haberdar mıyız?

 

Peki ya, bilgilenmek için kullandığımız internetin, psikolojik savaşta çok önemli bir mevzi olduğunu ve müdavimi olduğumuz kaynakların pek çoğu tarafından manipüle edildiğimizi  biliyor musunuz?

 

Eğitsel faaliyetleri için, çocuklarımızın kullanımına izin verdiğimiz internetin, ifsad eden yönlerine dair tedbirileri aldık mı? Eğer aldıysak, ifsad ocaklarının buldukları yeni yöntemlere karşı tedbirlerimizi sıkılaştırdık mı?

 

Kullandığınız programlar, sizi nasıl bir hukuki ve teknolojik bir bağımlılığa zorluyor, incelediniz mi?

 

Sorular elbette çoğaltılabilir. Fakat geç kalmadan bir çözüme ihtiyacımız olduğu gün gibi açık.

 

Bu ihtiyaca bir cevap olarak kendini ilan eden El-Hadid Teknoloji Grubu girişimi, aşağıdaki taslak metni yayınladı ve tartışmaya açtı.

 

“Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla..

Rabbimiz tarafından bizlere ihsan edilen, kendisinde bir çetinlik olan Demirle(Hadid) uygarlıklar kurmamız ondan faydalanmamız buyurulmuştur.(57:25)

Diğer yandan, Mü'min'in sorumlulukları arasında yer alan, iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak, imtihanımızda herhangi bir fiziksel sınırla kayıt altına alınamaycak bir emirdir. (3:110)

Sanal dünya da, Mü'min'in gücü ve yetenekleri nispetinde, iyiliği emretmek ve kötülükten menetmek görevini icra edeceği bir alan olarak karşımızda durmaktadır.

Bu teknoloji grubunun kuruluş gayesi, yetersiz olduğumuz ve Mü'min ferasetini sergilemekten aciz olduğumuz ve yetersiz kaldığımız bir ortamda(teknoloji ortamında), haddimiz nispetinde, sesimizi duyurmak, bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmaktadır.

Genel hatlarıyla bir ihtiyacı tespit eden bu metnin bir taslak, ve bir ilk adım olarak değerlendirilmesini umuyoruz. Bu keyfiyetteki gruplarda(teknoloji gruplarında) yaşanan tek adam sultasının, Mü'min vasıflarına aykırı olduğunu biliyor (3:159,42:38) , yeni fikirlerle bu fikrin gelişmesini ve olgunlaşmasını diliyoruz.

 

İhtiyaçlarımız nelerdir?

1- Teknoloji alanındaki en yeni gelişmeleri izleyecek, ihtiyaç duyulan bilgilendirme ve araç gelişme çalışmalarını yapacak bir ekip.

a) Bu konuda, önerimiz, en son makaleleri ve yayınlanmıs haberleri tercüme edecek ve yayınlayacak bir ekip (Zeyd Bin Sabit Çeviri Ekibi)

b) Tespit edilen güvenlik açıkları, bunlarla ilgili önerileri, geliştirilen araçları duyuracak bir ekip (Bilal-i Habeşi Ekibi)

c) İhtiyaç duyulan yazılımsal ürünleri hazırlayacak, test edecek ve paylaşıma sokulmasında görev alacak ekip.

2- Teknoloji grubumuza katılacak kişilere, grubun amaçlarını, çalışmalarını ve hedeflerini anlatacak gönüllüler

3- Çalışmalarımızda ihtiyaç duyacağımız görsel malzemelerin hazırlanması için, yardımcı olacak uzmanlardan müteşekkil bir gönüllüler topluluğu

Genel hatlarıyla ihtiyaç tespiti yaptığımız ve gayemizi tebliğ ettiğimiz bu metin hakkındaki her türlü eleştiriniz, görüş ve önerilinizi
[email protected] adresine yollayabilirsiniz.

"Eğer inanmışsanız, üstün gelecek olan sizsiniz.” (3:139)

Tevfik bizden, gayret Allah'tan...

Selam ve dua ile"

 

El-Hadid Teknoloji Grubu Girişimi


Etiketler : #ElHadid   #Teknoloji   #Grubu'ndan   #dikkat   #çeken   #girişim   
YORUMLAR
  • Muhammed Ömer Faruk   30-08-2008 21:44

    Esselam... Bu alanda hayırlara vesile olan çalışmalar yapmanız duasıyla... (son kısımda yazım yanlışı olmuş gayret bizden tevfik Allah'tandır) Kolay gelsin...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN