Deraa'daki katliamı eleştiren Şara öldürüldü iddiası

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Faruk el Şara'nın öldürüldüğü ileri sürüldü. Deraa katliamından dolayı Beşşar Esad, Kardeşi Mahir Esad ve Esad'ın eniştesi Askeri İstihbarat Başkanı Asıf Şevket ile anlaşmazlığa düşen Şara'nın tasfiye edildiği belirtildi.

27-03-2011


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Faruk el Şara'nın öldürüldüğü ileri sürüldü. Deraa katliamından dolayı Beşşar Esad, Kardeşi Mahir Esad ve Esad'ın eniştesi Askeri İstihbarat Başkanı Asıf Şevket ile anlaşmazlığa düşen Şara'nın tasfiye edildiği belirtildi.

Deraa'daki katliama öfkelenen ve katliamı kınayan Faruk el Şara'nın katliama karışan tüm güvenlik güçlerinin yargılanmasını istemesi üzerine rejimle ihtilafa düştüğü bildirildi. Tartışma sonrası Cumhuriyet Sarayı'nda silah seslerinin yükseldiğini belirten Suriyeliler, olayda ağır yaralanan Şara'nın hastaneye kaldırıldığını orada yaşamını yitirdiği kaydedildi.

FARUK EL ŞARA DERAA DOĞUMLU

Suriyeli ünlü diplomat ve siyasetçi Faruk el Şara, 1938 yılında Suriye'nin Deraa şehrinde doğdu. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunudur. Daha sonra Suriye Havayolları için çalıştı. On yıldan fazla süren bu döneminin çoğunu Avrupa'da geçirdi. 1970'lerde Baas Partisi'ne üye oldu ve diplomat olarak göreve başladı. 1976'dan 1980'e kadar Suriye'nin İtalya büyükelçisi, 1980'den 1984'e kadar dışişleri bakanı vekili olarak görev yaptı. Mart 1984'te dışişleri bakanı oldu. 11 Şubat 2006'da, dışişleri bakanlığı görevini bıraktı ve devlet başkan yardımcısı oldu.

SURİYE'DE GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Suriye’de kanlı müdahaleden bir gün sonra da onbinlerce kişi sokaklara dökülerek rejim karşıtı gösteri düzenledi. Gösterilerin merkezi ülkenin güneyindeki Deraa kentinin 18 kilometre kuzeyinde bulunan Tafas’ta, dün öldürülen göstericilerden 3’ünün cenaze töreni düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni rejim karşıtı gösteriye dönüştü. Rejim karşıtı sloganların atıldığı gösteride üfkeli kalabalık Baas Partisi’nin binası ile bir polis karakolunu ateşe verdi. Olayların devam ettiği kentte can kaybının olup olmadığı öğrenilemedi.

Deraa kentinde de gösterilerin devam ettiği bildirilirken, göstericilerin burada, dün yıktıkları eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’a ait heykele basarak rejim karşıtı sloganlar attıkları kaydedildi. Suriye'nin Lazkiye şehrinde meydana gelen gösterilerde 5 kişinin öldüğü vurgulandı.

Suriye’de dün Baas rejimine karşı ilan edilen ‘Şerfli Cuma’da, ülkenin birçok yerinde gerçekleşen gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetmişti. İnsan hakları savunucuları ile yerel kaynaklar dünkü gösterilerde Şam’da 3, Deraa’da en az 24, Sanameyn'de 20, Lazkiye ve Hıms’ta da çok sayıda gösterici asker ve polisler tarafından öldürüldü.

Suriye’de, 15 Marttan bu yana, ülkede 48 yıldır devam eden olağanüstü hal uygulaması, yolsuzluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliğe son verilmesi ile daha fazla özgürlük talebiyle gösteriler düzenleniyor. Siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle aileleri tarafınan Şam’da yapılan eylemle yayılan gösteriler Baas rejimini şimdiden ciddi bir şekilde zora sokmuş durumda.

(Haber: Aydın Atalay - Lübnan / Timeturk)

Etiketler : #Deraa'daki   #katliamı   #eleştiren Şara   #öldürüldü   #iddiası   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN