Batılı 'güvenlik şirketleri' şimdi de Libya'ya yöneldi

Kaddafi sonrası Libya’da güvenlik sağlanmaya çalışılırken; petrol ve doğal gazın korunması ve Libya silahlı güçlerinin eğitilmesi için Batıl güvenlik şirketleri harekete geçti.

18-12-2011


Kaddafi sonrası Libya’da güvenlik sağlanmaya çalışılırken; petrol ve doğal gazın korunması için Batıl güvenlik şirketleri harekete geçti.

Libya’da Kaddafi rejimi devrildi; ancak ülkenin zengin Petrol yataklarının nasıl korunacağı ve Kaddafi sonrası Libya askerlerinin eğitimi önemli bir sorun olarak masada durmakta.

Batılı güvenlik şirketleri ise bu boşluğu doldurmaya talip… Blue Mountain Grup başta olma üzere  birçok batılı şirket Libya’da ‘güvenliği’ sağlamak için bu ülkeye yöneldi.

İngiltere merkezli Blue Mountain Grup birkaç aydır Libya’da Petrol ve doğal gaz  tesislerini koruyor.

YENİ YÖNETİMDEN BATILI GÜVENLİK ŞİRKETLERİNE ONAY

Uzmanlar ise Libya yönetimindeki değişime dikkat çekiyor. Libya Maliye eski Bakanı Ali Tahunî Batılı şirketlerin Libya’ya girmesine açıkça karşı durmuştu. Ancak yeni yönetimin özel güvenlik şirketlerine karşı açıklık göstermesi dikkat çekti.

ÜLKE SİLAHLARI FARKLI GÜÇLERİN ELİNDE

Kaddafi’ye isyan eden Libyalılar NATO’nun desteği ile Kaddafi güçlerini yendi. Ancak binlerce kişi silahlarıyla ülkenin dört bir yanına yayılmış durumda.

Ülkede silahlanma oranı yüksek seviyede… Ayrıca Kaddafi’ye ait binlerce silah isyancılar tarafından ele geçirildi.

Yetkililer ise hala Trablus, Mistara gibi kentlerde farklı gruplara ait büyük silah depolarının olduğunu dile getiriyor.

AFGANİSTAN ve IRAK TECRÜBESİ

Libya'da faaliyet göstermek için harekete geçen güvenlik şirketleri daha önce de Irak ve Afganistan'da görev yapmıştı. Bu ülkelerde suikast, katliam ve işkence olayları ile gündeme gelen bu şirketlerin en bilineni arasında Blackwater bulunuyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Batılı   #'güvenlik   #şirketleri'   #şimdi   #de   #Libya'ya   #yöneldi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN