Ateşler içindeki Moro’da Ramazan

Ramazanda İHH'nın yardım elini uzattığı 65 ülke ve bölge arasında doğu yönündeki en uzak coğrafyalar olan Filipinler ve Moro’da da Ramazan ayı birçok farklı faaliyet ile idrak edildi.

16-09-2008


Ramazanda İHH'nın yardım elini uzattığı 65 ülke ve bölge arasında doğu yönündeki en uzak coğrafyalar olan Filipinler ve Moro’da da Ramazan ayı birçok farklı faaliyet ile idrak edildi. Fakat bu coğrafyadaki programlara 4 Ağustos tarihinden itibaren yeniden başlayan savaş damgasını vurdu.  

Türkiye'den 10 bin kilometre uzakta Büyük Okyanus içerisinde bir adalar ülkesi olan Filipinler’in 90 milyonun üzerindeki nüfusunun 12 milyonunu Müslümanlar oluşturuyor. 1450 ve 1515 tarihlerinde iki büyük Müslüman sultanlığın Sulu ve Mindanoa adalarında kurulduğu coğrafya II. Dünya Savaşı’ndan sonra Filipinler ismi altında Müslümanların onayı olmaksızın birleştirildiğinde bölgedeki iki topluluk arasında ciddi sıkıntılar baş göstermiş. 

40 yıla yakın bir süredir devam etmekte olan mücadelenin Filipinler ve Müslüman Moro yönetimleri arasında bir imza ile neticeleneceği bir dönemde (4 Ağustos 2008) Filipinler Anayasa Mahkemesi’nin anlaşmayı bozmasıyla başlayan yeni savaş ve kaos ortamı Ramazan ayının hemen öncesine denk geldi. Bu şiddet ortamında 250 binden fazla Müslüman muhacir olurken, 200’ün üzerinde insan da hayatını kaybetti. Muhacir aileler muson yağmurlarının devam ettiği şu günlerde bez çadırlar altında, sığındıkları bataklıklarda Ramazan ayını geçiriyorlar.  

İHH İnsani Yardım Vakfı uzun soluklu savaşların devam ettiği Moro’da ve Filipinler’de toplam 1000 aileye (her aile ortalama 7 kişiden oluşuyor) pirinç, makarna, sıvı yağ, şeker, balık ve kahveden oluşan kumanya paketleri dağıttı. Paketler Moro’nun Maravi ve Filipinler’in Manila kentlerinde dağıtılırken Ramazan hediyelerini alan Müslümanlar, ülkelerinin çok uzağından Türkiye’den gelen İHH ekiplerine ve hayırsever Türkiyeli kardeşlerine teşekkür ve dualar ettiler.    

İHH’nın bu dost coğrafyadaki diğer bir çalışması da Marawi’deki yetimhanelerin ziyaret edilmesi oldu. 290 yetim çocuk ile iftar programları yapıldı, yetimler giyindirildi ve yine yetim çocuklara yeni başlayan eğitim dönemi için kırtasiye malzemesi dağıtıldı.  

Oldukça iptidai şartlarda yaşam mücadelesi veren Moro’nun Maravi ve Kotabato bölgelerindeki yetim çocukları en çok sevindiren ise kısa bir süre için bile olsa kendilerine çeşitli hediyeler getiren, oyunlar oynayan Türkiyeli ağabeyleriyle hoşça vakit geçirmeleri oldu. Yetim çocuklar, unutulmamak için İHH ekibine hediyeler verdiler. Yedi yaşındaki Cumeyr cebinden bir pesosunu çıkarıp veriyor. 10 yaşındaki Abduwahid bir kâğıda bir şeyler karalıyor, “Beni unutma” diye. Abdullah, teşekkür ve unutulmama dileğiyle dolu bir defter sayfası uzatıyor.

(Kaynak: ihh.org.tr)

Etiketler : #Ateşler   #içindeki   #Moro’da   #Ramazan   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN