"Yeryüzü Doktorları" Filistin'e duyarsız kalmadı

Türkiyeli Yeryüzü Doktorları'ndan 5 kişilik cerrah ekibi üç gündür Filistin'de yaralara merhem olmaya çalışıyor.

21-05-2008


Türkiyeli Yeryüzü Doktorları'ndan 5 kişilik cerrah ekibi üç gündür Filistin'de yaralara merhem olmaya çalışıyor. Doktorlar, El Halil'de ağırlıkla Filistinli çocukların ürolojik ve plastik cerrahi gerektiren rahatsızlıklarına müdahale ediyor. Gece yarısına kadar durmaksızın çalışan doktorlar 2 günde 16 ameliyat yaptı.

El Halil'in en büyük devlet hastanesi "Aliya"nın üçüncü katında yan yana üç ameliyathanede aralıksız çalışılırken, hastanenin koridorlarında çocuğunu elinden tutmuş Filistinli babalar, "Bizi de sıraya alın" diye hastane doktorlarına dil döküyor. Hastane Başhekimi Dr. Said Sarahneh, "Hem biz hem hastalar Türk doktorlardan çok memnunuz" diyor. 
  
 Türkiyeli "Yeryüzü Doktorları"ndan bir grup, 3 gündür Batı Yaka'nın nüfusu en yoğun Filistinli kentlerinden El Halil'de, saat 08.00'den gece yarısına dek aralıksız ameliyatlara giriyor. Cerrah ekibinin başkanı, Yeryüzü Doktorları Derneği Türkiye Şubesi Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Filistin Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen "Filistin-Gülümseyen Çocuklar" proje çerçevesinde 5 kişilik gönüllü doktorlar ekibi ile geçen hafta sonu El Halil'e geldi.
Ekip Başkanı, Haydarpaşa Numune Hastanesi Üroloji Kliniği şefi Prof. Dr. İhsan Karaman, El Halil'e ulaştıkları ilk 2 gün içinde 16 ameliyat yaptıklarını belirtirken, hafta sonuna kadar kalacaklarını ve bu sürede çoğunlukla çocuklardan oluşan 80-90 dolayında hastayı ameliyat edeceklerini bildirdi.
Prof. Dr. Karaman'ın verdiği bilgiye göre, Filistin Sağlık Bakanlığı, "Yeryüzü Doktorları" gelmeden önce Batı Yaka'ya duyuru yaparak, hastaların başvurusunu aldı. Ürolojik bozuklukları bulunan 100'den fazla hasta ile plastik cerrahi müdahale gereken 50'den fazla hastanın başvurduğu ameliyatlar için, doktorlar muayene ederek, ameliyat edecekleri hastaları belirledi.
Doç. Dr. Güneren, yine Yeryüzü Doktorları'ndan bir ekiple 3 ay kadar önce yine El Halil'de aynı hastanede 300 kadar hastayı muayene ederek 67 ameliyat yapmıştı.

Prof. Dr. Karaman, gelecek eylül ayında, yeniden bir ekiple El Halil'de olacaklarını ve ameliyatlar yapmayı planladıklarını anlattı.

Hastane Başhekimi Dr. Said Sarahneh ise hastanelerine başvuran birçok Filistinli'nin fakir olduğunu ve özel kliniklere gidecek paralarının olmadığını belirterek, Türk doktorlara ve halkına, Filistinli çocuk ve hastalara verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Yeryüzü Doktorları

Yeryüzü Doktorları, aralarında Türkiye'den doktorların da bulunduğu uluslararası bir grup yardım gönüllüsü doktor tarafından Nisan 2000'de kuruldu. Yeryüzü Doktorları, yeryüzünün neresinde, temel tıbbi bakım ve sağlık ihtiyaçlarından mahrum bir insan; bir hasta, bir sakat, bir felaketzede, bir mazlum, bir mağdur varsa bunun sorumluluğunu idrak eden bir grup gönül adamı. Prof. Dr. İhsan Karaman'ın verdiği bilgiye göre, örgütün gönüllü listesinde Türkiye'den 300, dünyadan 1000 kadar sağlık çalışanı bulunuyor.
Etiyopya’da 6 milyon çocuk tehlikede

Etiyopya'da 6 milyon çocuk, açlıkla karşı karşıya. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Etiyopya'nın iki bölgesinde 60 binden fazla çocuğun hayatta kalabilmek için acil beslenmeye ihtiyacı olduğunu, durumun gelecek birkaç ayda daha da kötüleşmesinin beklendiğini açıkladı.

Etiyopya'daki yardım örgütleri de bağışçılar Çin'deki deprem ve Myanmar'daki kasırga nedeniyle bu ülkelere yoğunlaştıklarından fon sıkıntısı çektiklerini belirttiler.

Dünya Gıda Programı, Etiyopya'nın ihtiyaçlarının karşılanması için 147 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. (İslam ve Hayat / Vakit)
 

Etiketler : #Yeryüzü   #Doktorları   #Filistin'e   #duyarsız   #kalmadı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN