"Kadirov'un kirli propagandasına alet olmayın" uyarısı

İHH, Özgür-Der, TGTV ve Mazlum-Der Kadirov hükümetinin davetiyle Çeçenistan’a gidecek olan bir grup akademisyen, aktivist, yazar ve kanaat önderine de “gitmeyin” uyarısı yapıldı.

13-11-2009


İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Necati Ceylan, MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Avukat Cihat Gökdemir ve ÖZGÜRDER Başkan Yardımcısı Kenan Alpay Çeçenistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlediler. Reşadiye otelde düzenlenen basın toplantısında Çeçenistan’da yaşanan insani durum rakamlarla ortaya konuldu. Kadirov hükümetinin davetiyle Çeçenistan’a gidecek olan bir grup akademisyen, aktivist, yazar ve kanaat önderine de “gitmeyin” uyarısı yapıldı.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Çeçenistan’da 16 yıldır devam eden savaşta 250 bin insan ölmüş ve yüzbinlerce Çeçen mülteci durumuna düşmüştür.  500 bin Çeçen halen açlık sınırında yaşamaktadır. Anne ve çocuk ölümlerinin çok yüksek olduğu ülkede çocukların yüzde 40’ı hasta ve sakat olarak doğmaktadır. 20 bini aşkın insan halen kayıp. İşgalin ve yaşanmakta olan savaşın etkileri Çeçenistan ve Kafkasya’da halen yoğun olarak hissedilmektedir” dedi.

Çeçenistan’da bugün iddia edildiği gibi bir barış ve huzur ortamının olmadığını ifade eden Yıldırım, “Kadirov ve adamlarının yaptığı işkenceler, Rusların yaptığı işkencelerden daha ağırdır. Çeçenistan ile Doğu Türkistan arasında hiçbir fark yoktur. İkisi de dünyaya kapalıdır” dedi.

Bu geziler kime hizmet ediyor?
Son dönemde Çeçenistan’a Ramazan Kadirov’un davetiyle yapılan gezilere dikkat çeken Bülent Yıldırım, “Kadirov’un son günlerde bir imaj düzeltmesi çalışmasının içerisine girdiğini görüyoruz. Bunun için Çeçenistan’a Türkiye’den STK temsilcilerini, akademisyenleri ve gazetecileri davet ediyor. Çeçenistan’a gidecek olanlar hangi tarafta yer aldıklarına dikkat etsinler. Bu gezi Kadirov’a ve Rusya’ya hizmet edecektir” dedi.

Necati Ceylan: Çeçenistan ziyaretlerini tavsiye etmiyorum
Geçtiğimiz günlerde Çeçenistan’a giden gezi grubunun içerisinde yer alan TGTV Başkanı Necati Ceylan ise, “Benim Çeçenistan ziyaretim kurumsal değil şahsi bir ziyaretti. Ben de bir insanım, yanlış yapmış olabilirim. Ancak birileri yanlışımı söylemek yerine yargısız infaz yaptı. Bazı çevreler TGTV Başkanı istifa etmeli vs dediler.  Ben Türkiye’deki Çeçenlerle ilgili bir şeyler yapmak için bölgeye gittim. Ancak bundan sonraki ziyaretlerin yapılmamasını tavsiye ediyorum” dedi.

Gökdemir: Çeçenistan’da insanlık ve hukuk dibe vurmuş durumda
MAZLUMDER İstanbul Şubesi Başkanı Cihat Gökdemir ise “Kadirov tarafından davet edilen insan hakları aktivistleri gene Kadirov’un adamları tarafından öldürülüyor. Sonra da bunları Çeçen mücahitler öldürdü diye dünyayı inandırmaya çalışıyorlar. Onun için Çeçenistan’a gidecek olanlar dikkat etsinler” diye konuştu.

Gökdemir, şöyle devam etti: “Faili meçhuller ve yargısız infazlarla yeniden gündeme gelen Çeçenistan’da, geçtiğimiz günlerde silahlı bir grubun Rus insan hakları savunucusu Arbi Kaçukayev’i Moskova’dan kaçırarak Çeçenistan’ın başkenti Grozni’ye zorla götürdüğüne dair haberler basında geniş yer bulmuştur. Son yıllarda, Çeçenistan sorununu gündeme getiren insan hakları savunucularına dönük bu tür eylemlerde artış gözlenmektedir. Anna Politkovskaya, Natalya Estemirova, Sarema Sadulayeva ve eşi de Çeçenistan’daki insan hakları ihlallerine karşı seslerini yükselttikleri için öldürülmüşlerdir.

İnsanlığa karşı işlenen suçların son bulması, ancak Kadirov’un ülke içinde ve dışında işlediği bu tür suçlarla ilgili -Rusya yönetimini de kapsayacak şekilde- uluslararası yaptırım mekanizmalarının duruma müdahalesi ile mümkün olabilir. Dezenformasyon çabalarına son verilmesi, ülkedeki bağımsız insan hakları örgütlerinin çalışmaları önündeki her türlü engelin acilen kaldırılması, Çeçenistan için hayati önem taşımaktadır.” 

 

 

Etiketler : #Kadirov'un   #kirli   #propagandasına alet   #olmayın   #uyarısı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN