"İsrail, özünde bir ABD askerî üssüdür"

Pres Tv'ye konuşan Noam Chomsky, “İsrail, özünde bir Amerikan askerî üssüdür. Amerikan saldırı silahları oradadır ve çok yakın askerî ve istihbarat bağları vardır” dedi.

14-12-2009


Geçen Çarşamba günü Pres TV’de Washington ile İsrail arasındaki karmaşık ilişkileri açıklayan Yahudi akademisyen Chomsky, “İsrail, özünde bir Amerikan askerî üssüdür. Amerikan saldırı silahları oradadır ve çok yakın askerî ve istihbarat bağları vardır” dedi. Chomsky, İsrail’in ABD’den habersiz hareket etmeyeceğini de vurguladı.

Yahudi akademisyen geçen Çarşamba günü Pres TV’de Washington ile İsrail arasındaki karmaşık ilişkileri açıklarken, “İsrail özünde bir Amerikan askerî üssüdür. Amerikan saldırı silahları oradadır ve çok yakın askerî ve istihbarat bağları vardır” dedi.

YUNANİSTAN SİLAH GEÇİŞİNE İZİN VERMEDİ

İsrail’in 2007-2008’deki Gazze saldırılarından evvel Amerika’dan aldığı silahları yorumlarken Chomsky, “İki taraf arasında silah değişimi sürpriz değildi” diye konuştu.

Röportaj sırasında Chomsky’nin şu sözleri dikkat çekti: “(İsrail) silahları sürekli olarak alıyor. Gerçekte, silahlar Gazze Savaşı boyunca gönderiliyordu. Onlar silahları göndermeye çalıştı ve bunları Yunanistan üzerinden göndermeyi önerdiler ancak Yunanistan onları taşımayı reddetti. Pentagon bu konu hakkında sorduğunda Yunanistan silahların Gazze Savaşı için gönderilmediğini, daha ziyade bunların Amerika’nın İsrail’deki saldırı silahları olarak gönderildiğini söylediler -ki bence doğruydu-.”

Chomsky, “İsrail’in Amerika’nın dış politikasında etkisi olsa bile bunun ancak Amerika’nın izin verdiği ölçüde olduğunu” ifade etti.

İSRAİL’İN POLİTİKASINI WASHINGTON ÇİZER

Chomsky, “İsrail’in İran’ı tehdidini veya aynı sebeple Amerika’nın tehdidini örnek alalım, hiç kimse bunun Birleşmiş Milletler şartlarının ihlali olduğunu dikkate almaz.

2008 yazında, başkanlık seçimlerinin ortalarında, İsrail lobileri Kongre üyelerinin İran’a ambargo
uygulanması yönünde bir çağrıda bulunmaları için azimli bir çalışma yürüttüler ki savaş için esaslı bir unsur olacaktı.
Onlar birçok senatörü çevrelemiş haldeydiler... Sonra aniden bütün çabalar sona erdi.

Büyük ihtimal bu Beyaz Saray’da oldu... Onlarla bir anlaşmaya varıldı ve böylelikle geri çekildiler. Bu sürekli olandır, İsrail Amerika’nın izin verdiğinin ötesine gidemez” dedi.

ABD VE İSRAİL, TEHDİT VE SALDIRI İLE KORKUTUR

Chomsky, Boston Üniversitesi’ndeki konuşmasında, Amerika ve İsrail arasındaki dünyaya yansıtılan anlaşmalar konusunda da uyarıda bulundu ve insanların bu ikisi arasındakilerden Washington’un terörizm ile ilişkilendirmeye çalıştıklarından daha çok korkmalarını söyledi.

Chomsky “(Amerika ve İsrail) mütemadiyen ve düzenli olarak kuvvete başvurmaya ve kuvvet ile tehdit etmeye, tecavüzü/saldırıyı düzenli olarak ve tekrarlayan bir şekilde icraya, diğer ülkeleri istila etmeye, işgal etmeye ve terör ve şiddeti tahrik etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Chomsky, Amerikan hükümetinin ve medyasının İran’ın nükleer programı hakkında abartılı raporlar yaydığını da belirtti.
Chomsky son olarak “İran’ı şeytana dönüştürmek için büyük bir propaganda kampanyası yürütülüyor.

Onu dünya barışına en büyük tehdit olarak resmediyorlar ki bu son üç yıldır devam ediyor” şeklinde konuştu.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #İsrail   #   #özünde   #bir   #ABD   #askerî   #üssüdür   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN