"Irak direnişi, ABD'nin planlarını bozdu"

TOKAD'ın düzenlediği "Irak İşgali ve İslam Dünyasına Yansımaları" başlıklı konferansta konuşan Mustafa Eğilli, Irak işgaliyle bölgeye yeniden şekil vermek isteyen ABD'nin planlarının Irak direnişiyle alt üst olduğunu kaydetti.

20-03-2009


TOKAD tarafından gerçekleştirilen Dünya Vicdan Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Irak İşgali ve İslam Dünyasına Yansımaları" başlıklı konferansı Mustafa Eğilli verdi.

Mustafa Eğilli, ABD'nin kitle imha silahları bahanesiyle Irak'ı işgal ettiğini ama bu silahları dünyaya gösteremediğini söyledi. Aslında Irak'ın elinde kitle imha silahlarının varlığını batılıların çok iyi bildiğini çünkü bunları Saddam'a onların verdiğini, Saddam'ın da bunları Halepçe'de, İran savaşında kullandığını, çok sayıda insanı katlettiğini dile getiren Eğilli, ABD işgalinin Baas rejimini yıkma amacını gerçekleştirdiğini ancak özgürlük getirme idealinin boş çıktığını, Irak'ta beklemediği bir direnişle karşılaştığını, bu süreçte Şii-Sünni çatışmasının körüklendiğini söyledi.

Eğilli, Irak'taki direnişin ABD'nin bölgedeki planlarını bozduğunu, bu vesileyle inisiyatifin beklemediği ölçüde İran'ın eline geçtiğini, Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesiyle de Lübnan'daki inisiyatifin de Hizbullah'ın eline geçtiğini, işgalcilerin bunu öngöremediğini, çünkü bölgeyi tanımadıklarını ifade etti. Irak işgalinin en önemli amaçlarından birinin İsrail'in güvenliğinin sağlanması olduğunu ancak süreç sonunda Hizbullah ve Hamas direnişleri neticesinde bunun sağlanamadığının hatta daha da kötü hale geldiğinin görüldüğünü belirten Mustafa Eğilli, aynı şekilde Afganistan işgalinin de amacına ulaşamadığını söyledi.

Irak işgalinin ertesinde Büyük Ortadoğu Projesinin devreye sokulduğunu hatırlatan Mustafa Eğilli, bu projeyle demokrasiyi yerleştirmek isteyenlerin, mevcut yönetimlerin alternatiflerinin İslami hareketler olduğunun görünmesiyle BOP'tan vazgeçtiklerini söyledi. Eğilli, bu konuda Mısır için despot Hüsnü Mübarek'in tercih edilmesini ve Filistin seçimlerini örnek verdi. Hamas'ın yüzde 60'larla iktidar oluşunu tanımayan batının ikiyüzlü tavrına dikkat çeken Eğilli, batılıların Irak'ta "özgürlük putu"nu, Filistin'de de "demokrasi putu"nu yediklerini ifade etti.

Irak üzerinden İran'ın kontrol altına alınmak istendiğini, bunun da nükleer güce sahip olup olmama çerçevesinde yapıldığına dikkat çeken Mustafa Eğilli, İran'ın nükleer enerji çalışmalarını 200 civarı santralde devam ettirdiğini ve nükleer silahlanma gibi bir amacının olmadığını iddia ettiğini söyledikten sonra,  nükleer silaha sahip olma hususunda İsrail'i ve batılı güçleri görmeyenlerin abluka altına almak istedikleri İran'ı sıkıştırmalarının amacının herkesçe bilindiğini söyledi.

Irak işgalinin önemli taraflarından biri olarak da Kuzey Irak'taki Kürt bölgesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Eğilli, Kürt bölgesinde tam bir uluslaşma süreci yaşandığını, İslami kimlik ve değerlerin baskı altına alındığını, İslam dünyası ve Türkiye'deki benzer süreçlerin orada da yaşandığını söyledi. Ergenekon operasyonunun Kürt ve Ermeni açılımlarıyla eş zamanlı gerçekleşmesinin önemli olduğunu söyleyen Eğilli, Kürt meselesinde de uluslararası güçlerin yeni planları önerip desteklediğini, bu çerçevede PKK'ya silah bıraktırılabileceğini iddia etti.

Irak işgali başında hükümetin isteğine rağmen 1 Mart tezkeresinin geçmemesinin zamanla Türkiye'nin yararına olduğunun anlaşıldığını dile getiren Eğilli, Irak, Lübnan ve Gazze'deki direnişin ümmetin iftiharı olduğunu ve Müslümanları dirilttiğini sözlerine ekledi. Yoğun bir katlımın gerçekleştiği konferans, dinleyicilerin soruları ile zenginleşerek sona erdi.

Vicdan Haftası etkinlikleri Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in şehadet yıldönümü vesilesiyle 22 Mart Pazar günü İHH Tokat Gönüllüsü Doğan Özlük'ün sunacağı "Filistin'de Siyonist İşgal ve Direnişin Tarihi" konferansı ile tamamlanacak.

Etiketler : #Irak   #direnişi   #   #ABD'nin   #planlarını   #bozdu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN