Evsiz nüfus artıyor
AB uyum yasalarıyla ağır darbe alan aile kurumu alarm veriyor… Ailedeki problemler başka sorunların oluşumuna da yol açarken ailedeki yıkım, evsiz nüfusunu da artırıyor.
24-03-2021
Evsiz nüfusun gitgide arttığı ülkemizde, aile içinde yaşanan sorunların evsiz sayısını artırdığı ortaya çıktı. Boşanma kriterlerinin çok kolaylaştığı Türkiye’de, toplumun temel yapı taşı aile parçalanıyor. Parçalanan ailede taraflardan birinin sığınacak yer bulamaması ise, evsiz kalma durumunu ortaya çıkarıyor. Özellikle 6284 sayılı Kanun ile karı-koca arasında yaşanan en küçük bir sorunda dahi evden uzaklaştırma kararı alınan erkek, çoğu kez evsiz kalıyor.
6284 SAYILI KANUN, EVSİZ SAYISINI ARTIRIYOR
Milli gazeteye yaptığı açıklamada Batı tipi zihniyetin toplumumuzda gittikçe etkili hale geldiğini ve bunun da aileyi son derece yıprattığını ifade eden Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç, ülkemizdeki evsiz nüfusun artmasında 6284 sayılı Kanun’un da etkili olduğunu belirtti. Aile içi en ufak bir sorunda 6284 sayılı Kanun ile birlikte erkeklerin evden uzaklaştırıldığını kaydeden Genç, “Erkek bunu gurur meselesi yapıyor. Sığınacak bir yeri olmadığında da sokakta kalmayı tercih ediyor. Evsizlerin sayısı bu nedenle de artıyor” dedi.
BOŞANMA KRİTERLERİ ÇOK KOLAYLAŞTI
Aile içi problemlerin en büyük kaynağının iletişimsel ve ekonomik sebepler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yusuf Genç, bireylere problem çözme yetisinin kazandırılması gereken alanların başında “eşler arası iletişim”in geldiğini kaydetti. Genç, “Boşanma vakaları yükseldi. Boşanma vakası olan ailelerin eğitim seviyesi de yükseldi. Bu oranın büyük bir kısmını modern hayat yaşadığını söyleyebileceğimiz kesim oluşturuyor. Boşanma kriterleri de çok kolaylaştı. Eskiden boşanmak için çok büyük sebepler gerekirdi, şimdi bu durum geçerli değil. İnsanlar çok basit gerekçelerle boşanabiliyorlar” dedi.
“EVSİZ NÜFUS”A YOL AÇAN ETKENLERDEN BİRİ DE BATI TİPİ DEĞER KAYBI
Türkiye’de evsiz nüfus sayısı her geçen gün artarken, ilk sırayı Batı ülkeleri çekiyor. Örnek olarak İtalya’da evsiz nüfus olgusunun çok belirgin olduğu dile getiriliyor.
Ülkemizdeki bireylerin Batı tipi yaşama sürüklenişi noktasındaki problem göz önünde bulundurulduğunda mevcut tablonun vahameti daha da artıyor. Bu doğrultuda dikkat çeken açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yusuf Genç, küresel kültür ile dünya üzerinde tek tip insan üretilmeye çalışıldığını ve bu durumun değer kaybına yol açtığını ve aile içi sorunların oluşum nedenlerinden birinin de değer kaybı olduğunu aktardı.
Türkiye’nin kanayan yaralarından olan aile kurumundaki problemler başka sorunların oluşumuna da yol açıyor. Bu bağlamda ülkemizde aile temelli problemlerin evsiz nüfusun ciddi oranda artmasına sebep olduğu görülüyor. Konuya ilişkin olarak yapılan analizlerde Türkiye’de evsiz nüfus sayısının her geçen gün arttığı ve söz konusu tablonun en büyük gerekçesinin aile içi anlaşmazlıklar olduğu belirtiliyor. Dikkat çeken açıklamalarda bulunan Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç, “Evsiz nüfus olgusunun temel sebebi bireyin sosyal çevresiyle yaşamış olduğu sorunlar. Kişinin yakın çevresiyle yaşadığı sorunlar arasında ilk sırada aile ile yaşanan sorunlar geliyor. Ailesinde kendisine yer bulamayan insanlar, bağımsız bir ortama geçmek istiyor. Kendisini başka bir ortama atmak isteyen insan, sığınacak bir yer bulamadığında da sokakları tercih ediyor ve böylece evsiz nüfus olgusu meydana geliyor” diye konuştu.
EVDEN UZAKLAŞTIRMA KARARLARI DA ETKİLİ OLUYOR
Ülkemizdeki evsiz nüfus olgusunun gitgide büyüdüğü belirtilirken ailevi sorunların da söz konusu durumun sebeplerinden olduğu kaydediliyor. Ayrıca ailevi problemlerin oluşumunda iletişimsel ve ekonomik sebeplerin ön plana çıktığı belirtiliyor. Söz konusu problemlerin çözülememesinin temelindeyse Batı tipi zihniyetin toplumumuzda gittikçe etkili hale gelmesi yatıyor. Prof. Dr. Yusuf Genç, “Ailevi sorunların oluşumu karı-koca ilişkilerinden kaynaklandığı gibi ebeveyn-çocuk ilişkilerinden de kaynaklanabiliyor. İletişim problemleri, ekonomik sıkıntılar aile için sorunların oluşumunda etkili olabiliyor. Son zamanlarda görülüyor ki, erkeklerin evden uzaklaştırılmaları durumu da evsiz nüfusun artmasına yol açıyor. Bu şahısların sığınacak bir yerleri olmaması halinde sokakta kaldığını görüyoruz. Evden uzaklaştırma kararlarının sokakta yaşayanların sayısını arttırdığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
BOŞANMA KRİTERLERİ ÇOK KOLAYLAŞTI
Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç, Milli gazeteye yapmış olduğu açıklamalarda günümüz insanının birçoğunun kendi sorunlarını çözme becerisinin yeterli olmadığını ve bu nedenle bireylere problem çözme becerisinin kazandırılması gerektiğini söyledi. Bireylere problem çözme yetisinin kazandırılması gereken alanların başında “eşler arası iletişim”in geldiğini kaydeden Genç, “Boşanma vakaları yükseldi. Boşanma vakası olan ailelerin eğitim seviyesi de yükseldi. Türkiye’de boşanma oranı yüzde üç civarında. Bu oranın büyük bir kısmını modern hayat yaşadığını söyleyebileceğimiz kesim oluşturuyor. Modern ailelerde evlenme kriterleri kolay olduğu gibi boşanma kriterleri de çok kolaylaştı. Eskiden boşanmak için çok büyük sebepler gerekirdi, şimdi bu durum geçerli değil. İnsanlar çok basit gerekçelerle boşanabiliyorlar. Bunun en büyük sebebi de bireylerin bağımsızlaşması ve bireysel düşünmesidir. Ben merkezciliğin ve cinsiyetçiliğin ön plana çıkması, özellikle eğitimli kadınların aile içinde ev işlerine karşı direnmeleri söz konusu. Halbuki Türk tipi aile sisteminde erkekler ev işleriyle ilgilense dahi bu duruma süreklilik kazandıramıyorlar” dedi.
‘EVSİZ NÜFUS’A YOL AÇAN ETKENLERDEN BİRİ DE DEĞER KAYBI
Türkiye’de evsiz nüfus sayısı her geçen gün artarken ilk sırayı Batı ülkeleri çekiyor. Örnek olarak İtalya’da evsiz nüfus olgusunun çok belirgin olduğu dile getiriliyor. Ülkemizdeki bireylerin Batı tipi yaşama sürüklenişi noktasındaki problem göz önünde bulundurulduğunda mevcut tablonun vahameti daha da artıyor. Bu doğrultuda dikkat çeken açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yusuf Genç, küresel kültür ile dünya üzerinde tek tip insan üretilmeye çalışıldığını ve bu durumun değer kaybına yol açtığını ve aile içi sorunların oluşum nedenlerinden birinin de değer kaybı olduğunu aktardı. Genç, “Küresel kültürle dünya üzerinde tek tip insan üretilmeye çalışılıyor. Modern ailede de bu durum söz konusu. Modernlik kavramına yüklenen anlamla birlikte insanların kendi değerlerini çiğnemesini sağladılar. Tek tip insan üretilmeye çalışıyor. Bu da ciddi bir değer kaybına sebebiyet veriyor. Aile içi sorunların oluşum nedenlerinden biri de değer kaybıdır.” diye konuştu.
“BASİT SORUNLAR DAHİ BÜYÜTÜLEBİLİYOR”
Evlilikte basit sorunların dahi büyütülebildiğini aktaran Genç, nihayetinde bu durumların evsiz nüfusu artırdığını söyledi. Genç, “Eşlerin birbirine olan ilgisi, sevgi ve saygısı, ailece iş bölümü, sorumluluklar zarar görmüş bir halde. Problem yaşayan eşlerin sorunlarını çözebilmesi adına oluşturulmuş aile danışmanlık hizmetleri kurumu var. Eşler genellikle bu kuruma pek fazla meyletmiyor, üçüncü şahıslara danışmayı tercih etmiyorlar. Eşlerin en büyük sorunu problemlerini birlikte konuşmuyorlar. Eşler iletişim sorunu yaşıyor ve birbirleri hakkında düşündüklerini cesurca hareket edip eşine söyleyememekteler. Böyle olunca da bireyler duygularını içine atıyorlar. Sonrasında da basit sorunlar dahi büyütülebiliyor. Nihayetinde de bu durumlar evsiz nüfusu arttırıyor” ifadelerini kullandı.
ÇARE; AHLAK VE MANEVİYAT TEMELLİ ANLAYIŞ
Ailevi problemlerin yol açtığı sorunlardan sadece biri olan evsiz nüfus olgusunun ortadan kaldırılmasına dönük olarak konuk evleri bir çözümmüş gibi sunulsa da gerçek çözümün yolu ahlak ve maneviyat temelli anlayıştan geçiyor. Söz konusu anlayışın problemlerimizin çözümünde baz alınması ve bu doğrultuda kanunlar çıkarılması gerekiyor. Zira karı, koca, çocuk vb. tüm fertlerin haklarının teminatı ahlak ve maneviyat temelli anlayışta bulunuyor.
PROF. DR. GENÇ, 6284’E DE DİKKAT ÇEKTİ
Prof. Dr. Yusuf Genç, ülkemizdeki evsiz nüfusun artmasında 6284 sayılı kanunun da etkili olduğunu belirtti. Aile içi sorunlarda 6284 sayılı kanun ile birlikte erkeklerin evden uzaklaştırıldığını kaydeden Genç, “Erkek bunu gurur meselesi yapıyor. Sığınacak bir yeri olmadığında da sokakta kalmayı tercih ediyor. Evsizlerin sayısı bu nedenle de artıyor” dedi.
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Makaleler
Hava Durumu