
"perspektifi" Arama Sonuçları

İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV’ın Alternatif Eğitim konferansları, S.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celaleddin Vatandaş‘ın “Türkiye’nin Batılılaşma Süreci ve Medeniyet Tasavvuru“ başlıklı sunumu ile devam etti. Vatandaş konuşmasında, medeniyet kavramının asıl anlamı ve batılı anlayıştaki Osmanlı aydınları tarafından dönüştürülerek sivilizasyon kavramına indirgenmesinin üzerinde durduktan sonra medeniyet kavramın tarihi geçmişi ve mevcut hali ile ne anlam ifade ettiğine değindi. Dünyadaki zulüm ve paylaşım savaşlarının altında İslamî medeniyet perspektifinin eksikliğine değinen konuşmacı, batı zihniyetli Osmanlı aydınlarının bu kavramı dejenere ettiğine değinerek kendi kavram ve değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini ifade etti. İslam’ın şehirli ve medenî bir din olduğuna işaret eden konuşmacı, kendi öz değerlerimize, vahye sıkıca yapışarak batının ikiyüzlü ve sömürgen etkisinden uzak kalınabileceğini, Türkiye’nin batılılaşma serüveninin sekülerleşme yolu olduğunun altını da çizdi. Konferans, soru-cevaptan sonra İLKAV’ın geleneksel çay ve simit ikramı ile son buldu. Konuşmanın videosu aşağıda sunulmuştur.

Aslında tevhid - şirk çatışmasının alt birimlerini ifade eden mücadele zeminlerinin temel eksen haline getirilmesi, tevhid - şirk çatışması perspektifinin zayıflaması sonucunu doğurmaktadır. Bu da, şirke dayalı düzen, kurum ve oluşumlarla ilgili yaklaşımlarda ve onlarla ilişkilerde zaafiyetlere yol açmakta, "zulme ve sömürüye karşı mücadele" söylemleri, en büyük zulmün şirk olduğu gerçeğinden kopabilmektedir.

"Darbelerin anası"nın bizatihi bu rejimin kuruluş felsefesi olduğunu, 27 Mayıs'ı "darbelerin anası" olarak nitelemenin çok önemli bir tarihsel yanılgıyı ifade ettiğini ve bu tür ideolojik yanılsamaların Müslümanların sisteme dair devrimci perspektifini zaafa uğrattığını bilmemiz gerekir.

Örs: Şunu açık olarak söylemeliyiz ki AKP süreci bağımsız devrimci sürecimizi baltalamıştır. AKP'yi kuran kadrolar kendilerini tanımlarken dini bir görüntülerinin olmadığını söylemişler, kendilerini birer muhafazakar demokrat olarak tanımlayıp tanıtmışlardır. Buna rağmen İslamcılar AKP'nin kendinde görmediklerini AKP'ye yakıştırmışlar ve bir ham hayale kapılıp beklemeye koyulmuşlardır.

28 Şubat süreci sonrası yenilgi psikolojiisyle bazı İslami çevrelerde kendini göstermeye başlayan ve Ak Parti iktidarı sonrasında ise sisteme entegrasyonun artmasıyla daha da belirginleşen İslam devleti perspektifinden uzaklaşma ve İslam'dan bağımsız adalet arayışına yönelme trendleri konusunda Türkiye İslami hareketinin önemli isimlerinden Mehmet Pamak'la bir söyleşi gerçekleştirdik.
Makaleler
Hava Durumu