Aile içi harcamalara yönelik kısa bir mesaj

Evlendiği hanımının ve dünyaya gelen çocuklarının meşru olan ihtiyaçlarını karşılamakla mükellef olan erkeğin, İslâm'ın çizdiği sınır dahilinde ne harcarsa harcasın, hiç birisi boşa gitmeyecektir.

11-01-2008


Abdullah BÜYÜK / Vakit
 
Bir okuyucumuz, özel bir soru sordu. 
 
 İsminin açıklanmamasını istediği için, biz de sorusuna kısaca cevap vermek istiyoruz.
"Aile hayatında erkekler hanımlarının her istediğini yapmakla sorumlu mudur? Bizim aile yuvamız bu sebeple yıkılmanın eşiğine geldi. Lütfen cevap verir misiniz?
Gazete sütunları bu ve benzeri konulara pek müsait değil. Ancak Vakit Gazetesi'nin sahifeleri bağrı yanık Müslümanlara açık olduğu için, biz de özel değil, genel cevaplandırmak istedik. Öyle tahmin ediyorum ki üretimin değil tüketim toplumu haline getirildiğimiz için, aile hayatında benzeri büyük problemler yaşanmaktadır.
İsrafi ve lüksü olmayan tüm aile içi harcamaların erkekler için sadaka olduğunu biliyoruz. Aşağıda okuyacağımız birkaç hadis-i şerif bizlere bu konuda yol gösterecektir. Önce hadisleri öğrenmeye çalışalım: Mikdam B. Ma'dikeribe'nin bir cariyesi vardı. Bu cariye süt/yoğurt satıyordu. Parasını ise efendisi Mikdam alırdı. Bir gün Hz. Mikdam'a dediler ki:
Sübhanalah, sen sütü sattırıyor ve parasını mı alıyorsun? Hz. Mikdam:
Evet, bunda bir sakınca görmüyorum. Çünkü ben, Rasulullah'tan şöyle dediğini işittim:
- "Vallahi.. İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, onlara ancak dirhem ve dinar fayda verecektir." Yahut da şöyle buyurmuştur:
"Ahir zaman geldiğinde, insanlar için dirhem ve dinara ihtiyaç fazla olur. Zira insan, o zaman din ve dünyasını onlarla ayakta tutabilir." Taberani- Ahmet/el-Müsned: 6/17 201 Ramuz el-Hadis: 1/59-15.
Not: Dirhem ve dinar Peygamberimiz döneminde kullanılan para birimleridir.
Yukarıda mealini öğrendiğimiz hadis, günümüzde birçok soruları kökünden cevaplandırmaktadır. Zengin ama zekâtını, infakını, hayır ve hasenatını yapan bir insana (kapitalist Müslüman) ifadesini kullanmak, başından büyük laf etmektir.
Şimdi gelelim, aile içi harcamalara ve ailenin temel ihtiyaçlarının karşılanması konusuna.
Harcanan paranın en iyisi
1- Allah yolunda sarf ettiğin para,
2- Köle azad etmek için verdiğin para,
3- Fakire sadaka verdiğin para,
4- Ve bir de aile fertlerinin ihtiyaçları için harcadığın para var ya!
- İşte bunlar içinde sana en çok sevap kazandıracak olan, ailen için harcadığın paradır."
Müslüm K.Zekat: Bab-12 H.No 39.
Başka bir hadiste ise, ev içi, aile içi harcamalar, bir sadaka olarak bildirilir. Evlendiği hanımının ve dünyaya gelen çocuklarının meşru olan ihtiyaçlarını karşılamakla mükellef olan erkeğin, İslâm'ın çizdiği sınır dahilinde ne harcarsa harcasın, hiç birisi boşa gitmeyecektir.
"Bir kimsenin infak edeceği en faziletli dinar, çoluk çocuğuna infak ettiği dinar ile Allah yolunda hayvanına infak ettiği dinar, bir de Allah yolunda arkadaşlarına infak ettiği dinardır."
Müslim. K.Zekât, Bab: 12 H.No/38
Evlilik hayatında ekonomiden sorumlu niçin erkek oluyor?
Allah (cc) bir nevi atama yaparak görevlendirdiği erkeğin, aile reisliğine getirilmesini iki sebebe bağlıyor:
1- Allah'ın onların bir kısmını diğerlerinden üstün kılması,
2- Ve mallarından harcama yapmış olmaları.
Bilindiği gibi Allah, bazı erkekleri, diğer erkeklerden hem biyolojik hem de psikolojik kabiliyet ve yetenek bakımından üstün kılmıştır...
Aynı şekilde bazı erkekleri bazı kadınlardan biyolojik ve bazı psikolojik güçler bakımından üstün kılmıştır. Bu durum yaratılış kanunu olduğundan, erkeğin reis olmasında bir öncelik temin etmektedir.
Konunun can alıcı yönü: Mallarından harcama yapmak;
Bu durum aile reisliğinin sebebini ekonomik temel üzerine dayandırmaktadır.
Ekonomisi güçlü devletler, diğer devletlere üstünlük arz ederler, onların ekonomisini, siyasetini ve diğer önemli meselelerini etkilerler ve onların reisi durumuna geçerler.
Biyolojik, psikolojik ve ekonomik güç ve üstünlük sebebiyle Allah, hayat yolculuğuna çıkan eşlerden erkeği reis olarak tayin etmektedir. Yuvayı dişi yapar. Yani kadın ayakta tutar, ama yuvanın korunması ve beslenmesini erkek üslenir. İşte erkeğin kavvam olmasının sırrı burada yatmaktadır.
Ailenin ekonomik sorumluluğunu üzerine erkekler, gücü nispetinde, aile fertlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamakla mükelleftir. Dikkat edersek, gücü nispetinde ifadesini kullanıyoruz. Tüm erkek kardeşlerimiz için en güzel müjde ise, aile içi harcamaların Allah yanında sadaka yerine geçmiş olmasıdır.
Aile içi sıkıntısı olan aile başta olmak üzere, tüm ailelere ricamız, dünya bağlantılı konular yüzünden aile hayatını sıkıntıya sokmamalarıdır. Mutluluk eşyada değil, insanın kalbindedir. Fiziki rahatlamalar çoğaldıkça, iç huzurumuz azaldı. Bu acı gerçeği unutmamak gerekir.
 

Etiketler : #Aile   #içi   #harcamalara   #yönelik   #kısa   #bir   #mesaj   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN