TOKAD seminerleri başladı

Allah’a kulluk çabalarına, topluma vahyin mesajının taşınmasına, iyiliğin emredilip kötülüğün engellenmesine ve Müslümanların siyasal duruş ve hareketine bir katkı sağlamak için Tokat’ta kurulan Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD), 2007-2008 Güz Dönemi programına başladı.

13-10-2008


Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) 2008-2009 dönemi eğitim seminerlerine başladı.

 

Allah’a kulluk çabalarına, topluma vahyin mesajının taşınmasına, iyiliğin emredilip kötülüğün engellenmesine ve Müslümanların siyasal duruş ve hareketine bir katkı sağlamak için Tokat’ta kurulan Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD), 2007-2008 Güz Dönemi programına başladı. Her Pazar günü, saat 12.00’de, yeni dernek binasında düzenlenecek olan seminerlerin başlangıcı vesilesiyle genel bir konuşma yapan Ahmet Örs, eğitim seminerlerinin içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Kur’an çalışmalarının on beş günlük periyotlar halinde ilk dönem inen sureler çerçevesinde yapılacağını söyleyen Örs, Kur’an’ın yaşanan hayata müdahalesini anlamak bakımından Kur’an okumalarının önemli olduğunun altını çizdi. Akademik-teknik konular bağlamında on beşer günlük periyotlarla yapılacak derslerin ise önceki yıllardaki konuları tamamlayacak mahiyette gerçekleşeceğini söyleyen Örs, bu konuların da Kur’an çalışmasından ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti.

 

Açılış seminerini sunan Ahmet Örs, konuşmasında dernek faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Tokat’ta daha önceki yıllarda dergi ve kitap okumalarına gösterilen ilgide önemli bir düşüş yaşandığını, okumanın eksildiği bir vasatta verimliliğin ve niteliğin düşmesinin de kaçınılmaz olacağını, dolayısıyla İslam düşüncesi temelinde yayımlanan dergi ve kitaplara daha çok ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasının devamında küresel ve yerel gündemle alâkalı değerlendirmeler yapan Örs, kapitalizmin küresel bir kriz içine yuvarlandığını, sahte cennet idealinin büyük bir yara aldığını, başka bir dünyanın mümkün olacağını söyleyen insanların vahiyle irtibatlandıramadıkları taleplerinin de karşılıksız kaldığını söyledikten sonra Türkiye’nin de başta Kürt meselesi olmak üzere birçok toplumsal sorunda önemli bir sürecin içine girildiğini ve bu gidişatın daha önce olmadığı kadar sorgulandığını sözlerine ekledi.

 

Yaşanan gelişmelerin daha tutarlı bir şekilde değerlendirilmesine katkıda bulunmaları gerektiğine işaret eden Ahmet Örs,  küresel kapitalist çözümsüzlüğün ve yerel karmaşanın tek çıkış yolunun İslam düşüncesi olduğunu, dolayısıyla Müslümanların bu doğrultuda büyük bir sorumluluk altında olduğunu vurguladı. Paralel bir konu olarak resmi ideolojinin eğitim politikalarının da ciddi bir şekilde sorgulanması gerektiğini, bu yeni dönemde bu konuya değineceklerini söyleyen Ahmet Örs, İslami kimliği ve fıtratı kapitalist ve modern ulus değerler çerçevesinde tahrip eden anlayışlarla yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı.

 

28 Şubat sürecinin tüm ülkede olduğu gibi Tokat’ta da kendini inkâr edici bir özeleştiri furyasından geriye çok fazla bir yekûn bırakmadığını, yeni süreçte kendi ayakları üzerinde durabilen Müslümanların yeni, sağlıklı istişari süreçler oluşturmaları gerektiğini ifade eden Ahmet Örs gelecek haftalardaki seminerlerin Müslümanların düşünce ve duruşlarına önemli katkılar sağlaması dileğiyle konuşmasını sona erdirdi.

 

Güz Dönemi Seminerleri

TOKAD tarafından düzenlenen haftalık eğitim seminerleri güz döneminde “Kur’an Okumaları” ve “İslam ve Hayat Dersleri” olmak üzere iki ana başlık altında yapılacak. Kuran Okumaları, Alâk, Kalem, Müzzemmil, Müddessir, Fatiha, Mesed, Tekvir, A’la, Leyl ve Fecr surelerini kapsıyor. İslam ve Hayat Dersleri başlığı altında ise şu seminerler yapılacak: Kur’an’a Gelenekçi ve Modernist Yaklaşımlar, Kur’an Dışı Din Anlayışının Temelleri, Hadise Yaklaşımda Usul, Türkiye’de Resmi Din Politikaları, Dünya’da İslam ve Müslümanlar, Gündeme Yaklaşım ve Tavır, Tasavvufun Siyasal Etkileri.

 

Aylık Müzakereli Seminerler

TOKAD 2008-2009 yılı programı çerçevesinde planlanan diğer bir faaliyet alanını ise aylık müzakereli seminerler oluşturuyor. Her ayın son Cuma akşamı düzenlenecek seminerlerde, Türkiye gündemine ilişkin konular farklı boyutlarıyla tartışılacak. İlki 31 Ekim 2008 tarihinde “Türkiye’de Muhafazakârlık Meselesi” başlığıyla yapılacak müzakereli seminerlerde tartışılacak diğer konular ise şunlar olacak: Türkiye’de Milliyetçilik Meselesi, Müslümanlar ve Sanat, Türkiye’de İktidar Gerçeği, 28 Şubat Süreci ve Bugün, Eğitim Meselemiz.

 

Behzat Camii karşısındaki yeni dernek binasında düzenlenecek faaliyetlerle ilgili duyuru ve haberler, haftalık olarak www.tokad.org  adresinden takip edilebilir.

Etiketler : #TOKAD   #seminerleri   #başladı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN