Tahrir'de bilanço büyüyor: 33 ölü

Mısır'da Asker Konsey'e karşı gerçekleştirilen gösteriler üçüncü gününe girdi. Olaylarda hayatını kaybedenelrin sayısı 35'i buldu.

21-11-2011


Tahrir Meydanı’nda göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar üçüncü gününe girdi. Muhalifler Askerî Konsey’i protesto ederek Tahrir Meydanı’ndan çıkmamak için direnirken; polis ise göstericilere yönelik müdahaleye devam ediyor. Görgü şahitleri polisin yaralıların götürüldüğü hastane alanına da müdahale ettiği ifade edildi.

Meydandaki eylemcileri dağıtmak için harekete geçen güvenlik güçleriyle, protestocular arasında şimdiye dek yaşanan çatışmalarda en az 35 kişi ölürken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Çatışmalar nedeniyle, gelecek hafta başlaması beklenen seçimlere gölge düşmesinden kaygılanılıyor.

GÖSTERİCİLERİN HEDEFİ TANTAVî

Göstericiler, Mısır Askeri Konseyi Başkanı General Tantavî’yi eleştiriyor. Mübarek döneminde uzun süre savunma bakanı olarak görev yapan Tantavî reformlar için gereken adımı atmamakla suçlanıyor.

Mısır, Mübarek'in Şubat ayında devrilmesinden bu yana askeri bir konsey tarafından yönetiliyor. Protestolarda askeri yetkililerin anayasada değişiklik önerilerinin geri çekilmesi talep ediliyor. Askerler, anayasa tasarısında ordu ve ordu bütçesinin sivil denetime kapalı olmasını öngören bir öneri sunmuşlardı.

Hükümet sözcüsü Muhammed Hicazi ise ülkedeki siyasi gruplar ile görüşmelere devam edeceklerini dile getirdi.

SİVİL YÖNETİM TALEBİ

Mısır'ın Tahrir Meydanı’nda gösteri düzenleyen muhalifler sivil yönetim istiyor. Yeni anayasada asker vesayetine karşı çıkan muhalifler, başkent Kahire, İskenderiye ve Süveyş kentinde devam ediyor.

Ayrıca eylemciler, Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nden görevi sivil yönetime devretmek ve yeni anayasa çalışmalarına başlamak için kesin tarih istiyor.

BAŞBAKANDAN BAKANLARA ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Mısır geçici Başbakanı Esam Şerif bakanlar kurulunu acil toplantıya çağırdı.

MISIR KÜLTÜR BAKANI İSTİFA ETTİ

Mısır geçici hükümetinin Kültür Bakanı İmad Ebu Gazi istifa ettiğini açıkladı.

Mısır'dan yayın yapan özel On televizyonunun son dakika gelişmesi olarak verdiği habere göre, İmad Ebu Gazi istifasına gerekçe olarak son 2 gündür yaşanan olaylarda polisin göstericilere yönelik şiddet kullanmasını ve tutumunu gösterdi.

GENEL SEÇİMLER 28 KASIM’DA

İskenderiye, El Minya, Süveyş ve Asvan kentlerinde de göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktığı kaydedildi.

Yüksek Askeri Konsey, gösterilere rağmen 28 Kasım'da genel seçimlerin yapılmasında kararlı olduğunu bildirdi.

ÜLKE GENELİNDE GÖSTERİLER

Başkentte yoğunlaşan gösteriler, ülke geneline yayılmış durumda.

Başkent Kahire, Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye, Dimyat, Süveyş, Minye, İsmailiye, Eflan ve Ariş kentlerinde de ordunun yönetimi sivillere devretmesini isteyen gösteriler devam ediyor.

Mısır'ın yarı resmi El Ahram gazetesi Kahire'de ölen 4 kişinin gerçek mermiyle öldürülmüş olabileceğini öne sürdü. Bağımsız El Masri el Yovm gazetesi ise ölen göstericiler arasında bazılarının polisin attığı gazdan boğularak yaşamını yitirdiğini iddia etti.

El Ariş kentinde gösteri yapan Bedevilerin bir polis subayını öldürdüğü, bir polisi de yaraladığı bildirildi.

İsmailiye kentinden görgü tanıkları ise kentte göstericilerin karakollara saldırdığını, karakollardan yoğun dumanlar yükseldiğini aktardı.

Aynı şekilde çatışmaların devam ettiği Süveyş kentinde de El Erbain bölgesinde dumanların yükseldiği belirtildi.

Mısır Geçici Hükümeti Bakanlar Kurulu dün akşam olağanüstü toplandı. Toplantıdan sonra, Başbakan İslam Şeref yaptığı yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığının kaosu sona erdirmek için gösterdiği çabayı ve girişimleri desteklediklerini söyledi.

Şeref, 28 Kasım'da planlanan genel seçimlerin de zamanında yapılacağını açıkladı.

TAHRİR'DE GEÇİCİ HASTANE

Tahrir Meydanındaki göstericiler ile güvenlik kuvvetleri arasındaki çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Polisin gazla müdahale ettiği göstericiler, polise taşla karşılık veriyorlar. Göstericiler tarafından Tahrir Meydanında oluşturulan geçici hastane de yaralanan göstericilere ilk müdahaleyi yapıyor.     Göstericiler, polisin kendilerine karşı orantısız güç kullandığını ileri sürdüler.

Bu arada Tahrir Meydanına açılan birçok caddeye de göstericiler tarafından barikatlar kuruldu. Görgü tanıkları, göstericilerin zaman zaman polise molotofkokteyliyle saldırdığını aktardı.

Öte yandan, Müslüman Kardeşler Sözcüsü Muhammed Gazlan, saldırıları kınadığını açıklayarak, polisin ve güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesini eleştirdi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Tahrir'de   #bilanço   #büyüyor:   #33   #ölü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN