Ramazan Kayan, "Kardeşlik Bilinci"ni anlattı

HAYDER'de İslami bilinç dersleri devam ediyor. Pazartesi akşamları HAYDER Genel Merkezinde gerçekleştirilen seminer serisinin bu hafta ki hatibi Ramazan Kayan'dı.

22-09-2011


HAYDER'de İslami bilinç dersleri devam ediyor. Pazartesi akşamları saat 21.00'da HAYDER Genel Merkezinde gerçekleştirilen seminer serisinin bu hafta ki hatibi Ramazan Kayan'dı.

Kur'an tilaveti ve sinevizyon gösteriminin ardından "Kardeşlik"Bilinci" üzerine sunumunu yapan Kayan; Toplumun kaybedilen değer yargısından ötürü bütün güzelliklere hasret kaldığını belirterek konuşmasına başladı.

Toplumun en çok muhtaç olduğu olgunun örneklik olduğunu belirten Kayan islami ailenin, islami komşuluğun ve islam kardeşliğinin yaşandığında, hem sorunlara çare üretilen ve huzurlu ilişkilerin yaşanmasına ortam hazırlandığını, hemde bu güzel örnekliklerin insanların hidayetlerine vesile olduğunu belirtti.

Kayan şöyle devam etti:

"Rabbimizin nimetleri sayılamayacak kadar çoktur. O bizi kardeşlik ile de nimetlendirdi. Kardeşlikle rızıklandık. Husumetin yerini uhuvvet aldı.Ülfet, nefretin önüne geçti. Muhabbet adavete galebe çaldı.Öyle muazzam bir nimet ki, yeryüzünün tüm imkânlarını devreye koymakla kazanılamayacak bir nimet.İbadetlerimiz kardeşçe bir hayata çağrı yapıyor. Amellerimiz kardeşliği öngörüyor. İbadetlerle oluşan ve olgunlaşan kardeşlik... Kulluk ve kardeşlik iç içe... Kardeşlik ibadet bilinci ile yaşanacak...

İslam’ın hangi şartı, farizası, emri ele alınırsa kardeşlik boyutunun, kardeşlik temasının işlendiğini görmek mümkün... İbadetlerimizi kardeşlik bağlantılı tefekkür ettiğimizde önemli mesajlar alacağımız muhakkak... İbadetlerin hikmetlerinden biri de kardeşliği canlı ve dinamik kılmaktır. Kardeşlik bilinci, İslami bir zorunluluktur. Kardeşli bilinci, seviyeli bir İslam toplumunun gerek şartıdır.Kardeşlik bilinci, bütünleşme, 'birlikte varolmak' bilincidir.

Kardeşlik bilinci, ortak değerlerde buluşup, ortak hedefle kararlı yürüyüştür. Bu bilinç, kardeşlik ortak paydasında hayatı yeniden anlamlandırmaktır. Kardeşlik bilinci olmadan, cemaat oluşmaz... Kardeşlik bilinci, iman bilincinin pratik ifadesinden başka bir şey değildir...

Kardeşlik bilinci 'BEN'in, 'BİZ'e dönüşümüdür... Nefsaniyetten kardeşlik hamiyetine evrimdir... Bireyselleşmenin doyumsuzluğundan, kardeşliğin itminanına nailiyettir... Yalnız 'kendi için' olmaktan öte 'başkaları için de' olabilmektir.

Kardeşlik bilinci; akide bağının kan, gen, renk ve toprak bağlarının önüne geçmesidir... Tasnifin, tanımın iman çıkışlı olması anlamına gelir. Antropolojik yaklaşımlara Müslüman’ca bir yanıttır... Sığ, bencil, çarpık bir dünyadan, erdemli, seviyeli bir değişim özlemidir... Muhabbet ve husumetin Rabbani mahreçli olmasıdır...

Kardeşlik bilinci, toplumsal açılmada yön... Yön bulmada ise pusuladır... İslam'ın öngördüğü 'toplum' bir 'kardeş toplum'dur. Bu toplumu tehdit eden tehlikeleri gördükten sonra kardeşliği, yaşatmak sorumluluğu ile karşı karşıyayız.."

Kayan, yaşanılan bu islami örnekliğin vesile olduğu hidayet kesitlerinin anlatıldığı konuşmasını, islam kardeşliğindeki mutlak olması gereken güvenme, gönül alma ve güçbirliği yapma zorunluluğunu anlatarak tamamladı.

HAYDER'de Pazartesi güneri 21.00'da gerçekleştirilen İslami bilinç derslerinde 26 Eylül akşamı Ahmed Kalkan, Rabb konusunu işleyecek. Halka açık olarak yapılan bu seminerlerden istifade etmek isteyen herkes davetlidir. Sohbetlerde hanımlara yer ayrılmaktadır.

(Haber: Atilla AKSU / İslam ve Hayat)
 

Etiketler : #Ramazan   #Kayan   #   #Kardeşlik   #Bilincini   #anlattı   
YORUMLAR
  • zülküf arslan   26-09-2011 12:49

    Hakkaniyet temeline dayanmayan katdeşlik maddeye dayalı toplumlarda yeşermez.. çünkü maddeye önem veren toplumlarda cimrilik ve korkaklık hüküm sürer... Ve aslında bu tür toplumsal değerler olan KARDEŞLİK vb durumlar,toplumların hidayete kavuşmasıylada olur .Yalnız Allahın hükmüyle hükmetmeyen toplumlarda hidayet olmadığı gibi[maide 67,tevbe 24 vb].günah ve haramlarda beşeri hükümlerce yasallaştırılırken duyarsız kalan kimlik üzerindeki bi yandan LAİK BİYANDANDA İSLAMA LAYIK OLMAYAN KİŞİLER MÜSLÜMAN KABUL EDİLİNCE EEEEE ANCAK BÖYLE LAİK VE BÖYLE LAYIK KARDEŞLİKLER OLACAK.... Toplumlar veya kişiler kendindekini değiştirmeden ALLAH onları değiştirmez...[rad 11]... Bütün kardeşlik havarisi yapanlara da duyurulur...[ben de dahil]

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN