Özgür-Der, Balyoz davasına müdahil oldu

Özgür-Der, bugün başlayan Balyoz Davası’na müdahil olabilmek için mahkeme heyetine dilekçesini sundu ve davanın görüldüğü Silivri’de bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

16-12-2010


Özgür-Der, bugün başlayan Balyoz Davası’na müdahil olabilmek için mahkeme heyetine dilekçesini sundu ve davanın görüldüğü Silivri’de bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

16 Aralık Perşembe günü ilk duruşması gerçekleştirilen Balyoz davasında aralarında Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Ergin Saygun, Engin Alan, Mehmet Otuzbiroğlu ile 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nda ıslak imzası bulunan Dursun Çiçek gibi isimler hâkim karşısına çıktılar.

Davanın ilk duruşmasının başladığı saatlerde Özgür-Der mensupları, duruşmanın yapıldığı Silivri Ceza İnfaz Kurumu'nun önünde düzenledikleri protesto eyleminde darbe gibi hayati bir suçun adalet sağlanana kadar takip edilmesinin bir sorumluluk olduğunu ve kamuoyunun da bu davanın peşini bırakmaması gerektiğini ifade ettiler.

Soğuk hava yağmura rağmen Silivri'de duruşma salonu önünde toplanan Özgür-Der mensupları, burada "Cuntanın Balyozu Kırılsın! Darbe Bataklığı Kurutulsun!" yazılı bir pankart açtılar. Ellerde de "Tehlikenin Farkındayız, Darbecilerin Peşindeyiz!", "Cuntacılıkta Aslan Kesilenler, Hesap Zamanı Hep Hastalar!", "Kafes'ten Balyoz'a, Poyrazköy'den Gölcük'e Bu Kirlilik Sizin!" yazılı dövizler taşıdılar.

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, Balyoz darbesi gerçekleşseydi Özgür-Der'in de aralarında bulunduğu birçok İslami kuruluşun kapatılacağını ve Müslüman kanaat önderlerinin Ümraniye'deki cezaevine kapatılacağını ifade etti. Tutuklanacaklar listesinde Haksöz dergisi yazarları ve Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ile yönetim kurulu üyesi Hamza Türkmen'in de yer aldığını belirten Alpay, sözü Hamza Türkmen'e bıraktı.

Balyoz'un hedef aldığı isimlerden biri olan Hamza Türkmen, darbecilerin cezalandırılması için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek Müslümanları hedef alan saldırı planlarının vahametine dikkat çekti. Abdurrahman Dilipak ve Ali Bulaç gibi isimleri öldürmeyi hedefleyen Balyoz sanıklarının Fatih ve Beyazıt camilerini bombalamayı dahi göze aldıklarına dikkat çeken Türkmen, bu gibi hain eylemlerin içinde olanlardan hesap sormak için Müslümanların daima teyakkuzda olacaklarını ifade etti.

Türkmen'den sonra sözü alan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da eğer Balyoz planı uygulamaya konsaydı tutuklanacak olan isimler arasındaydı. Rıdvan Kaya, suçun gerçekleşmediğini, dolayısıyla darbe sanıklarının yargılanmasının haksız olduğunu iddia edenlerin söylemlerini eleştirdi. Darbe suçunun ancak teşebbüs aşamasındayken suç sayılabileceğini ve yargılanabileceğini, darbenin gerçekleşmesi durumunda ise zaten ipler darbecilerin elinde olacağı için bunun söz konusu olamayacağını ifade eden Kaya, planlar gerçekleşseydi bir avuç darbecinin birçok basın mensubu ve yazar dâhil topyekûn bir halkı sanık sandalyesine oturtacağını söyledi. Dolayısıyla Balyoz iddianamesinde yer alan camileri bombalama, kanaat liderlerini tutuklama ve öldürme gibi isnatların da ancak bu aşamada yargılanmasının mümkün olduğunu ifade eden Kaya, "Eğer Kenan Evren darbeyi gerçekleştiremeden yakalansaydı, bugün Balyoz'cuların yaptığını yapacak ve iddiaları reddedecekti."  dedi.

Rıdvan Kaya'nın dikkat çektiği bir başka nokta ise böyle önemli suçların faili olarak yargılananların çoğunluğunu oluşturan 196 ismin tutuksuz olarak yargılanmasıydı. "Bugüne kadar gerek sağcı, gerek solcu, gerekse İslamcı birçok muhalif ismin yıllar boyu tutuklu olarak yargılandıklarını, bunların önemli bir bölümünün ciddi sayılmayacak iddialarla uzun süre hapiste tutulduklarını; bir kısmının beraat ettiğini ve hâlâ bu şekilde içeride bulunan insanların olduğunu biliyoruz. Balyoz gibi korkunç iddiaları ve planları içeren bir darbe girişiminin sanıkları ise tutuksuz olarak yargılanıyor." dedi. Ayrıca cunta faaliyetlerinde aslan kesilenlerin ne hikmetse dava süreçlerinde hasta olduklarını belirten Kaya, sağlık sorunları bahanesiyle dışarıya çıkan isimlerin dışarıda etkinliklere, eğlencelere katılmalarının da davadan sorumlu mahkeme yöneticileri tarafından dikkate alınması gerektiğini söyledi.

 

Silivri'de Ergenekon Şarkısı

Eylem boyunca "Halka Değil Cuntaya Balyoz!", "Darbeciler Yargılansın, Militarist Bataklık Kurutulsun!", "Darbeciler Yenilecek, İslami Direniş Kazanacak!", "Paşaların Tankı Yıldıramaz Halkı!", "Darbeci Katiller Hesap Verecek!", "Direniş Adalet Özgürlük!" gibi sloganlar atıldı.

Eylem, Grup Yürüyüş'ün söylediği "Ergenekon" adlı eserle son buldu. Konuyla ilgili Özgür-Der'in basın açıklamasını aşağıda okuyabilirsiniz.

196 tutuksuz sanığın Silivri'de bulunan mahkemede yargılanmaya başladıkları davanın iddianamesi gerçekleştirilmesi planlanan darbeyle birlikte uygulamaya konulacak tüyler ürpertici iddialar barındırıyor. Özel Yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada çoğu muvazzaf ve emekli askerden oluşan sanıklar için 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

(Kaynak: Haksöz Haber)

Etiketler : #ÖzgürDer   #   #Balyoz   #davasına   #müdahil   #oldu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN