İşgalin korkunç bilançosu: Irak’ta 6 milyon çocuk yetim kaldı

Irak, Amerikan işgâlinde 5 yılı geride bıraktı. 1 milyon kadın dul, 6 milyon çocuk yetim kaldı. Ülkede kanser oranı da yüzde 21 oranında arttı.

06-04-2008


ABD’nin Irak işgalinin üzerinden geçen 5 yıl içinde 6 milyon çocuk yetim kaldı. Kimyasal silâh imal edildiği gerekçesi ile Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas iktidarını devirmek için 2003 yılında başlatılan ABD harekâtının üzerinden geçen beş yıllık sürede, işgalin asıl mağdurunun, âilelerini kaybeden çocuklar olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'a yönelik düzenlediği bir raporda, Irak'ta günlük ortalama 15 ile 100 ceset bulunduğu ve ülke çapında erkek nüfusunun kadınlara oranla yüzde 20 azaldığı belirtiliyor.

Aylık ortalama 25 bin Iraklı çocuğun iç çatışmalar nedeniyle kimsesiz kaldığı bildirilen BM raporlarında, Irak'ta yaşanan şiddet ve kanlı eylemler karşısında çocuklar arasında suç oranında artış gösterildiği vurgulanıyor.

KANSER YÜZDE 21 ORANINDA ARTTI

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in Irak Masası Şefi Roger Wright'e göre, öksüz ve yetim kalan Iraklı çocukların büyük bir bölümü travmatik ruhsal bunalım geçiriyor. Kimsesiz kalan bu çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüzün arttığı uyarısında bulunan BM temsilcisi, Irak hükümetinin evsiz kalan çocuklar için vaat ettiği özel sığınma evlerini ise bir an önce faaliyete geçirmesini tavsiye ediyor.

BM raporlarında Irak'taki olumsuz sağlık şartları ve yetersiz sağlık personeli nedeniyle çocukların işgal öncesi duruma göre kansere yakalanma riskinin yüzde 21 oranında arttığı vurgulanıyor.

GÜNDEN 90 KADIN DUL KALIYOR

Uluslararası gözlemci raporlarına göre, Irak'ta 20 Mart 2003'te başlayan ve 20 Mart 2008 itibariyle altıncı yılına girilen savaşta, 18 ile 80 yaş arası bir milyon, her gün ortalama 70 ile 90 kadının dul kaldığı kaydedilirken, şiddet ortasında kalan ülkede bir önceki yıla oranla boşanma oranlarında ise yüzde 22 artış olduğu belirtiliyor.

Evlenme oranlarında ise yüzde 50 azalma olduğu, Irak'ta âdil olmayan adalet mekanizmasında ise 610 kadının suçsuz yere çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunduğu, bu tutuklulara yönelik yargılama sürecinin de düzensiz işlediği vurgulanıyor.

ABD işgali süresince Irak’ta 1 milyon 200 bin insan hayatını kaybetmiş ve yargılanmadan 50 bin Iraklı tutuklanmıştır. (Time Türk)

Etiketler : #İşgalin   #korkunç   #bilançosu:   #Irak’ta   #6   #milyon   #çocuk   #yetim   #kaldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN