İktibas, "kapitalizmin çöküşü"nü yorumluyor

İktibas Dergisi, Aralık sayısında "Kapitalizm Çöküyor mu?" sorusunu manşete taşıyor...

09-12-2011


İktibas Dergisi, Aralık sayısında "Kapitalizm Çöküyor mu?" sorusunu manşete taşıdı...

Kapak konusunun incelendiği Yorum bölümünde bu soru ile birlikte, “Değişen dünya koşullarında küresel kapitalizmin yaşadığı derin krizi nasıl okumak gerekir? Bu kriz, dönemsel şartların ortaya çıkardığı bir durumu mu ifade ediyor yoksa batı medeniyetinin, modernitenin giderek daha da belirginleşen açmazlarının yansımasını mı?” sorularının da yanıtı aranıyor. Ve, “İslam’ın müslümana gösterdiği hedef, çizdiği çerçeve ile sosyalizm ve kapitalizmin temel gayesi çok farklıdır. İlkesel düzlemde farklıdır, değerler sistematiği farklıdır; çözümlerde şeklen benzerlikler kurulsa bile amaç farklıdır.” tesbiti yapılıyor.

Derginin Kavram bölümünde, milattan önce 4. yüzyıldan beri mevcudiyetini sürdüren “Diktatörlük” anlayışı inceleniyor.

Atasoy Müftüoğlu bu ayki yazısında “Gerçekleri Görme Yetisini Kaybetmek” başlığı altında “Küreselleşme süreçleriyle birlikte, bizler de yeni bir uzama girdik. Yeni bir uzama girmek en uzaklarla, en uzak kültürlerle etkileşim içerisine girmemizi sağladı. Yeni bir uzama girmek her alanda olduğu gibi, entelektüel anlamda da bir tek tipleşmeye neden oldu. Sözünü ettiğimiz tektipleşme İslami bağlamda zihinsel ölümlere yol açtı.” vurgusunu yaptı.

A. Burak Bircan küresel sistemin yenilenen yapısını ve bu yapı içerisinde Müslümanların duruşunu “Uluslararası Sistem Nereye Doğru Evriliyor? Müslümanların Duruşu Ne Olmalı?” başlığı altında yorumluyor.

Şükrü Hüseyinoğlu'nun “O fotoğrafı bugüne kadar gördünüz mü bilmiyorum… Libya’da Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından başkent Trablus’ta kılınan ilk Cuma namazından bir enstantane yayınlanmıştı medyada. Rükuya varmış olan Libyalıların arkasında koskoca bir Amerikan bayrağı… diye başlayan yazısı “Küresel Nevzat Tandoğan: NATO” başlığını taşıyor.

Dergide ayrıca, Bünyamin Zeran’ın “Amel İmandan Bir Cüz müdür?”, Mustafa Atav’ın “Vahye Rağmen İnşa Edilmiş İdeolojilere Öykünmek de Ne Oluyor?” isimli yazıları ile birlikte Sanat Edebiyat bölümünde Mehmet Akif Şahin’in “Suyun Kaynağına Saygısı Denize Doğru Akışındadır”, Mehmet Mortaş’ın “Kelimelerin Gölgesi” denemeleri ile Dilek Buz’un “Öksüz” isimli öyküsü ve Hasan Daştan'ın şiiri "Değeri Ne" okuyucuyla buluşuyor. Derginin son kısmında bu yılın bir fihristi de okuyucuya sunuluyor.

 

Etiketler : #İktibas   #   #kapitalizmin   #çöküşünü   #yorumluyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN