İhvan'a "Dik durun" çağrısı

Moritanyalı alim/aydın Muhammed bin El-Muhtar eş-Şankıti, Mısır’daki halk ayaklanması sürecinde İhvan’ın (Müslüman Kardeşler) takındığı tutumu eleştirerek "Dik durun" çağrısı yaptı

10-02-2011


İslam ve Hayat

Moritanyalı alim/aydın Muhammed bin El-Muhtar eş-Şankıti, Mısır’daki halk ayaklanması sürecinde İhvan’ın (Müslüman Kardeşler) takındığı tutumu eleştirerek İhvan’a “Artık muhalefet söylemi bitti, şimdi yönetme zamanı. Kardeşlere sesleniyorum: Dikta rejimine karşı mücadeleyle dolu ulumirasınızı aceleci tavırlarla, çizgiden sapmalarla ve yemeden acılığı anlaşılmayan ihtiras meyveleriyle çarçur etmeyin. Mısır, bugünden sonra artık eskisi gibi olmayacak. Siz de artık eskisi gibi olmayın. Dik durun…” çağrısı yaptı.

Şankıti, Timetürk’de çevirisi yapılan yazısında; devrimin itici gücü gençliğin onayını almadan Müslüman Kardeşler’in, Mübarek rejiminin Ömer Süleyman liderliğindeki Amerika destekli Askeri Güvenlik Kanadı ile masaya oturmasını, müzakere sonuçlarını Tahrir Meydanı yerine Parlamento kürsülerinden ilan etmesini ve kendi politik mahkûmlarının hapisten çıkarılması için kanun hazırlığına girişmesini ”Müslüman Kardeşler’in her türlü özel çıkarın çok üzerindeki devrimin büyüklüğünü anlama noktasında ne denli aciz kaldıklarının kanıtı” olarak yorumladı ve şöyle değerlendirdi:

“Mısır’da bugünkü muhteşem devrime paralel bir büyük zihniyet değişimi yaşamadan Müslüman Kardeşler’in başka türlü tutum alması beklenemez. Bu tutum, politika ve örgütlenme biçimi olarak seksen yıllık toplumsal dinamiklerden ayrı bir kimlik geliştirme alışkanlığının tezahürüdür. Müslüman Kardeşler hareketinin özellikle kapalı devre eylem tarihine bakıldığında böyle bir olgunun varlığı açık seçik görülür.”

Şankıti, yazısında şu çağrıyı yaptı: “Bugün Müslüman Kardeşlerin anlaması gereken husus; onların rejime değil, rejimin onlara ihtiyaç duyduğu gerçeğidir. Kardeşlere politik hareket noktasında hak ve özgürlük sunacak olan halktır. Dahası zaten bu büyük devrime katılmakla ne rejim kalıntılarına, ne de batıya minnet duymadan hak ve özgürlüklerini kazanmış durumdadırlar.

Gerekçesi ve önemi her ne olursa olsun, Mısır için genel bir kazanım sözkonusu olana dek tüm kişi-grup-cemaat kazanımlarının ertelenmesi gerekmektedir. Mısır için kazanım demek, dikta ve yolsuzluk rejiminin bir an önce yıkılması demektir.”

Etiketler : #İhvan'a   #Dik   #durun   #çağrısı   
YORUMLAR
  • muradi   13-02-2011 02:04

    Özellikle İhvanın lider kadrosu verdikleri demeçlerle daha çok Fethullah Hocanın cemaatine benziyor.Rahmetli Seyyid Kutup'dan bir iz görmek bu günlerde pek mümkün olmuyor nedense.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN