Hay-Der'de "Merhamet Bilinci" işlendi

Hakan Aksu: Merhameti doğru algılamak gerekir. Merhamet sınırsızca vermek değildir. Rabbimiz, vahiyle sınır (yasak) koymuştur. Baba, anne, koca, abi, yönetici vs sevdiklerine dünya ve ahiret için sınır koymalıdır. Modernitenin sınırsız akıl ve mümeyyiz akıl saçmalıklarına karşı, yemede, giyside, harçlıkta ve davranışta sınır koymak karşımızdakinin hem dünyasına hemde ahiretine fayda sağlayacaktır.

27-01-2012


Hay-Der'de Pazartesi akşamları gerçekleştirdiğimiz İslami biliç derslerimize Hakan Aksu'nun sunumuyla Merhamet bilinci konusu işlendi.

Bilinç  dersinden öne çıkan başlıklar;

*Merhametin kelime karşılığı acıma, esirgeme, koruma, sevgi gösterme yardım etme.
 
*Merhamet kavramı, Kuranda türevleriyle 339 yerde geçmektedir.
 
*Allah'ın Rahmen ve Rahim sıfatları merhametin tüm anlam, anlan ve hallerini kapsar.
 
*Sonsuz merhamet sahibi olan bir Allah'a iman ediyoruz.
 
*Allah (c) merhametlilerin en merhametlisidir. (Araf 151)
 
*Dünya içerisindekiler, organlarımız, akıl, hava, su ve diğer bütün nimetler hepsi Allah'ın rahmetinin tecellisidir.
 
*Allah merhameti kendine farz kılmıştır. (En'am 12)
 
* Allah'ın merhameti geniştir. (Ali imran 73)
 
*Allah'ın mühleti rahmettir. (Bkz. Kehf 58) İnsanoğlunun Rabbine olan inkarına, işlediği günahlara Rabbimizin hemen azap yağdırmaması, yanlışının farkına varabilmesi, tevbe edebilmesi için muhlet vermesi rabbimizin rahmetindendir.
 
*Hastalık ve musibetler rahmettir. Örneğin bütün hastalarına tatlı dağıtan doktorun şeker hastası olan hastasına ısrarla istemelerine rağmen tatlı vermemesi dışarıdan bakıldığında zulüm gibi gözüksede, gerçek anlaşıldığında merhametli bir davranıştır.
 
*Allah kitabı insanlara rahmetir. (Nahl 64)
 
*Rabbimiz mutlaka yardım edeceğini söylediği kimseler vardır. Allah; İman, hicret ve cihad edenlere (Bakara 218). Allah'a ve Resulüne itaat edenlere (Ali imran 132). İyilik edenlere (Araf 56). Allah'tan korkan ve kitaba uyanlara (En'am 155). Sakınanlara, zekat verenlere, ayetlere inananlara (Araf 158). Kuran okunduğunda susup dinleyenlere (Araf 204). İyiliği emredip, kötülükten alıkoyan. Namazı kılan, zekat verenlere (Tevbe 71) ve dilediğine (Ali İmran 74) rahmet eder.
 
Allah kendine itaat edenlere rahmet edeceğinin örneklerini Kuranı Kerimde peygamberleri olan Nuh (as), Hud (as), Salih (as), Şuayb (as), Lut (as), Zekeriya (as), Eyüp (as) kıssalarıyla bizlere bildirmektedir.
 
*Allah'ın Peygamberleri rahmettir. Allah hiç peygamber göndermedende insanları imtahan edebilirdi. Ancak dinini inanlara ulaştırması için peygamberler göndermiştir. Ve yine peygamberler getirdikleri, öğrettikleri ve yaşayışlarıyla insanlara örnek olmuşlardır.
 
*Allah Teala, Resululahı (sav) rahmet peygamberi olarak göndermiştir. Hz. Muhammet alemlere rahmettir. (Enbiya 107) Bize düşkün merhametlidir. (Tevbe 128)
 
Resulullah çocukları sevip okşamasına hayret eden ve on çocuğunuda öpmemekle övünen bedeviye "Şayet Allah senin kalbinden merhameti söküp almışsa ben sana ne yapabilirim. Acımayana acınmaz." diyerek uyarıda bulunmuştur.
 
Resulullah kuşu ölmüş bir çocuğun evine gider ve "Duydum ki kuşun ölmüş, başın sağolsun" diyerek üzüntüsünü paylaşır.
 
Yine Resululah mescidine bevleden bedeviye tepki gösterecek sahabesini ikaz eder ve bevlettiği yere su dökmelerini söyler.
Resululah sadece insanlara değil, bütün canlılara karşı merhametlidir. Yüzüne damga vurulan eşeği görünce "bu hayvanı dağlayana Allah lanet etsin" diyerek üzüntüsünü belirtmiştir.
 
*Merhamete muhtaç bizler Rabbimizden rahmet istiyorak, merhametli olmalıyız. Resululah "Merhamet etmeyene, merhamet edilmez buyurmuştur.
 
*Sadece merhametli olanların bağışlanacağı bilerek yaşamalı, yaradılanlara merhamet etmeliyiz ki, Rabbimizin merhametiyle karşılık bulalım.
 
"Allah insanlardan ancak merhametli olanları bağışlar" (Hadis)
 
"Siz yerdekilere merhamet edin ki, göktekilerde size merhamet etsin" Hadis
 
*İslam bizden küçüklerimize merhamet edip, büyüklerimize saygı göstermemizi istiyor.
 
"Küçüklerine merhamet etmeyen, büyüklerine saygı göstermeyen bizden değildir." Hadis
 
*Merhameti doğru algılamak gerekir. Merhamet sınırsızca vermek değildir. Rabbimiz, vahiyle sınır (yasak) koymuştur. Baba, anne, koca, abi, yönetici vs sevdiklerine dünya ve ahiret için sınır koymalıdır. Modernitenin sınırsız akıl ve mümeyyiz akıl saçmalıklarına karşı, yemede, giyside, harçlıkta ve davranışta sınır koymak karşımızdakinin hem dünyasına hemde ahiretine fayda sağlayacaktır.
 
* Sınırsız özgürlük vadeden demokrasi ve liberalizm merhamet değildir.
 
*Her hayat hakkını sınırlayan diktatörlerde merhametli değildir.
 
*Akıl, gönül, beden, toplum, aile, sağlığımızı düzenleyen teşvik eden, yasak koyan İslam rahmettir. 
 
(Haber: Atilla AKSU / İslam ve Hayat)

Etiketler : #HayDer'de   #Merhamet   #Bilinci   #işlendi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN