Hama katliamı İstanbul'da protesto edildi

Hama katliamının yıldönümünde Mazlum-Der, Suriye Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Özgür-Der, İHH, Medeniyet Derneği de destek verdi.

03-02-2011


MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a gönderdiği mektubun okunduğu eylemde Suriye yönetimine 1982'de yaşanan Hama katliamı mağdurlarının ve kayıpların akıbeti soruldu.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Başkanı Av. Cihat Gökdemir açıklamasında "Hama katliamında 40 bin kişi hayatını kaybetti, 20 bin insan ise halen kayıptır. Geçen bunca zamana rağmen Suriye yönetimi yaşananlarla ilgili hiçbir şeffaflık göstermemekte ve yaşananları yok saymaktadır. Halen 2 milyon Suriyeli siyasi nedenlerle ülkelerine dönememektedir. 350 binden fazla Kürt ise halen Suriye'de kimliksiz olarak yaşamaktadır" ifadesini kullandı.

Gökdemir, Suriye Başkanı Beşşar Esad'a gönderdikleri mektubu konsolosluk yetkililerine ulaştırmak istediklerini ancak konsolosluk yetkililerinin görüşmeyi kabul etmediğini söyledi. Gökdemir, konuşmasında "Daha önce biz Suriye ile ilgili açıklamış olduğumuz insan hakları raporuna Suriyeli yetkililer ısrarlarımıza rağmen dönüş yapmadılar. Suriye'deki bazı gözaltı merkezlerini ve hapishaneleri görme talebimiz reddedildi. Bu merkezlerde Suriye hükümetinin insan hakları örgütlerine göstermek istemediği şeyler olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Grup üyeleri Suriye'de başlayan eylemlerin henüz basında yer almadığını belirterek önümüzdeki günlerde artacak olan eylemlere İstanbul'dan destek vereceklerini söylediler.

Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya ise yaptığı konuşmada "Çok geç olmadan Suriye yönetimi, halkıyla barışacak adımları atmalıdır" diyerek zulme son verilmesi çağrısında bulundu. Rıdvan Kaya, Hama'nın üzerinden geçen bunca zamana rağmen acının tazeliğini koruduğunu, baskı ve zulümlerin devam ettiğini, bugün de Suriye zindanlarında binlerce muhalif Müslümanın çok kötü koşullarda tutulduklarını söyledi. Suriye yönetiminin Filistin ve Lübnan direnişlerine desteğinin önemli ve olumlu bir tutum olduğunu hatırlatan Kaya, Suriye yönetiminin kendi halkına karşı da aynı tavır içinde olması gerektiğini vurguladı. Suriye İslami muhalefetinin şiddeti reddettiğini, buna rağmen ısrarla terörle yaftalandığına dikkat çeken Kaya, halkın iradesinin özgürce ifade ve temsil edildiği bir ortamın oluşturulmasının artık engellenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

İhvan'ı Müslimin'in Suriye'nin bağımsızlığında rol almış önemli bir hareket olduğunu söyleyen Medeniyet Derneği Başkanı Kazım Sağlam da "İhvan Suriye'nin bir gerçeğidir ve Suriye yönetimi bu gerçekle yaşamak zorundadır" dedi.

Grup üyeleri MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a yazmış olduğu mektubu konsolosluk yetkililerine vermek istedi. Görüşmeyi ve mektubu kabul etmeyen konsolosluk yetkilileri ise mektubun bina görevlisine verilmesini istedi. MAZLUMDER İstanbul Şubesi Başkanı Cihat Gökdemir "Suriye Yönetimi bina görevlisini temsilci olarak bizim karşımıza çıkartıyorsa biz de Beşşar Esad'ı temsilen mektubu bina görevlisine teslim ediyoruz" dedi.

Eylem, MAZLUMDER Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Beyhan'ın Beşşar Esad'a yazılan mektubu okumasıyla son buldu.

(Kaynak: Haksöz Haber)

Etiketler : #Hama   #katliamı   #İstanbul'da   #protesto   #edildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN