Filistinli mültecilere "Yardımeli"

Suriye ve Lübnan'daki Filistinli mültecileri ziyaret eden Yardımeli Derneği yetkili ve gönüllüleri, Kardeş Aile Projesi'nin de ilk tohumlarını attı.

16-05-2008


Suriye ve Lübnan'daki Filistinli mültecileri ziyaret eden Yardımeli Derneği yetkili ve gönüllüleri, Kardeş Aile Projesi'nin de ilk tohumlarını attı.

Yardımeli Derneği yetkilileri, Suriye ve Lübnan’daki yarım asırdır vatanlarından uzak yaşayan Filistinlilerin yaşadığı mülteci kamplarını ziyaret ederek çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaptı.

Dernek Başkanı Dr. Sadık Danışman başkanlığında, yönetim kurulu üyeleri, kurucular ve gönüllülerden oluşan bir heyetle 30 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Suriye ve Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarına bir program düzenledi.

Yardımeli ekibi ilk olarak Suriye’nin sanayi merkezi Halep’ teki 20 bin kişinin yaşadığı El Neyrab Kampı’nı ziyaret ederek Kamp sorumlusu Muhammed Sekine’den kampın geçmişi ve bugünü ile ilgili bilgiler aldı.1945 yılında Fransızların terk ettiği yerlere 2 yıl sonra yerleşen Filistinli mülteciler halen bakımsız ve yıkık bölgede yer yer hane başına 3 ailenin kaldığı evlerde yaşıyorlar. El Neyrab’dan sonra ise yine Halep’te bulunan Han Derat kampı gezildi.

Kamp görevlisi Marwan Ebu Sait eşliğinde Al Neyrab Kampı’na sığmayan Filistinlilerin oluşturduğu kamptan sonra Humus’a geçen heyet burada ilk olarak Al Aidun Kampı’nı gezip kamp sorumlusu Muhammed Şatıra’dan bilgiler aldı. Burada yaptığımız röportaj esnasında kendisine yöneltilen ‘Filistin’e hemen şimdi dönmenizde bir mani olmasaydı,1945 yılından beri doğup büyüdüğünüz bu toprakları bırakıp Filistin’e gitmek ister miydiniz? ’sorusuna Muhammed Şatıra tüm kalbiyle ‘Bir dakika bile durmaz, yürümem gerekse bile buradan oraya yürüyerek gidebilirim’ cevabını verdi. Filistinli çocukların kendi el becerilerinin bulunduğu sergiyi gezen heyet, çocuklara hediyeler dağıttı.

Daha sonra Şam’a geçen Yardımeli ekibi, burada ilk olarak Suriye’deki 450 bin Filistinli mültecinin yarısının yaşadığı Yermük kampını ve Suriye’deki tüm Filistin kamplarının merkezi konumundaki “Filistin’e Geri Dönüş Topluluğu Derneği (Palestinian Return Community (Wajeb))”i ziyaret etti. Dernek başkanı Tarık Hamud ve kurucular arasında bulunan Ahmed Elbaş’tan derneğin projeleriyle ilgili bilgiler aldılar. Dernek başkanı Tarık Hamud buradaki genç yaşlı herkesin Filistin’i görmeden Filistin’e yazdıkları şiirlerden, söyledikleri marşlardan, çizdikleri resimlerden bahsetti. Filistinli mülteciler resimlerinde hep Filistin’e geri döndüklerinde evlerinin kapılarını açacakları anahtarları resmetmişlerdi.

Ertesi gün ismini karşısında bulunan eski bir handan alan Han Denun kampı ziyaret edildi. Suların tankerlerle taşındığı ve kanalizasyonların insanların yürüdüğü yollarda aktığı, açıktaki elektrik tellerinin tehlike arz ettiği daracık kamp sokaklarını görüntülemeye çalışan Yardımeli ekibine Suriye polisi çekim izni vermedi. Ekipten başka bir grup ise iki yıl önce Şam’dan 4 saat mesafede bulunan Irak-Suriye arasındaki tampon bölgede oluşturulan, 700 kişinin 2 duvar arasındaki çadırlarda çok güç koşullar altında hayatını sürdürmeye çalıştığı Tenef kampını ziyaret ederek gözlemlerde bulundu. Diğer kamplara göre her açıdan durumu en kötü kamptı Tenef Kampı. BM yetkililerinin çok kötü şartlar altında yaşayan bu insanların yurtdışına çıkmalarına özellikle de İslam ülkeleri haricindeki (Brezilya, Şili, Kanada, Arjantin.vs) yerlere gitmeleri şartı ile yardımcı olmaları ve teşvik etmeleri manidardı.

Suriye’deki mülteci kamplarında eğitim ve sağlık hizmetleri Birleşmiş Milletler bünyesinde olan Unrwa tarafından yapılan binalarda veriliyor. Ancak kampların nüfusuna göre bu hizmetler oldukça yetersiz. Ayrıca Unrwa fakir ailelere dönem dönem 3 aylık sadece 500 Suriye Lirası (12 Dolar) veriyor. Bu kamplardaki en büyük sorun işsizlik. Genç nüfusun iş potansiyeli olmasına rağmen bölgede iş ortamı yok.

Yardımeli’nden Kardeş Aile Projesi

Suriye’den sonra Lübnan’a geçen Yardımeli ekibi bölgede ilk olarak Burj El Baracine Kampını ve 1999 yılında kurulan, 5 bin 700 ailenin bakımını üstlenen Ğavs Vakfı’nı ziyaret etti. Ğavs Vakfı’nın 2004 yılında kurulan çocuklarla ilgili birimi “Takaful for Child Welfare”nin baktığı yetimler Yardımeli’ni ’Hoş geldin Yardımeli ‘pankartları ve şarkıları eşliğinde bir gösteriyle karşıladı. Ayrıca Ğavs Vakfı’nın partner kuruluş olarak birlikte çalıştığı, Lübnan ve Gazze ‘deki aileler için önemli çalışmalar yapan Al Wefra Vakfı yetkilileri ile de gerekli görüşmeler yapıldı.

Trablus’taki El Baddewi Kampı’nda fakir aileleri, Darul Uhran Kuran Kursu’nu, yapılması planlanan Halil Rahman Camii’nin arsasını, kampın küçük hastanesini ziyaret eden Yardımeli heyeti, getirdikleri yardımları yerlerine teslim etti. Geçen yıl büyük olayların yaşandığı ve Lübnan tarafından bombalanan, giriş çıkışlara izin verilmeyen, sakinlerinin büyük sıkıntılara maruz kaldığı Nahr Al Berid Kampı ise sadece dışından görülebildi. Ancak izinli olarak kamptan çıkan kamp sorumlusu ve eşi, ayrıca Ğavs Derneği yetkili ve öğretmenleri Beyrut’taki tüm gezilerinde Yardımeli ekibine eşlik ettiler .

Bu gezi programı kapsamında Filistin mülteci kamplarında Kardeş Aile Projesi ile ilgili aileler kamp görevlileri ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde tesbit edilerek gerekli tüm çalışmalar yapıldı. Filistinli kardeşleriyle hasret gideren, kendilerine emanet edilen yardımları ve hediyeleri yerlerine teslim eden, sıkıntılar ve ihtiyaçlar hakkında bilgi sahibi olan Yardımeli heyeti, “Hazırlayacakları projelerle bu sıkıntıları giderme, ihtiyaçlara katkıda bulunma heyecan ve azmi ile yurda döndüklerini ve kardeşliğin sınır tanımadığını bir kez daha iliklerimize kadar hissetmiş olduk” dediler. ‘Ulusal ve Uluslararası Kardeş Aile Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen ziyaretler Filistin, Filistin mülteci kampları, Pakistan, Keşmir ve Etiyopya’yı kapsıyor. (İslamveHayat/Timeturk)

Etiketler : #Filistinli   #mültecilere   #Yardımeli   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN