Değişen; yüzler mi, arayüzler mi?

Kısa bir zaman öncesine kadar, İslami sitelerin pek çoğu ziyaretçilerini, ayet-i kerime, hadis-i şerif, Müslüman dünyadan haberler ve mütevazi içeriklerle karşılıyorken, geçen süre içinde söz konusu sitelerden bir kısmı; dev bir endüstri olmasının yanında kitleler için bir afyon mahiyetinde olan futbolizme yer verir oldu. Söz konusu sitelerde, lüks villa reklamlarına, örneğin İHH'nın "Binlerce Yetimin Elinden Tutacağız" ilanının hemen altında yer verilmeye başlandı.

21-06-2008


Ziyahan Albeniz / İslam ve Hayat

"Görüyorum ki; evleriniz Rum Kayzeri'nin evlerine, lükse hayranlığınız Kisra'nın tutumuna, servet peşinde koşmanız, Karun'un anlayışına, saltanatınız Firavun saltanatına, nefsleriniz Ebu Cehil nefsine, gururunuz Ebrehe'nin gururuna, yaşayışınız sefillerin yaşayışına benziyor. Allah için söyleyin bana, Muhammed'den olanlar (Ümmet-i Muhammed) nerede?" (Yahya Bin Muaz)

Kısa bir zaman öncesine kadar, İslami sitelerin pek çoğu ziyaretçilerini, ayet-i kerime, hadis-i şerif, Müslüman dünyadan haberler ve mütevazi içeriklerle karşılıyorken, geçen süre içinde söz konusu sitelerden bir kısmı; dev bir endüstri olmasının yanında kitleler için bir afyon mahiyetinde olan ve aynı zamanda kavmiyetçilikten mafyatik ilişkilere, kara para aklamadan cinsiyetçiliğe kadar pek çok ilişki ve argümanın yeniden üretildiği futbolizme yer veriri oldu. Söz konusu sitelerde, lüks villa reklamlarına, örneğin İHH'nın "Binlerce Yetimin Elinden Tutacağız" ilanının hemen altında yer verilmeye başlandı.

YHaber-yoruma başlık seçmek konusunda ikilemde kaldığımı itiraf etmeliyim: Değişen; yüzler mi, yoksa arayüzler mi? Kimseye haksızlık etmemek için tereddütümü başlığa da taşıdım.. Bütün bu yaşananlardan bir ders çıkarmamız, bir özeleştiri yapmamız ise en büyük muradım ve kalbimde taşıdığım tek umut..

Vakıa hafızalarımızda henüz çok taze, hatırlayın! Hacca gitmek isteyen yaşlı bir amcanın CHP’li vekil Önder Sav’dan yardım istediğini.. Evet, pek çoğumuz  Önder Sav’ın peygamberimiz Hz. Muhammed için sarfettiği saygısızca sözlere – haklı olarak-içerledik. Peki ya bu yaşlı adamcağızın Hacc vazifesi için Önder Sav’dan yardım istemesi hususunda hiç mi payımız yok? Genel olarak  neredeyse tüm İslami içerikli sitelerde yer aldığını gördüğüm Dubai, Mısır,Ürdün,Suriye turu ilanları karşısında  bunları düşünmek, durumdan vazife çıkarmak gerekmiyor mu?

“Sefahat bizim de hakkımızdır”, demek, hükm-ü İlahiyi reddetmek, Allah’ın kendi mülkü üzerindeki tasarruf hakkını istismar ve yoksulların da servetlerımızde payı olduğunu inkar etmek demektir. Hele ki Müslüman dünyasının dayanışmaya, yardımlaşmaya ihtiyaç duyduğu ve müstekbirlerin  gücünün en büyük payandasının  üretim ve tüketim çılgınlığı  olduğu şu zamanda.

Müşahede ettiklerimiz,ortama intibak etmekten daha fazlası. Kentleşme olgusu ile ele alındığı kadar, vahyin uzağına düşmek olgusu ile de ele alınmalı ve incelenmeli. Ve artık yüksek sesle söylenmesi gereken esas mesele, Müslümanın mütevazılığının imkansızlıklardan değil, takvadan kaynaklandığı, kaynaklanması gerektiği olmalıdır.

Yazımızda sözü edilen olguların cereyan ettiği mekan olarak Siber* dünya, kitle iletişiminde muazzam olanaklar sunmakta. Peki ya bu olanaklardan istifade için, ille de "gemileri yakmak" mı lazım?

Tam bu noktada sözü Şehit Ali Şeriati'ye bırakmak icabediyor:

"Zenci Bilal'in kalbinin fethi; endülüs kıyılarının fethiyle yanyana düşünülemeyecek kadar büyüktür..."

"Bizim başımıza da aynı şeyin gelmesinden korkuyorum."

"Hayırdır üstad, gemide bir zaaf mı tesbit ettin?"

"Gemi delik deşik. Geçenlerde islamcı bir radyoda islamcılara ait bir firmanın şöyle bir reklamı vardı: Villalarınız ve yüzme havuzlarınız itina ile yapılır... İtina ile! Bu ne demektir, biliyor musun? Bu, gemi batıyor demektir. Sokaktaki adam Bosna'ya, Kosova'ya, Çeçenistan'a yardım edeceğim diye karısının biricik yüzüğünü satarken, lordlarımız havuzlu villalarda debdebenin dibini buluyorlar. Hayırlı bir iş için bağış toplayanları üç-beş kuruşla başından savan burjuva sınıfımız, bir kravat veya bir eşarp için onlarca yoksulun karnını doyurmaya yetecek kadar para harcamaktan kaçınmıyor. Millet kuru ekmeğe talim ededursun, lüks otellerde zenginden zengine iftar ziyafetleri veriliyor. Bunların hesabı sorulmaz mi?" "Sorulur üstad; hem de itina ile!" (Ebuzer, Hakan Albayrak)

* Müslümanların tarihsel hafızalarında kazanımlarıyla olduğu kadar, geleneksel, siyasi, dinî ve ekonomik zaaflarını ortaya koyması ile de özdeşleşen İber(Endülüs Deneyimi) kelimesi ile fonetik olarak benzerlik gösterdiği için; İnternet sözcüğü yerine Siber kelimesini kullanmayı tercih ettim.

Etiketler : #Değişen;   #yüzler   #mi   #   #arayüzler   #mi?   
YORUMLAR
  • MÜCAHİD   28-06-2008 21:01

    orhan kardeşe katılıyorum , kendi işimize baksak daha iyi olmaz mı sizce de ? isteyen futbola yer versin isteyen de sizin gibi yapsın . ayrıca son dönemde sürekli olarak birilerini eleştiriyorsunuz. sizin eleştirilecek hiç yanınız yok mu acep ? ya da bunu düşündünüz mü hiç ?

  • Rıfkı Ceylan   26-06-2008 12:07

    Ebuzer kitabından yapılan alıntı gerçekten üstadın en önemli tespitlerinden. Bu hızlı romanı alın bir çırpıda bitecek!

  • kaan   26-06-2008 10:57

    ne açıkça yazılmış ve ne kadar sade ve güzel bi yazı tebrik ederim kardeşim

  • AYE   25-06-2008 08:57

    7 yıldır bende islami bir haber sitesinin editörlüğünü yapıyorum. Yazdıklarına katılıyorum. Bir müslüman ticaretle veya para kazanmakla ilgilenmek istiyorsa bunu islami bir haber sitesi yapmakla veya başka konularda siteler yapabilir. Tabiki masraflar var. bazende bel bükecek kadar ama bunun da yolu siteye uygun reklamlar almaktır. Kitap, dergi vb. kültürel reklamlar gibi. İlla ticari reklamlar alınacaksa bunlar iyice filtreden geçirilerek alınmalıdır. Ne yazıkki her şeyde olduğu gibi bu konuda taklite saplanıyoruz. Gün gittikçe inandığımız ilkelerden değişik bahanelerle tavizler veriyoruz. Şu anda İlkelerinden taviz vermeden yayın yapan 3-4 siteden fazla isim veremiyoruz.Ayrıca editöre not haber bandını aldığınız siteninde yayın politikasını ve aldığı reklamları bir inceleseniz. Bu da ince bir eleştiriydi hakkınızı helal edin.

  • Ziyahan ALBENİZ   24-06-2008 14:23

    Orhan Kardeş; Ben de web programcısıyım. Dolayısıyla orada yazdıklarım, işkembe-i kübradan değil. Bu bir. İkincisi, bir web sitesi açmanın, hiç de öyle bütçe zorlayacak (değil mi ki hostingden bahsetmişsin) tarafı yok. Bak İslam ve Hayat'a? Bu sitede yıllık hosting ve domain ücreti veriyor Birr yerde Dubai reklamı? Gezi reklamı villa reklamı görebiliyor musun? Domain ücretleri, yıllık 10-15 ytl arasındadır, 2 GB Web alanı, 20 gb band genişliği gibi, mevzu bahis siteleri bir hayli yetecek konfigürasyon ücreti ne kadar dersin? Dur ben söyliyeyim, yıllık 65$... Gelelim diğer eleştirilerine; Müslümanları birbirine karşı kışkırtmaktan Allah'a sığınırım. Hiç öyle bir niyetim olmadı. Eğer yazıyı dikkatle okursan sen de göreceksin ki, orada İslam dünyasının içler acısı durumundan bahsedilip, lüksün hakkımız olmadığından söz ediliyor. Eleştiri yazısında da özel olarak hiçbir site adı zikredilmedi. Bunları eleştirmekle müslümanları tahkir ve tezyif mi etmiş oluyorum? Son olarak şunu da söylemeliyim. Senin tabirinle reklam kokan benim yazım değil, yazıda bahsedilen sitelerdir.. Selam ve dua ile!

  • Orhan   24-06-2008 11:20

    Bahsettiğin sitelere sponsor olup ya da yıllık yüksek miktardaki host giderlerine yardımcı olarak yayın politikasına katkıda bulunmayı hiç denedin mi? Klavye başında reklam kokan ucuz analizler yapar müslümanları birbirine karşı kışkırtarak birilerinin sırtına basarak yükselmeyi denemek yerine başkalarının eksikliklerini ifşa ederek birşeyler yapmaktansa kendi tamlıklarınızı ortaya koysanızda sizde de bu varmış deseler.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN