Darbelerin anası 27 Mayıs mı? (Günün Yorumu)

"Darbelerin anası"nın bizatihi bu rejimin kuruluş felsefesi olduğunu, 27 Mayıs'ı "darbelerin anası" olarak nitelemenin çok önemli bir tarihsel yanılgıyı ifade ettiğini ve bu tür ideolojik yanılsamaların Müslümanların sisteme dair devrimci perspektifini zaafa uğrattığını bilmemiz gerekir.

27-05-2011


İslam ve Hayat

Bugün 27 Mayıs askeri darbesinin 51. yıldönümü. Bu vesileyle çeşitli değerlendirmeler yapılıyor ve tepkiler yükseliyor. Yapılan değerlendirmelerden biri de, 27 Mayıs'ın "darbelerin anası", "darbe geleneğinin başlangıcı" olduğu iddiası.

Son zamanlarda Müslümanlar arasında da kendini gösteren "sistem içi" düşünme ve sistem içi bir perspektife yönelme sorunu, 27 Mayıs'ın değerlendirilmesi konusunda bu şekilde kendini gösteriyor.

Peki gerçekten de 27 Mayıs Türkiye için "darbelerin anası" konumunda mı? 

Öncelikle şunu ifde etmek gerekir ki, yaşadığımız coğrafya darbecilik geleneği konusunda çok eskilere dayanan köklü bir geleneğe sahip. "Söyletmen urun"cu Yeniçeri geleneği ve Batı tipi darbeciliğin bu coğrafyadaki ilk temsilcisi İttihatçılığı Osmanlı dönemiyle kayıtlasak bile, mevcut sistemin kuruluş sürecinde Birinci Meclis'in ortadan kaldırılışı süreci, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan ediliş aşamasında ve ardından Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Fırka deneyimleri sürecinde bizatihi darbeci yöntemlerin devrede olduğunu nasıl görmezden geleceğiz?

"Darbelerin anası"nın bizatihi bu rejimin kuruluş felsefesi olduğunu, 27 Mayıs'ı "darbelerin anası" olarak nitelemenin çok önemli bir tarihsel yanılgıyı ifade ettiğini ve bu tür ideolojik yanılsamaların Müslümanların sisteme dair devrimci perspektifini zaafa uğrattığını bilmemiz gerekir. 

Etiketler : #Darbelerin   #anası   #27   #Mayıs   #mı?   #(Günün   #Yorumu)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN