BM yetkilisi: Gazze kuşatması, toplu cezalandırmadır

BM’nin işgal altındaki topraklardaki insani işlerden sorumlu görevlisi Maxwel Gaylard, "Bu kuşatma, 1,5 milyon insanın topla cezalandırılmasından başka bir şey değildir" diye konuştu.

30-05-2009


BM’nin işgal altındaki topraklardaki insani işlerden sorumlu görevlisi Maxwel Gaylard, İsrail’in sürdürdüğü kuşatmanın son savaştan sonra Gazze’ye yapılan yardımları büyük ölçüde aksattığını belirtti.

Gaylard, dün akşam (28 Mayıs) New York’ta yaptığı basın toplantısında, temel ihtiyaç maddelerinin Gazze’ye girmesine izin verilmesi durumunda BM teşkilatının Gazze’de imar başta olmak üzere çalışmalarını başlatmaya hazır olduğunu belirtti.

BM yetkilisi açıklamasında şu bilgileri verdi: “Gazze’ye yapılan saldırı 4 bin evin yıkılmasına ve 40 bin evin de ciddi manada hasar görmesine neden oldu. Birçok ülke milyon dolarlarla yardım edeceğini taahhüt ettiği halde kuşatma nedeniyle şimdiye kadar hiçbir taahhüt maalesef ki yerine gelmedi.”

Gaylard, İsrail’in sınırlı olarak sadece gıda ve tıbbi malzemeye izin verdiğini, çimento ve demir gibi yapı malzemelerine ise kesinlikle izin vermediğini ifade etti.

İnsani işler bürosu geçen hafta yaptığı açıklamada, işgal devletinin uyguladığı uygulamalar nedeniyle Batı Yaka’daki Filistinlilerin de rahat hareket edemediklerini ifade etmişti.

Batı Yaka’daki duruma da değinen Gaylard, “Batı Yaka’da Filistin halkının hareket alanlarını engelleyen 630 barikat var. Burada hareket etmek bile neredeyse imkânsız. Hareket serbestliği olmadıkça Batı Yaka’daki ekonomide bir canlanmanın olması imkânsız” şeklinde konuştu.

Gaylard, işgal devletinin kuşatmayı kaldırması konusunda BM’nin ne gibi çalışmalar yaptığının sorulması üzerine, “BM’nin tavrı daha önce olduğu gibi şimdi de gayet açık ve nettir. İsrail’in kuşatmayı kaldırması gerekir. Çünkü bu kuşatma, 1,5 milyon insanın topla cezalandırılmasından başka bir şey değildir” şeklinde cevap verdi.

(Kaynak: Filistin Haber)

Etiketler : #BM   #yetkilisi:   #Gazze   #kuşatması   #   #toplu   #cezalandırmadır   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN