Balyoz'da büyük gözaltı dalgası

Balyoz Darbe planı iddialarından sonra yapılan operasyonda gözaltına alınan Emekli orgeneraller Özden Örnek ve Ergin Saygun, İstanbul Emniyeti'ne getirildi. Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise İstanbul'a getirilmek üzere Ankara'dan yola çıkarıldı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın ise evinde başlatılan aramalar henüz devam ediyor.

22-02-2010


Balyoz Darbe planı iddialarından sonra yapılan operasyonda gözaltına alınan Emekli orgeneraller Özden Örnek ve Ergin Saygun, İstanbul Emniyeti'ne getirildi. Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise İstanbul'a getirilmek üzere Ankara'dan yola çıkarıldı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın ise evinde başlatılan aramalar henüz devam ediyor.

NE OLMUŞTU?

Balyoz darbe planı iddiaları çerçevesinde, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına ile emekli deniz kuvvetleri komutanı Örnek ve Çetin Doğan'dan sonraki birinci ordu komutanı Ergin Saygun gözaltına alınmıştı.

Ergenekon'da yeni dalga emekli ve muvazzaf askerleri kapsayacak şekilde başladı. Şu ana kadar, Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı, Emekli Hava Kuvvetleri Komutanı, Eski Birinci Ordu Komutanı da dahil çok sayıda emekli ve muvazzaf subay gözaltına alındı.

Operasyonlar sürüyor. İstanbul ve Ankara'da önceden belirlenen noktalarda aramalar yapılıyor. İzmir'de de yapılan operasyonlarda Bir Deniz Kurmay Albay gözaltına alındı. Ü.Ö. isimli Kurmay Albay İstanbul'a gönderildi.

Balyoz Darbe Planı kapsamında yürütülen soruşturma nedeniyle 14 ayrı yerde yapılan aramalar bu sabah eş zamanlı olarak başlatıldı. Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince yapılan aramaların 7’si emekli, toplam 14 subaya ait adresler olduğu belirtiliyor.

ÇETİN DOĞAN: EVİM ARANIYOR

Ekiplerin emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli’nin evlerinde arama yapıldığı belirtilirken, Doğan, "Evimde arama yapılmıyor" demişti. Ancak şu an Çetin Doğan'ın evinde arama yapıldığı kendisi tarafından da doğrulandı.

İbrahim Fırtına'nın Ankara Gölbaşı'ndaki evinde arama yapıldı. Ardından çıkarılan mahkeme kararıyla Fırtına gözaltına alındı. Emekli orgeneral İbrahim Fırtına'nın eşi gözaltıyı yalanlarken, avukatı gözaltı haberini doğruladı. Emekli korgeneral Alan, Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilişinde görev alan bir isim.

MEHMETÇİK VAKFI'NDA DA ARAMA

Bu arada, Kadıköy'de bulunan TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği'nde de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince arama yapılıyor. Vakfın bulunduğu binada bazı emekli generallerin oturduğu öğrenildi.

BALYOZ DARBE PLANI NEYDİ?

Taraf Gazetesi'nin 20 Ocak 2010'da yayımladığı Balyoz Planı'na göre, Türkiye genelinde sıkıyönetim ilan edilmesi ve darbeye zemin oluşturulmasını hedefleyen cuntacılar, bunun için çok sayıda insanın ölmesine yol açabilecek kanlı eylemler gerçekleştirecekti. Fatih ve Beyazıt camilerinin en kalabalık olduğu cuma namazı sırasında bombalanması, cübbeli ajanlara askerî hava müzesinin bastırılması, Türk jet uçağının düşürülerek pilotun şehit edilmesinin ardından Yunanistan'ın tahrik edilmesi gibi unsurların yer aldığı kaos planı, kamuoyunun tepkisini çekmişti. Taraf gazetesi kendilerin bavullar içinde gelen belgeleri Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara teslim etmişti.

Balyoz Eylem Planı'nın altında Sıkıyönetim Komutanı olarak imzası bulunan dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan 't24' isimli internet sitesine yaptığı açıklamada camilerde binlerce masum insanın öldürülmesini öngören kanlı planı önce kabul etmişti. Ancak, kısa süre sonra Star Haber'de kendi sözlerini reddetmişti.

Emekli Orgeneral Doğan, 't24'e söz konusu planın 'doğal bir uygulama' olduğunu söylemişti. Türkiye genelinde sıkıyönetim ilan edilmesi ve darbeye zemin oluşturulmasını hedefleyen planın "Cumhuriyet'i koruma ve kollama görevinin gereği olarak hazırlandığını" savunmuştu.

İşte şu ana kadar gözaltına alınan isimler:

Emekli Orgeneral ve Eski Birinci Ordu Komutanı Ergin Saygun

Emekli Orgeneral ve Eski Hava Kuvvetleri Komutan İbrahim Fırtına

Emekli Orgeneral ve Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek

Emekli Korgeneral Engin Alan

Emekli Korgeneral Ayhan Poyraz

Emekli Korgeneral Ayhan Taş

Emekli Korgeneral Mustafa Çalış

(Kaynak: Dünya Dülteni)

Etiketler : #Balyoz'da   #büyük gözaltı   #dalgası   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN