Ak Parti rövanşı aldı

Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin düşmesinin ardından gözler Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren 17. maddeye çevrilmişti. İlk tur oylamada 331 kabul oyu ile en düşük oyu alan düzenleme, dün 337 oyla kabul edildi.

05-05-2010


Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin düşmesinin ardından gözler Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren 17. maddeye çevrilmişti. İlk tur oylamada 331 kabul oyu ile en düşük oyu alan düzenleme, dün 337 oyla kabul edildi. 
 
410 vekilin katıldığı oylamada 69 ret oyu kullanıldı. 1 çekimser, 3 de boş oy çıktı. Sonuç, AK Partili milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Oylamaya MHP'li ve AK Partili üyeler katılırken, CHP'liler oy kullanmadan grubun ön sıralarında ayakta beklemeyi tercih etti. Oylama, BDP'de ise çatlağa neden oldu. BDP'li vekiller Genel Kurul'u terk etmesine rağmen İstanbul Milletvekili Ufuk Uras oylamaya katıldı. Uras'ın bu girişimi AK Partili vekillerden büyük alkış aldı. Teklife göre, halen 11 asıl ve 4 yedek üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi 17 asıl üyeden oluşacak.

Genel Kurul, dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Anayasa değişikliği paketinin kritik maddelerinden biri olarak görülen Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin düzenleme oylandı. Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin düşmesinin ardından AK Partili vekillerin tutumu merak konusu olmuştu. Ancak AK Parti, fire vermedi. 17. madde 69 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. Bunda Başbakan Erdoğan'ın grup konuşması da etkili oldu. Bu sonuç iktidar partisini rahatlattırken, muhalefet ise 330 barajına takılmasını beklediği maddede umduğunu bulamadı.

Önceki oylamalarda sırası geldiği zaman Genel Kurul'a gelen Başbakan Erdoğan, madde ile ilgili oylama başladığı sırada Kurul'a indi. AK Parti grup başkan vekillerinin yanına oturan Erdoğan, sayım tamamlanana kadar da Kurul'da kaldı. Oylama sırasında Bakanlar Kurulu ve Komisyon sıralarının arkasında toplanan bazı milletvekilleri pusula ve zarf verme işlemlerini ayakta gözlemledi. MHP ve CHP'li bazı vekiller de oylamayı kendi grup sıralarından ayakta izledi. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin milletvekillerini sık sık yerlerine oturmaları konusunda uyardı. Meclis başkanı oy sonucunu açıklamadan sonuç Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilince vekiller maddenin kabul edildiğine kesin kanaat getirdi. Meclis başkanının kabul oyunun 337 olduğunu açıklaması üzerine ayağa fırlayan AK Partililer, ret ve çekimser oy sayılarını bile duyamadı. Birbirlerine sarılan çak yapan AK Partililer 'bravo' sesleri arasında birbirlerini kutlarken, muhalefetin ayakta ve suskun kaldığı görüldü.

Teklifin 17. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. 3 üyesini Meclis seçecek. Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, bir üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nce gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK'ün göstereceği adaylar içinden belirleyecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek.

Genel Kurul'da ele alınan 14., 15. ve 16. maddeler de kabul edildi. 339 oyla Meclis'ten geçen 14. maddeyle memurlara verilen uyarma ve kınama cezalarının da yargı denetimine açılması öngörülüyor. 15. madde de 70 ret oyuna karşı 338 kabul oyu aldı. Düzenlemeye göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığı'nca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

Anayasa'nın askeri yargıyı düzenleyen 145. maddesinde değişiklik öngören teklifin 16. maddesi de 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi. Askere karşı sivil yargı yolunu açan maddeye göre askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Ak   #Parti   #rövanşı   #aldı   
YORUMLAR
  • nasan   06-05-2010 12:19

    Başbakan muhalefete özellikle toplum mühendisliği yapmaya çalışan medyaya muhteşem bir siyaset dersi verdi tabii anlayana,şöyle ki;Parti kapatmayla ilgili değişikliğin oylamasında söz konusu madde bilerek paketten düşürüldü ve red oyu verenler de AKP nin ve Başbakanın en güvendiği isismlerdi.Başbakan muhalefete bir zoka attı onlarda bal gibi bu yemi yuttular.Eğer o madde düşmeseydi AYM ve HSYK ilgili değişikliklerin geçmesi belki de mümkün olamıyacaktı.Adalet ve Kalkınma Partili olmamama rağmen Başbakanı, bu siyaset oyununu gayet güzel oynadığı için bir vatandaş olarak tebrik ederim.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN