Açılım yapan yapana!

Türkiye'nin başlattığı Kürt ve Ermenistan açılımları süreci devam ederken, İslam dünyasının sair coğrafyalarından da üst üste açılım haberleri gelmeye başladı.

12-11-2009


İslam ve Hayat

Türkiye'nin başlattığı Kürt ve Ermenistan açılımları süreci devam ederken, İslam dünyasının sair coğrafyalarından da üst üste açılım haberleri gelmeye başladı.

Medyada yer alan haberlere göre, Türkiye'den sonra İran ve Libya da açılım çabası içine girdi.

İlk açılım haberi Libya'dan geldi. Dünya Bülteni haber sitesinin bildirdiğine göre, Libya yönetimi 40 yıl sonra İslami hareketlerin de isteklerine kulak vermeye başladı. Bölgeyi iyi bilen kaynaklar, açılımın, Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam Kaddafi tarafından başlatılan reformlar çerçevesinde ve İslami hareketlerin de bu yöndeki istekleri doğrultusunda yapıldığını belirtiyor.

İslami hareketlerin önde gelenlerinden iş adamı Imad El Bennani, rejiminin son dönemdeki siyasi açılımlarının, ülkede sadece reform talebinde bulunan devrimi hedeflemeyen Müslüman Kardeşler Örgütü gibi ılımlı İslami cemaatleri kapsamasının normal olduğunu, ancak hapishanedeki El Cihad hareketi üyelerinin serbest bırakılmasının sürpriz olduğunu söylüyor.

Yine dünya Bülteni sitesinde yer allan bir başka habere göre, İran da Azerbaycan'la ilişkileri konusunda önemli bir adım attı. İran bakanlar kurulu Azerbaycan ile şu ana kadar uygulanan vize rejiminin tek taraflı olarak kaldırılması doğrultusunda bir kararı kabul etti.

Bakanlar kurulunun dışişleri bakanı Muttaki'nin teklifi ile aldığı ve İran devlet başka yardımcısı Muhemmed Rıza Rahimi tarafından onaylanan karara göre, İran'a giriş sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti uyruklularından (Nahcivan dahil) vize istenmeyecek.

Etiketler : #Açılım   #yapan   #yapana!   
YORUMLAR
  • Ahmet Örs   14-11-2009 00:05

    açılım iyidir!

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN