862 milyon insan açlıkla boğuşuyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdürü Jacques Diouf: "Halen 862 milyon insan açlıkla boğuşuyor. Yoksulluk ve açlıkla mücadele için her yıl 30 milyar dolarlık kaynak gerekiyor."

03-06-2008


BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdürü Jacques Diouf, devlet başkanları ve başbakanların katılımıyla, bugün, Roma'da düzenlenen toplantıda, iklim değişikliği ve biyoenerjinin beraberinde getirdiği sorunlarla dünyadaki gıda güvenliğinin ciddi bir risk altına girmesinde gelişmiş ülkelerin yeterli duyarlılığı göstermemelerinin de önemli bir rol oynadığını söyledi.

Diouf, "Halen 862 milyon insan açlıkla boğuşuyor. Yoksulluk ve açlıkla mücadele için her yıl 30 milyar dolarlık kaynak gerekiyor" dedi. Biyonerji yatırımları, obesiteyle mücadele ve silahlanma gibi konularda milyarlarca dolar harcayan zengin ülkelerin yoksullukla mücadele için beklenen düzeyde katkı sağlamamalarını eleştiren Diouf, "Açlıkla boğuşan, gıda hakkı gibi en temel insan hakkından yoksun olan 862 milyon insan için yıllık 30 milyar dolar bulmayı başaramamayı, sağduyulu insanlara nasıl izah edebiliriz" diye sordu.

"Laf değil, icraat zamanı olduğunu idrak etmemiz gerekiyor" diyen Diouf, sorunla mücadele için "küresel, sürdürülebilir ve uygulanabilir çözümler" bulmanın kaçınılmazlaştığına dikkati çekti. Diouf, gelişmiş ülkeler ile yoksul ülkeler arasında ortaklık anlaşmaları imzalanması gerektiğine değinerek, konuya ilişkin önerisini şöyle özetledi:

"Finansal kaynaklara, idare ve teknoloji kapasitesine sahip ülkeler ile toprak, su ve insan kaynaklarına sahip ülkeler arasında ortaklık anlaşmaları imzalanmalı. Tarımda sürdürülebilir bir kalkınma açısından uluslararası dengeli ilişkiler tesis edilmesi, ancak bu sayede mümkün olabilir."

FAO Genel Müdürü Diouf, "Cesur kararlar alınamazsa, iklim değişikleri ve gıda piyasasındaki spekülasyonlar, dünyayı ciddi bir riskin altına sokacaktır" diye konuştu. (Yeni Şafak)

Etiketler : #862   #milyon   #insan   #açlıkla   #boğuşuyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN