"Televizyonsuz bir hayat mümkün"

''Televizyonu kapa, hayatı aç'' kampanyası 6. gününü geride bıraktı. Yarın sona erecek kampanyayı değerlendiren Turn Off TV/Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu; ''Alternatif programlar ile televizyonsuz bir hayatın mümkün olduğunu gördük'' dedi.

26-04-2008


''Televizyonu kapa, hayatı aç'' kampanyası 6. gününü geride bıraktı. Yarın sona erecek kampanyayı değerlendiren Turn Off TV/Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu; ''Alternatif programlar ile televizyonsuz bir hayatın mümkün olduğunu gördük'' dedi.
 
21 Nisan’da başlaşan ve 27 Nisan 2008 tarihinde sona erecek olan Televizyonu Kapa/Yaşamı Aç (Turn Off TV/Turn On Life) kampanyasını değerlendiren Turn Off TV/Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu; “Televizyona alternatif programlar ile televizyonsuz bir yaşamın mümkün olduğunu gördük” dedi.

TV PROGRAMLARI ‘KOLİK’ YAPIYOR
Bilgilenme, öğrenme ve eğlenme amacının dışına taşan televizyon seyretme süresinin, insan hayatının dokuz yılını işgal ettiğini, Türkiye’nin de ABD’den sonra en çok Televizyon izleyen ikinci ülke konumunda bulunduğunu hatırlatan Kalyoncu, “Şiddet, pornografi ve manipülatif görüntülerin çokça kullanıldığı televizyon programları, bir süre sonra ‘kolik’lik oluşturmakta, insanlar televizyonun esiri haline dönüşmekte, televizyon kumandası, insana egemen olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“BİR MANİNİZ YOKSA SİZE GELECEĞİZ”
“Bu duruma dikkat çekmek ve televizyon seyretmenin dışında bir yaşamın da olduğunu hatırlatmak amacıyla 1995 yılından bu yana, bütün dünyada Nisan ayının son haftasında, televizyonlar kapatılıyor, yaşamın penceresi açılıyor” diyen Kalyoncu, konu ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Televizyonun olmadığı bir hafta boyunca televizyon programlarına alternatif programlar üreterek, televizyonun olmadığı bir yaşamın penceresini aralamaya çalıştık. Ardımızda bıraktığımız beş-altı gün boyunca; dost meclislerinde birbirimize şiirler okuduk, spor yaptık, yarının sivil toplum insanı çocuklarımızla sivil toplum örgütlerine ziyarete giderek, çocuklarımıza sivil toplum çalışmalarını tanıttık, akrabalarımıza, dostlarımıza ‘bir maniniz yoksa bu akşam size oturmaya geleceğiz’ diyerek kapılarını çalıp uzun ve keyifli sohbetler yaptık.”

KAMPANYA SüRECİNDE NELER YAPTIK?
“Kampanyanın beşinci gününde, televizyon nedeniyle yıllardır unuttuğumuz tiyatro sanatının izleyicisi olmak için tiyatro salonlarındaydık. Tüketiciler Birliği’nin organizasyonu ile 25 Nisan 2008 Cuma günü, Bağcılar Kültür Merkezinde tiyatro izlemeye gittik. Bu yılki kampanyaya destek veren tiyatro sanatçısı Ulvi Alacakaptan’ın Birlik Sahnesi olarak izleyicileri ile buluşacağı, Mohksen Mahmelbaf’ın yazdığı, Başkasının ölümü oyununu izledik. Bugün de, (26 Nisan Cumartesi) yaşlılarımızın ellerini öpüp hayır dualarını almak için Darülacezeyi ziyaret edecek, 27 Nisan Pazar günü piknikte, temiz havayı ciğerlerimize çekeceğiz.”

BU BİR TV SEYRETMEME KAMPANYASI DEĞİL
‘Turn Off TV/Turn On Life-TV Kapa/Yaşamı Aç’ kampanyasının, hiç televizyon seyretmeme kampanyası olmadığını vurgulayan Kalyoncu, “Aksine bilgilenme, haber alma ve eğlenme ihtiyacını en yaygın şekilde karşılayabilecek araç, televizyondur. Ancak televizyonun bu işlevinin dışına çıkarak insan hayatını ele geçirmesi, insanın kendi yaşamını yaşamak yerine, yaşama seyirci kalması olgusuna karşı, bu kampanya toplu bir tepki ve uyarı eylemidir. Bu yıl yedinci kez tepkimizi ve uyarımızı ortaya koyuyor ve televizyonlarımızı kapayarak, gözlerimizi açıyoruz” değerlendirmesinde de bulundu. (Habervaktim)

Etiketler : #Televizyonsuz   #bir   #hayat   #mümkün   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN