"Suriye'de yaralı çocuklar yollarda ölüme terk ediliyor"

Save the Children adlı kuruluşun son Suriye bülteni, iki yılı aşkın bir süredir iç savaşın devam ettiği ülkedeki insanlık trajedisini bir kez daha gözler önüne serdi

21-06-2013


Örgüt, savaş sebebiyle ülkeden kaçanların her geçen gün arttığı Suriye'de aralarında çocukların da bulunduğu yaralı sivillerin yol kenarlarında ölüme terk edildiğini yazdı. Örgüte konuşan Suriyeli mülteciler ‘ölüm yolculuğunu' anlattı.
 
Yaya olarak beş gün süren yolculuğun ardından Lübnan'a ulaşan Muhammed adlı bir Suriyeli, yolda gördüğü ürperten tabloyu, “Yüzlerce yaralı insan vardı. Fakat onların hepsini alamadık. Onları orada bırakmak zorunda kaldık. Yolculuk sırasında ölen insanlar oldu. Cesetlerini toprağa gömemedik bile. Çünkü toprak kazmak için çok sertti. Dolayısıyla cesetlerin üzerini taşlarla kapadık.” sözleriyle dile getirdi. Amni adlı üç çocuklu Suriyeli annenin anlattıkları ise Suriyelilerin acı çaresizliğini gösterdi. Amni, kaçış yolunda ilk gün annesi öldürülen 12 yaşındaki yaralı bir çocuğu nasıl ölüme terk ettiklerini şöyle anlattı: “Çocuk şarapnel parçalarıyla göğsünden ve karnından yaralanmıştı. Yaraları artık çürümüştü. Yaranın üzerini böcekler sarmıştı. Hareket edemiyordu. Fakat ben de onu taşıyamıyordum. Vurulan kızımı taşımak zorundaydım. Dolayısıyla ondan ayrılmak zorundaydık. Onu yere bırakarak kaderine terk ettik. Arkamızdan kendisini bırakmamamız için bağırdı, yalvardı. Fakat ona yardım edemezdik.”
 
Son birkaç gün içinde mültecilerin bunlar gibi birçok tüyler ürperten hikâyeler anlattıklarını ifade eden Save the Children örgütünün başkanı Carolyn Miles, en zayıf ve en korumasız durumdaki bebekler için de ülkedeki şartların giderek kötüleştiğini söyledi. Milyonlarca çocuğun yardım ulaştırılamadığı için kaçmaktan başka çaresi olmadığını belirten Miles, “Suriyeli mültecilerin yarıdan fazlası çocuk. Ülkelerini terk eden sivillere ilişkin korkunç istatistiklerin arkasında milyonlarca insan trajedisi var.” dedi. BM rakamlarına göre Suriye'de olayların başladığı Mart 2011'den bu yana 1,6 milyon Suriyeli ülkeyi terk ederek Ürdün, Türkiye, Lübnan, Irak ve Mısır'a kaçtı. Şiddetin artmasıyla birlikte son bir yılda mülteci sayısı 17 kat yükselirken, bu yaz sığınmacı sayısının 2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
 
(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Suriye'de   #yaralı   #çocuklar   #yollarda   #ölüme   #terk   #ediliyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN