"Sekülerizm Çıkmazından Mağaraya Doğru" çıktı

Modern kavramlara Ashab-ı Kehf'in mağarasından bakmaya ne dersiniz? Aydın Başar, "Sekülerizm Çıkmazından Mağaraya Doğru" kitabında bunu yapmaya ve bizleri de bunu başarmaya davet ediyor.

12-12-2012


Modern kavramlara Ashab-ı Kehf'in mağarasından bakmaya ne dersiniz? Aydın Başar, "Sekülerizm Çıkmazından Mağaraya Doğru" kitabında bunu yapmaya ve bizleri de bunu başarmaya davet ediyor. 

Ashab-ıkehfkıssası bize az sayıda olmalarına rağmen, güçsüz olmalarına rağmen, yoldan çıkmış toplumlarına uyum sağlamak yerine mağaraya yani kendi inançlarını pekiştirecekleri alana sığınmayı tercih eden asil gençlerin örnek hayatlarını anlatıyor.

Bugün bizim yapmamız gereken de aslında onların yaptıkları şeyden farklı bir şey değildir. Biz de modern çağın ve ona teslim olan toplumumuzun bize dayattığıanlayışlara ve o anlayışların uzantısı olan kavramlar dünyasına teslim olmak zorunda değiliz. Çünkü modern çağın ulaştığı nokta cahiliyenin ulaştığınoktadan pek de farklı değil... Bu anlayışlar, biz farkında olalım ya da olmayalım, bizi bir şekilde şirke bulaştırmaktadır.

Seküler dünyanın bizi sokmaya çalıştığı kalıba girmemek ve buna karşı direnebilmek için çok ciddi bir zihni hazırlık dönemine ihtiyacımız var. Batıl felsefe ve düşünce kalıplarından soyutlanarak kendi kavramlarımızın mağarasına dönmenin vakti geldi. Mağaramıza döndüğümüz zaman bize dayatılan birçok kavramın aslında bize ait olmadığını, fıtratımıza da uygun olmadığını fark edeceğiz.

Mağaraya yönelmek, “uydum kalabalığa” basitliğinden bizi kurtaracak olan asil tavırdır. Mağaraya yönelmek, ancak bedel ödeyebilecek insanların karıdır. Mağaraya yönelmek, dünyanın süsünü gösterişini terk etmenin ve bir davaya adanmanın adıdır. Şirkten ve şirke bulaşmış her türlü düşünceden uzaklaşmaktır. Çürümüşlüğe ve kokuşmuşluğa dur diyecek dirilişin temellerini atmaktır.

Mağara, toplumdan kaçmanın değil toplumu inşa edebilecek düzeye gelmek için zihinsel hazırlık yapmanın sembolüdür. Nitekim Kehf Suresinin Müslümanların zihni hazırlık dönemi olan Mekke döneminde inmesi de bu anlamda dikkate şayandır.

Aydın Başar Nida Yayınlarından çıkan "Sekülerizm Çıkmazından Mağaraya Doğru" adlı bu kitabıyla okuyucularına, güncel meselelere ve modern kavramlara Eshab-ı Kehf'in baktığı yerden yani mağaradan bakmayı öneriyor.

İsteme adresi: [email protected] 05558030762 

Etiketler : #Sekülerizm   #Çıkmazından   #Mağaraya   #Doğru   #çıktı   
YORUMLAR
  • Akif KARATAŞ   26-02-2013 13:25

    Bir kitap hakkında konuşuyoruz ve neyazıkki okunmadan sadece kitabın başlığı ile böyle bir yorum yapıyoruz. Burada en büyük sıkıntı şu, İslamoğlu'nun yazısından bahseden arkadaşımız aslında bu kitabın içeriğini eleştrilmiyor, aslında kur'anı kerim eleştriliyor, çünki; ashabı kehf kıssası direk kuranda yer alan bir kıssa. Tamam kitabı okumamış olabiliriz, ama mağarayı bilmeden, ashabı kehfi bilmeden, bu tür yorumlar yapmak, kitabı yazan Rabbimizin muradını anlamamak veya okumadan yorum yapmaya benzer. Aydın Başar'a bu güzel eserinden dolayı müteşekkiriz.

  • Hasan Hüseyin Aygün   25-02-2013 08:06

    Onlar sözün tamamını dinler ve en güzeline tabi olurlar (Zümer 39/18) Kitabı okuyan birisi olarak diyebilirim ki; Aydın Başar bizleri iyisiyle kötüsüyle tam hayatın ortasına çağırıyor. Ancak hayatın ortasında nerede duracağımızı bilmeyen bir tavırla değil, Rabbimizin nerede durmamızı istediğini bilen ve nasıl bakmamızı istediğini bilen bir tavırla. Tüm cahili etkilerden kendimizi koruyarak, imani bir tavırla. Rabbim gayretinizi arttırsın. Selametle..

  • Mehmet Kamil   17-12-2012 23:33

    Onlar sözün tamamını dinler ve en güzeline tabi olurlar (Zümer 39/18) Keşke demek hiç hoşuma gitmiyor lakin keşke Hüseyin Hocam kitabı okuyup ondan sonra kıymetli yorumlarını yazarla paylaşsaydı. Daha şık olmaz mıydı? Ben bu hafta okumaya başlıyorum... Selam olsun hakkı yüksek tutmak için çaba gösteren kalem tutan ellere...

  • aydın başar   14-12-2012 13:51

    Bu kitabın yazılış gayesi asla sanıldığı gibi mağaraya çekilmeyi öğütlemek değil. Zira hayatım boyunca keşiş hayatını reddettim.Sekülerizmden etkilenen kafasıyla kavramlara, olaylara ve olgulara yaklaşan müslümanlara; "Bir de mağaradan bu kavramlara bak" hatırlatmasını yapıyor. Yani demek istiyor ki zalim yöneticilerine (Allah'ın hükmüyle hükmetmeyen) tevhidi haykıran Eshab-ı Kehf'in gözüyle olaylara, olgulara ve kavramlara bakın... Mesela demokrasi kavramına mağaradakiler (eshab-ı kehf) bugün nasıl bakard? Konjonktürden değil, mağaradan bak diyor. Ki Kuran Mağara ehlini Kehf 16'da yüceltiyor. Zira onlar mağaraya girmek yerine zalim yönetimle çelişmeyen ılımlı bir islam da icat edebilirlerdi vesselam.

  • hüseyin alan   14-12-2012 01:39

    ACABA MI? Kitabı okumadım ama adından ve kısa tanıtımından hareketle, söylenenin tam tersi, seküler bir çağrıyı seslendiriyor. Seküler din bu zaten. Dünyadan, günah üreten dünyadan kaçacak, çileli bir hayata, maneviyata ve ruhaniyata döneceksiniz. İslamoğlunun herkesçe beğenilen meşhur kitabı gibi, devleti "yürekte" kuracaksınız, maddi alemde değil! Kuran tamamlanmışken, cahiliyeden İslam'a geçilmişken, hiradan inip sekülerlikle mücadele başlatılacağına, maddi dünya yeniden tanzim edileceğine, dini bozanlarla kapışılacağına, hıristiyan teolojisini yeniden üretip mağaraya çekilmek de ne oluyor? Kuranın övdüğü mağara ehli, tefekküre mi çekildiydi yoksa maddi dünyada başabaş, dişe diş mücadeleye mi tutuştuydu da mağaraya hicret etmişti?.. Umarım fazla olmadı. Fakat bu ne biçim din algısıdır anlamadım doğrusu... Kitabın içeriği adından ve tanıtımdan farklı idiysei szlerimi geri alırım..

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN