Benazir Butto'nun hayat hikayesi

1953'te Sindh'te toprak zahibi zengin bir ailenin kızı olarak doğan Butto, çalkantılı siyasi hayatında iki defa yolsuzluk iddiaları ile görevinden uzaklaştırıldı. Babası Zülfikar Ali Butto, Pakistan'ın İslami kimliğini silmeye çalıştı.

03-01-2008


Pakistan'ın eski başbakanı Benazir Butto, 1953'te Sindh'de toprak sahibi zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Benazir Butto, Eski Pakistan başbakanı. Eski devlet başkanı Zülfikar Ali Butto'nun kızı.

Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan Zülfikar Ali Butto'nun kızı olan Benazir Butto, dünyaca ünlü Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü.

Butto, eğitimini tamamladıktan sonra, ordunun babasını devirmesinden hemen önce 1977'de ülkesine döndü. Babasının General Ziya Ül Hak'ın askeri yönetimi tarafından 1979'da idam edilmesinin ardından partinin liderliğine geçti. Benazir Butto ilk kez 1988'de başbakan oldu ve 1990'da dönemin devlet başkanı tarafından yolsuzluk suçlamasıyla görevinden alındı.

Harvard Üniversitesi'ni Hindistan'ın Doğu Pakistan'a asker gönderdiği ve babasının Batı Pakistan savunma bakanı olarak Birleşmiş Milletler'de temaslar kurmak üzere New York'a gitmek zorunda kaldığı 1971 yılında bıraktı. New York'ta babasının yardımcılığını yaptı. Avrupa'da ve ABD'de geçirdiği dönemde batılı bir yaşam tarzı sürdü.

POLİTİKAYA GİRİŞ

Oxford Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Pakistan'a geri döndü. Babasının tutuklanıp idam edilmesinden sonra ev hapsinde kaldı. 1984 yılında yurt dışına çıkmasına izin verilmesiyle, Büyük Britanya'ya taşındı ve orada sürgünde babasının partisinin liderliğini yaptı. 1987 yılında çimento fabrikatörü Asif Ali Zardari ile evlendi.

Pakistan Devlet Başkanı Ziya Ül Hak'ın, o günkü ABD büyükelçisi dahil üst düzey askeri ve sivil Pakistanlı yetkililerin bulunduğu uçağın şüpheli düşüşü sonucu 1988'de ölümünden sonra Pakistan'da 1977 yılından beri ilk kez serbest seçimler yapıldı.

19 Kasım 1988 tarihindeki bu seçimleri kazanan Butto, ilk kez bir müslüman ülkenin kadın başbakanı oldu. 2 Aralık'ta başbakan olarak göreve başladı.

YOLSUZLUK İDDİALARI İLE 2 DEFA DÜŞÜRÜLDÜ

Yoğun yolsuzluk suçlamaları altında kalan hükümet 20 ay kadar sonra, askeri güçlerin desteğindeki devlet başkanı Gulam İshak Han tarafından, yeni seçimlere gidileceği gerekçesiyle devrildi. Ancak Butto aleyhindeki suçlamalar yargıya yansımadı. Yeni hükümeti Navaz Şerif kurdu. 1993 yılında Butto yeniden seçildiyse de, 3 yıl sonra hükümet yine yolsuzluk suçlamaları altında, devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Yüksek mahkeme de devlet başkanının kararını onayladı. Ancak Butto ve eşi Zardari hakkındaki suçlamaların doğruluğu kesinleşmedi.

SOLCU DEVRİMCİ MURTAZA, ABLASININ MUHALİFİYDİ

1993'te yeniden seçim zaferi kazanan Benazir, 1996'da Devlet Başkanı Faruk Leghari tarafından yine yolsuzluktan görevden alındı. 1980'de erkek kardeşi Şahnavaz Fransa'da öldürülen Benazir'in, 1996'da diğer erkek kardeşi Mir Murtaza öldürüldü. Solcu devrimci Murtaza, ablasının muhalifiydi. Polis ateşiyle öldürüldü, ardından sorumlu polis birliği şefi de kafasına defalarca ateş ederek 'kendini öldürdü'. Murtaza'nın ölümünü barolar 'suikast' diye nitelerken, tüm İslamcılar sorumlunun Benazir olduğunda söz birliği etti.

Benazir 1998'te gönülü sürgüne gitti, zira yolsuzluğa dair Fransa, Polonya, İspanya ve İsviçre'nin elindeki belgeler ortaya serildi.

ULUSLARARASI YOLSUZLUK İDDİALARI

Benazir ile kocasının 1.5 milyar dolarlık yasadışı banka hesapları ve paravan şirketler ağı oluşturduğu belirlendi. Bizzat İsviçre'nin başlatıp 2003'te suçlu kararına vardığı İsviçre bankalarında para aklama dahil çift hakkında pek çok soruşturma açıldı. Fransız savaş uçağı üreticisi Dassault'a ihaleden yüzde 5, Polonya traktör firmasına ihaleden yüzde 7 komisyon, bir Dubai şirketinden Pakistan'a altın ithali izni karşılığı 10 milyon dolar aldığına dair belgeler bulunan kocası, 18 suçlama mahkemede kanıtlanamasa da, yolsuzluktan sekiz yıl hapis yatıp 2004'te çıktı. Zerdari, Britanya'da 8 milyon dolarlık konak, Fransa'da 2.5 milyon dolarlık malikâne, karısına 175 bin dolarlık gerdanlık almakta beis görmemişti.

Devlet ihalelerinden yüz milyonlarca dolarlık komisyon aldıklarına dair yolsuzluk davaları olan çift hakkında 2006'da Interpol tutuklama emri çıkardı. Ancak bu yıl ABD'nin baskısı altındaki Devlet Başkanı Pervez Müşerref'le yaptığı güç paylaşımı pazarlığında yolsuzluk suçlamalarının çekilmesi ve af elde eden Butto, ekimde geri döndü.

ZULFİKAR ALİ'NİN SADECE TORUNLARI KALDI

Ezilen Pakistanlı kadınlar için çok vaatte bulunup hiç icraat yapmamış Benazir'in yağdırdığı askeri-mali yardımla Taliban Afganistan'ı ele geçirmişti. Benazir'le birlikte babasınının tüm çocukları öldü, geriye torunlar kaldı.

PAKİSTAN VE BUTTO AİLESİ

Butto ailesinin Pakistan yönetiminde etkin bir konuma gelmesi 20 Aralık 1971'de Orgeneral Ağa Muhammed Han'ın cumhurbaşkanlığının son bulmasının ardından Zülfikar Ali Butto'nun bu göreve gelmesiyle başladı.

Zülfikar Ali Butto'nun cumhurbaşkanlığı 14 Ağustos 1973'e kadar sürdü. Ondan sonra cumhurbaşkanlığı görevine Fazlullah Çavdara getirildi. Ancak onun bu göreve gelmesiyle Butto yönetimin dışına atılmadı. O da başbakanlık görevini üstlendi. Fazlullah Çavdara'nın cumhurbaşkanlığından, Ali Butto'nun da başbakanlıktan uzaklaştırılması ise 5 Temmuz 1977'de Orgeneral Muhammed Ziyaü'l-Hak'ın askeri bir darbe gerçekleştirmesiyle oldu.

BABA BUTTO ÜLKENİN İSLAM KİMLİĞİNİ SİLMEYE ÇALIŞTI

Zülfikar Ali Butto gerek cumhurbaşkanlığı gerekse başbakanlığı döneminde sürekli Batı yanlısı ve laik anlayışı öne çıkaran bir politika izledi. Uygulamalarında ülkenin İslâmi kimliğini silmeyi amaçladı. Bu amaç için İslâmi hükümleri yürürlükten kaldırdı. General Ziyaü'l-Hak'ın harekete geçmesinin en önemli sebebi de onun bu tutumuydu.

Ancak Ziyâü'l-Hak'ın İslâmi duyarlılığını ve Butto'ya karşı darbe gerçekleştirmesindeki amacını bilen Batı Zülfikar Ali Butto'yu bir anda büyük bir kahraman yaptı. Özellikle askeri darbelere karşı halklarda genel bir soğukluğun olması Batı'nın bu yöndeki propagandalarını daha etkili kıldı. 4 Nisan 1979'da Ali Butto'nun idam edilmesinin ardından Batı ve onun güdümündeki basın yayın organları onu kahramanlaştırma amacına yönelik propagandalarını artırdılar. Böylece Butto ailesi halkın gözünde büyütüldü ve Pakistan Halk Partisi'nin eski taraftarlarında "bu aileye karşı vefa borcunu yerine getirme duygusu" gibi bir duygu uyandırıldı. İşte bu duygunun kullanılması amacıyla Zülfikar Ali Butto'nun Batı zihniyetine göre eğitim görmüş, sömürgeci politikaları rahatlıkla benimseyebilen, ülkesinde dış güçlerin temsilciliğini yapmaya aday kızı Binazir Butto öne sürüldü.

Ziyâü'l-Hak'ın, 17 Ağustos 1988'de uçağının düşmesi/düşürülmesi dolayısıyla hayatını kaybetmesinden sonra yeniden siyâsi partilerin sahneye çıkmalarıyla birlikte Bayan Binazir Butto da babasının partisi olan Pakistan Halk Partisi'nin başında gövde gösterisi yapmaya başladı.

 

Etiketler : #Benazir   #Butto'nun   #hayat   #hikayesi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN