Yasaklamak için yeni düzenleme yaptılar

Belçika'nın Charleroi Merkez Belediyesi, açtığı başörtüsü davasını kazanan ve bugün tekrar işbaşı yapması beklenen Nuran Topal'ın başörtülü ders vermesini engellemek için yeni bir formül geliştirdi.

25-03-2010


Belçika'nın Charleroi Merkez Belediyesi, açtığı başörtüsü davasını kazanan ve bugün tekrar işbaşı yapması beklenen Nuran Topal'ın başörtülü ders vermesini engellemek için yeni bir formül geliştirdi. Önceki gün toplanan belediye encümeni, belediyeye bağlı okulların içtüzüğünde değişikliğe gitmeye karar verdi. Belediye meclisine sunulan düzenlemenin önümüzdeki pazartesi günü yapılacak oturumdan sonra uygulamaya konması bekleniyor. Salı gününden itibaren, Nuran Topal'ın ders vermeye devam edebilmesi için başörtüsünü çıkarması şart koşulacak. Genç öğretmen başörtüsünü çıkarmayı kabul etmezde derslere girmesi engellenecek.

İki yıl boyunca başörtüsüyle sorunsuz bir şekilde ders veren genç öğretmen, dönem başında kendisinden başörtüsünü çıkarması istenince Charleroi Asliye Mahkemesi'ne başvurarak kararı iptal davası açmıştı. İsteği mahkeme tarafından reddedilen matematik ve fizik öğretmeni, bir üst yargı mercii olan Mons İstinaf Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkeme ise davacıya hak vererek, okul yönetimini eski öğretmenini 10 gün içerisinde aynı şartlarda yeniden işe almaya mahkûm etmişti. Kararın okul yönetimine tebliğ edilmesinden sonra başlayan 10 günlük süreç doldu. Bugün işbaşı yapmaya hazırlanan genç öğretmen, belediye encümeninin aldığı bu kararla mesleğini sadece 3 gün icra edebilecek.

Charleroi Asliye Mahkemesi okula hak verirken öğretmenlerin "tarafsızlığını" teminat altına alan 1994 yılına ait bir kararnameyi dayanak olarak kullanmıştı. Mons İstinaf Mahkemesi ise bu kararnamenin sadece Fransız Topluluğu'na doğrudan bağlı olan okullarda uygulanabileceğine hükmederek, okul yönetiminin başörtüsü takan öğretmenler konusunda net bir düzenleme yapmadığını ve öğretmenin yeniden işe alınması gerektiğine karar vermişti. Öğretmenine başörtüsünü yasaklayan okulun tarafsızlık kararnamesine dâhil olmak için gerekli formüleri doldurmadığı ortaya çıkmış, bunun yerine 2003 yılına ait ve belediye okullarına uygulanan bir kararnameyi uyguladığı anlaşılmıştı.

Davayı Yargıtay'a taşıyan Charleroi Merkez Belediyesi, bunun yanı sıra diğerinden daha katı bir tarafsızlık anlayışı olan 1994 tarihli kararnameye dâhil olmaya karar verdi. Nuran Topal'ın başörtülü ders vermesini bu şekilde engellemek isteyen belediye encümeni, ayrıca öğretmenlere her türlü "dini ve felsefi" simgeyi üzerlerinde taşımayı yasaklayan bir yönetmeliği de oylamaya sunacak. Charleroi Belediye Başkanı Jean-Jacques Viseur, yönetmeliğin derhal uygulamaya sokulacağını açıklayarak öğretmenin salı gününden itibaren derslere alınmayacağını da teyit etmiş oldu.

Nuran Topal'ın cephesinde ise şaşkınlık ve üzüntü hâkim. Müvekkili adına açıklama yapan Avukat Jean-Claude Derzelle, belediyenin, genç öğretmenin haklarına tekrar kavuştuğu bu üç günü bir ceza olarak algıladığını savundu. "2007 ile 2009 yılları arasında müvekkilimin başörtüsüyle ders vermesini hiçbir zaman itiraz etmeden kabul ettikleri halde, kuralları değiştirmekte acele eden yetkililerin kibrini üzüntüyle karşılıyorum." diyen avukat, "Kamu düzeni tehlikede değilken bu telaşı nasıl açıklayabilirsiniz?" şeklinde bir soru yöneltti. Derzelle, karşılaştıkları bu durumu belediyenin "dava meraklısı bir tutum sergilemesine" bağladı. Belediye'nin İstinaf Mahkemesi'nde aldığı yenilgiyi kabullenemediğini savunan avukat, mahkemenin anayasal bir hak olan dini ifade hürriyetinin sadece kanun koyucu tarafından kısıtlanabileceğine hükmettiğini hatırlatarak, ne okul idarelerinin ne belediye encümenlerinin, ne de belediye meclislerinin kanun koyucu olduklarını vurguladı. Başörtülü öğretmenin avukatı, bundan sonra müvekkilinin haklarını bu hükmü ön plana çıkararak arayacaklarını da ekledi.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Yasaklamak   #için   #yeni   #düzenleme   #yaptılar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN