Vicdani redci Enver Aydemir'e destek

Galatasaray Lisesi önünde bir araya bir duyarlı grup, önceki gün tutuklanıp Maltepe Askeri Cezaevine gönderilen vicdani retçi Enver Aydemir'e destek verdi.

28-12-2009


Enver Aydemir İslami camianın içerisinden çıkmış ilk ve tek Vicdani Red'ci. 31.07.2007 tarihinde tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne hapsedilen Enver Aydemir, 4 Ekim 2007 günü Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde yapılan 2. duruşmada, 2 gün içinde mevcutsuz olarak birliğine teslim olması istenerek tahliye edildi. Bu süre içerisinde vermiş olduğu kararı bozmadan askerliğini yapmayan Aydemir, geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen Vicdani Red paneline panelist olarak katılmaya davet edildi. 24 Aralık 2009 tarihinde bu panel için İstanbul'a geldiğinde Kabataş iskelesinde polislerce tekrar tutuklandı ve askeri cezaevine gönderildi. Askeri cezaevlerindeki tek tip kıyafet uygulamasına; "asker olmadığını ve o kıyafetleri giymeyeceğini " söyleyen Aydemir cezaevi görevlileri tarafından işkenceye maruz kalmıştır. Kıyafetleri alınan ve sabaha kadar çıplak bir halde bırakılan Aydemir bu işkenceyi protesto etmek için açlık grevine başlamış bu eyleminin ardından yine cezaevi görevlilerince zorla revire götürülüp seruma bağlanmıştır.

Bugün Galatasaray Lisesi önünde 12.30 da gerçekleştirilen basın açıklamasında Aydemir'in ailesi ve avukatı Davut Erkan'da bulunmaktaydı. Erkan'ın yaptığı açıklamada; " sağ gözünün altındaki morlukların tek bir ifadesi vardır o da işkence… Sistematik bir şekilde gerçekleştirilen bu tür uygulamaların bir an önce durdurulması gerekiyor…" gibi cümlelere yer verdi.

Vicdani Red'ci Halil Sevda'nın okumuş olduğu basın açıklamasında;

" Türkiye, altına imza attığı uluslararası sözleşmelerce de tanınan vicdani ret hakkını uygulamamaktaki ısrarını sürdürmektedir. 20 yıldır süren vicdani ret mücadelesinde, askeri cezaevlerinde uygulanan baskı ve işkence hiç bitmedi. Daha önce vicdani retçi İsmail Saygı yine aynı Maltepe askeri cezaevinde, vicdani retçi Mehmet Bal Adana ve Hasdal askeri cezaevlerinde; vicdani retçi Mehmet Tarhan Sivas askeri cezaevinde işkence görüp linçe maruz kaldı. Ve bugün vicdani retçi Enver Aydemir'le bunu bir kez daha yaşadık. Askeri cezaevleri; militarizmin birer işkence kampına dönüşmüştür. "  denildi.

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar ve Fatih Tezcan'da basın açıklamasında söz alanlardandı.

(Kaynak: Haksöz Haber)

Etiketler : #Vicdani   #redci   #Enver   #Aydemir'e   #destek   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN