Ürdün İhvanı sokakları hareketlendirecek

Müslüman Kardeşler'in Ürdün'de düzenleyeceği gösteride Kral'ın yetkilerini kısan anayasa değişikliği talep edilecek. Hükümet karşı gösteriler planlıyor

03-10-2012


Ürdünlüler Müslüman Kardeşler tarafından yapılan protesto gösterilerine hazırlanıyor. İhvan'ın 15 Ekim'de planladığı gösterilerin, Ürdün tarihinin en büyük eylemlerinden biri olması bekleniyor.
 
Müslüman Kardeşler, monarşinin gücünü sınırlayan anayasa değişikliği konusunda hükümet ile yapılan görüşmelerin çökmesi üzerine eylem kararı aldı.Gösterilerde kralın yetkilerini kısıtlayan anayasa değişikliği talepleri öne çıkacak.
Gösterilere yüksek katılım olacağı tahmin edilirken, İhvan üyeleri ve hükümet güçleri arasında çatışmalar çıkacağı endişesi ülkede gerginlik yarattı. Başkent Amman'da 15 Ekim öncesi korku ve endişenin hakim olduğu bildiriliyor.Bu korku İslami muhalefete karşı grupların aynı gün karşı gösteriler organize ettiği açıklamalarıyla büyüyor.
 
KARŞI GÖSTERİ ADIMI
 
Araştırmacı ve siyasi analist Muhammed Ebu Rumman, El-Hayat gazetesine yaptığı açıklamada "hükümet güçleri ve İhvan arasındaki potansiyel çatışmalar 24 Mart'ta meydana gelene benzemez, çok daha şiddetli olur" dedi. 24 Mart 2010 tarihinde, İhvan tarafından desteklenen gençlik hareketlerine polis müdahale etmiş, çatışmalar yaşanmıştı.
 
Hükümet de karşı protestolar yapmak için çeşitli yöntemleri devreye sokmaya başladı.Bir hükümet gazetesi dün güvenlik kaynaklarına dayanarak "popüler isimler ve aşiret liderleri aynı yer ve zamanda İhvan'ın gösterilerine karşı hükümeti destekleyen bir yürüyüş düzenleyecektir" iddiasında bulundu, ancak ayrıntı verilmedi.
 
Haberde, güvenlik kuvvetleri ve polisin "gösterilerden birine destek verebilecekleri endişesiyle eylemlerin yapıldığı alanda bulunmayacağı" da belirtildi.
 
İHVAN'A TEHDİT
 
El-Hayat'ın görüştüğü kamu güvenliği departmanı sözcüsü Yarbay Muhammed Hatîb bu ifadeleri ne doğruladı ne de yalanladı. Ürdün hükümet sözcüsü Samih Maytah "Devlet kaosa izin vermez" açıklaması yaptı. Hükümet, İhvan'ı "gelecek meclis seçimlerini engellemeye çalışmakla" da suçladı.Müslüman Kardeşler'in Cuma günkü gösterileri 'Bedir Gazası' olarak isimlendirmek istediği de iddia edildi.
 
Diğer taraftan, İhvan liderleri barışçıl protestolar yapmak istediklerini açıklarken, sağlık personeli ve ambulansların gösteriler sırasında herhangi bir acil durum ile başa çıkmak için hazır olacağını bildirdi.Hareket liderleri gösteriler öncesinde tehdit mesajları aldıklarını da kaydetti.
 
HÜKÜMET KARARSIZ
 
Eski Ürdün Başbakanı Faysal El-Fayez "büyük fitne" olarak nitelediği gerginliğin ülkede ciddi sonuçlara yol açabileceği iddiasında bulunurken, Ürdün yönetiminin gösteriler karşısında nasıl tavır alınacağı konusunda bölünmüş durumda olduğu bildirildi.
 
Öne çıkan üç seçenek ise "karşı gösteriler yapmak ve İhvan'ın protestolarına katılımı sınırlamak; kanunla veya kuvvet kullanarak bu gösterileri yasaklamak; protestocular ve organizatörleri ile bağlantı kurarak Ürdün içinde ve dışında muhalefet ile ilişkiler konusunda olumlu bir imaj vermek."15 Ekim'deki büyük gösteride bu seçeneklerden hangisinin benimsendiği de ortaya çıkmış olacak.
 
(Kaynak:Timeturk)

Etiketler : #Ürdün   #İhvanı   #sokakları   #hareketlendirecek   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN