TOKAD’da “Resmi İdeoloji” tartışıldı

TOKAD'da "Bahar 2009" programı çerçevesinde düzenlenen Tarih Okumaları, ““Resmi İdeolojinin Oluşumu” semineriyle tamamlandı.

04-05-2009


Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) tarafından düzenlenen Tarih Okumaları, “Resmi İdeolojinin Oluşumu” konusuyla tamamlandı. Seminere konuşmacı olarak katılan Rüştü Hacıoğlu, Tanzimat Fermanı'nın etnik siyasetlerin önüne geçme adımı olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasına Abdülaziz'in tahttan indirilmesi olayı ile günümüz darbeleri arasında kurduğu ilişkiye dikkat çekti. 31 Mart tertibiyle Abdülhamid'in tahttan indirilmesi ve İttihat Terakki'nin iktidarı tamamen ele geçirmesi sonucundaki dokuz yıllık İttihat Terakki yönetimi sürecine değindi. Bu yönetim sırasında etnik siyasetler hız kazanmış, bu sebeple de İttihat Terakki yönetimi imparatorluğu kurtarmak için Türkçü politikalara sarıldığını söyleyen konuşmacı Ermeni topraklarına el koyan egemenleri korumak üzere kurulan Müdafa-i Hukuk cemiyetlerinin meclisin kuruluşunda rol aldığını ve yine son Osmanlı meclisinin vekillerinden de Anadolu’ya geçenlerin olduğunu söyledi.
 
Rüştü Hacıoğlu, Milli Mücadele olarak adlandırılan oluşumun tertiplediği Sivas ve Erzurum Kongreleri'nde işgale karşı direniş söyleminden ziyade, manda tartışmalarının geniş yer tutmasına dikkat çekerek, bu şekilde hangi güce ram olunacağının konuşulduğunu söyledi. “1920'de BMM milli irade kavramını kullandı. Hakimiyetin padişah/halifeden alınması ve meclise verilmesi sürecinde Mustafa Kemal, hilafeti esaretten kurtarmanın önemini vurguladı ama yönetimi kontrolü altına aldığı süreçte hilafeti ilga etti” dedi.  Ayrıca Yunanlılarla yapılan savaşların; “milli mücadele, kurtuluş savaşı” gibi mistik adlandırmalarla kutsallaştırıldığını söyledikten sonra ise Hilafetin kaldırılması ile isteklerine ulaşan İngilizlerin Anadolu'dan çekildiğini ve bu süreç içerisinde İngilizlere tek kurşun atılmadığını belirtti. Son olarak konuşmacı 1.Lozan ile 2.Lozan arasında toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde, Türkiye’de batılılar ile ilişkiyi sağlayacak bir burjuva sınıfının oluşturulacağı sözünün verildiğini ifade ederek konuşmasını bitirdi. Program, dinleyicilerin soru ve görüşlerini paylaşmalarıyla bir süre daha devam etti.

Etiketler : #TOKAD’da   #Resmi   #İdeoloji   #tartışıldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN