Sakarya'da başörtüsü direnişi 5. yılında

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu 211. basın açıklamasıyla direnişin 5. yılına girmiş oldu.

26-09-2009


İslam ve Hayat

Sakarya Başörtüsü Platformu, her Cumartesi yaptığı eylemlerde 5. yılına girdi. Kent merkezinde geniş katılımlı olarak yapılan kitlesel basın açıklamasına Akyazı Başörtüsü Platformu adına İrfan Alemdar’ın yaptığı selamlama konuşmasıyla başlandı. SAGBP adına İlim ve Hikmet Vakfı sözcüsü Abdülkadir Dinç’in okuduğu basın açıklamasında platformun kuruluş amacına ilişkin şu ifadeler yer aldı: "28 Şubat askeri darbesi ile başlatılan İslami Kimliğe yönelik saldırının simgesi haline gelen “Başörtüsü Yasağı” tüm İslami taleplerin, İslam’ın gündelik hayatta görünür hale gelmesinin önünü kesmek ve Müslümanlara Kemalist egemenlik önünde diz çöktürmek amacını güdüyordu. Bu yönüyle “Başörtüsü” bir varolma ve onur mücadelesi olarak İslami Kimliği temsil eden, baş eğmemenin, diz çökmemenin bir sembolü olarak darbecilere ve zorbalara karşı bir direniş imkanı olarak önümüzde durmaktaydı. İşte böyle bir atmosferde “Sakarya Başörtüsü Platformu” 17 eylül 2005 tarihinde Sakarya Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde oluşturuldu. Sakarya Başörtüsü Platformu, ilkeler üzerinde kuruldu ve bu ilkelerin hayatla sağlamasını yaparak, kendisini geliştirdi ve olgunlaştırdı."

Basın açıklamasında platformun temel ilkeleri ise şöyle açıklandı: "Platformun üzerine inşa edildiği üç temel ilkeden ilki; hiçbir çıkar gurubu ve ya siyasal partiyle dirsek teması yapmaksızın, Kur’an’ı ve nebevi mücadeleyi esas alan “Bağımsız bir İslami Kimliği” şiar edinmek idi.  İkinci ilkesi “Direniş”i esas alan teslimiyetçiliği mahkum eden bir yöntemi savunmasıydı. SBP direnişi Kur’ani anlamda “sabr”etmenin bir tezahürü olarak kabul eder, ilkelere ve inanılan değerlere sahip çıkmanın güçle, sayısal büyüklükle ilgili bir şey olmadığını savunur... Direniş teorisini ancak ve ancak kendi pratiği içinde oluşturur. Direniş kendi kendini inşa eden bir mücadele sürecidir ve bu yüzden SBP “Direniş bir mekteptir” sloganını ilk günden beri hayatın içine taşıma çabasını gütmektedir.  SBP ismindeki “Platform” terkibinden hareketle üçüncü ilkesini savunur ki; bu da, gücünü egemenlerden değil ezilenlerden alma, meşruiyetini iktidar değil muhaliflerden üzerinden oluşturma çabasına tekabül eder."

Sakarya’da oluşturulan irade bu gün Akyazı,İzmit ,Ankara, Konya, Antalya ve Van’da daha güçlü bir iradenin bir parçası olarak kendi tarihini yazıyor.

Etiketler : #Sakarya'da   #başörtüsü   #direnişi   #5.   #yılında   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN