O Albay tutuklandı

'AK Parti ve Gülen'i bitirme planı'nda imzası olan Albay Dursun Çiçek Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı.

01-07-2009


'AK Parti ve Gülen'i bitirme planı'nda imzası olan Albay Dursun Çiçek tutuklandı. Günlerdir mahkemeye gelip gelmeyeceği tartışılan Çiçek, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'ün talebiyle dün mahkemeye çıkarıldı. Eldeki delilleri değerlendiren mahkeme, Albay Çiçek'in 'örgüt üyeliği' suçundan tutuklanmasına karar verdi.  
 
İstanbul Adliyesi dün hareketli bir gün geçirdi. Ergenekon soruşturması kapsamında 8'i muvazzaf 9 subay İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade verdi. Savcılık sorgusunun ardından 4 kurmay subay "adlî kontrol" talebiyle mahkemeye gönderilirken, 4 asker ise serbest kaldı. Türkiye'yi sarsan 'kirli plan'da imzası bulunan Çiçek'in sorgulanmasına ise 17.30 sularında başlandı. Ergenekon savcılarınca alınan ifadesinin ardından tutuklanması istemiyle Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Çiçek, 'örgüt üyesi olduğu' iddiasıyla cezaevine gönderildi. Çiçek'in de tutuklanmasıyla Ergenekon soruşturması kapsamında cezaevinde bulunan muvazzaf subay sayısı 18'e yükseldi.

Albayların ifade vermeye çağrılmasıyla ilgili süreç, 3 Şubat 2009'da Ergenekon soruşturması kapsamında 'firari şüpheli' olarak aranan Bedrettin Dalan'ın kurucusu olduğu İstek Vakfı'na ait Poyrazköy'deki arazide cephane gömülü olduğunu ihbar eden e-mail ile başladı. 21–24 Nisan'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan cephanelikle ilgili olabilecekleri değerlendiren 8 albayın ismi İstanbul Merkez Komutanlığı'na ve askerî savcılığa bildirildi. İsimleri tespit edilen kurmaylar ev ve iş adreslerinde 4 Haziran 2009'da Poyrazköy cephaneliği ile ilgili arama yapıldı. Albayların mühimmatla ilgilerinin olduğu şüphesi üzerine Ergenekon savcılarının ifadelerini almak istediği, ancak askerî savcılığın soruşturmayı kendilerinin yürüteceğini bildirmesi üzerine sonucu bekledikleri ileri sürüldü. Askerî savcılık, subayları, Poyrazköy cephaneliğiyle ilgili olarak tek tek sorguladı.

Gelişmeler üzerine Ergenekon savcıları tekrar devreye girdi. Haklarında arama kararı çıkartılan subaylar, ifadeleri alınmak üzere 29 ve 30 Haziran tarihlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çağrıldı. İlk gün ifadeye gelmeyen subaylar dün sabah 08.00'de İstanbul Adliyesi'ndeydi. Dursun Çiçek, diğer 8 subaydan sonra 11.30'da adliyeye getirildi. Kurmay albaylar Şafak Yürekli, Muharrem Nuri Alacalı, Dora Sunguray, Levent Görgeç, Mert Yanık, Aydın Ortabaşı, İbrahim Koray Özyurt, Tayfun Duman'ın sorgulanmalarına 10.30'da başlandı. Şüphelilerin Poyrazköy'de başlayan kazılarda ele geçirilen cephaneliğe ilişkin sorgulandıkları öğrenildi. Subaylardan 4'ü savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. 4 kurmay ise 'adlî kontrol' talebiyle mahkemeye gönderildi. Şahıslar hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulması da istendi.

'Kaos planı'nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'in sorgulanmasına 17.30'da başlandı. Çiçek savcılık sorgusunun ardından 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Çiçek'in, Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki sorgusu yaklaşık 4 saat sürdü. Savcılığın gönderdiği delilleri dikkate alan mahkeme, albayın tutuklanmasına karar verdi. Çiçek, Hasdal Askerî Cezaevi'ne gönderildi.

'Kaos planı'nın ardından Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar, belgenin altında imzası bulunan Çiçek'i ifadeye çağırmıştı. Çiçek'in 17 Haziran 2009'da İstanbul Adliyesi'ne gelmesi beklenirken İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, askerî savcılığın soruşturmasının bitmesini ve Adli Tıp Kurumu raporlarının hazırlanmasını bekleyeceklerini açıkladı. Bu sırada Genelkurmay Askerî Savcılığı, Çiçek imzalı belgeye ilişkin 'kovuşturmaya yer olmadığına' dair karar verdi. Bu kararın ardından Ergenekon savcıları, Çiçek'le birlikte 9 subayı 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağırmıştı. Dursun Çiçek'in askerî savcılığa verdiği ifadenin altına attığı imzanın farklı olması da uzun süre tartışılmıştı.

Askerî mahkeme 'kovuşturmaya gerek yok' demişti

FAlbay Dursun Çiçek'in ismi kamuoyunda büyük yankı uyandıran 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'yla gündeme geldi. Avukat Serdar Öztürk'ün ofisinde yapılan aramalarda ele geçirilen 'kaos planı' kamuoyunda tepkiye neden olmuştu. Genelkurmay Harekât Başkanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen ve altında Dursun Çiçek'in imzası bulunan 4 sayfalık planda, hükümet 'dinî esasları temel alan bir rejim getirmeyi istemekle' suçlanıyordu.

Genelkurmay Başkanlığı, Taraf gazetesinin 12 Haziran'da 'AKP ve Gülen'i bitirme planı' manşetiyle duyurduğu haberde ayrıntıları verilen belgeyle ilgili aynı gün askerî savcılığa 'soruşturma emri' verdi. Dursun Çiçek ve bazı rütbeliler askerî savcı tarafından sorgulandı. Savcılık ayrıca Jandarma, Emniyet, TÜBİTAK ve Adli Tıp'tan da belgeyle ilgili rapor istedi. Jandarma Kriminal raporunda, 'belgedeki imza ile Çiçek'in mukayese imzaları arasında genel şekilleri yönünden benzerlik olduğu' aktarıldı. Adli Tıp, 'belgedeki imzayla Albay Çiçek'in mukayese imzaları arasında biçimsel olarak benzerlik saptandığını' rapor etti. TÜBİTAK, 'belgenin orijinalinde bulunmayan unsurların belgeye sonradan eklendiğine ilişkin olağandışı bir görüntüye rastlanmadığını' açıkladı. Ve son olarak Emniyet Kriminal, konuyla ilgili hazırladığı raporunda 'imzanın Albay Çiçek'in elinin mahsulü' olduğunu yazdı.

Ancak askerî savcılık eylem planını görmeden 'kanaatini' açıkladı. Jandarma, Emniyet, Adli Tıp ve TÜBİTAK gibi kurumların raporunu görmezden geldi ve 'kovuşturmaya gerek olmadığına' kanaat getirdi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ 26 Haziran'da düzenlediği toplantıda askerî savcılığın kararını savundu. 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı 'kâğıt parçası' olarak tanımlayarak, konuyu MGK'ya taşıyacaklarını açıklamıştı. Ergenekon savcıları askerî savcının 'görevsizlik' kararı üzerine yeniden harekete geçti ve aralarında Dursun Çiçek'in de bulunduğu 9 kurmay subayı 'şüpheli' sıfatıyla adliyeye davet etti.

Tutuklu muvazzaf sayısı 18'e yükseldi

Albay Dursun Çiçek'in de tutuklanmasıyla Ergenekon soruşturmasında cezaevine gönderilen muvazzaf subayların sayısı 18'e yükseldi. Bugüne kadar tutuklanan subayların isimleri şöyle: Mehmet Ali Çelebi, Albay Cengiz Köylü, Albay Mustafa Koç, Üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı, Üsteğmen Muhammed Sarıkaya, Yarbay Mustafa Dönmez, Teğmen Emre Baltacı, Teğmen Onur Özdemir, Teğmen Cihan Arık, İlhan Bolayır, Murat Eke, Ali Oktay Şahbaz ve Teğmen Melih Yüksel, Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay, Mustafa Türkan Ecevit, Albay Dursun Çiçek.

(Kaynak: Zaman)
 

Etiketler : #O   #Albay tutuklandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN