Mısır’da askeri darbe endişesi

Mısır'da halk tarafından seçilen parlamentonun yedi ay sonra feshedilmesi, askeri darbeye hazırlık olarak yorumlanıyor.

15-06-2012


Mısır kamuoyu, ülke tarihinde ilk kez halk tarafından seçilen milletvekillerinden oluşan parlamentonun Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilmesini tartışıyor.

Mübarek yönetimleri tarafından hile ile yapılan seçimler sonucunda oluşturulan parlamentoların 30 yıl devam ettiğini söyleyen uzmanlar, halk tarafından seçilen parlamentonun yedi ay sonra feshedilmesini, askeri darbeye hazırlık olarak yorumlanıyor.

Ülkede askeri darbeye zemin hazırlanmak istendiği görüşündeki yorumcular, Ahmed Şefik’in seçimleri kazanması ve akabinde halkın tekrar Tahrir Meydanı’na dönmesinin sağlanacağını iddia ediyor. Bu durumun ülkeyi kaos ortamı ve darbeye götüreceği öngörülüyor.

Liberal ve sol görüşlü partilere mensup milletvekilleri, mahkemenin söz konusu kararını memnuniyetle karşılayarak, bu tarihten  itibaren parlamentonun feshedildiğini ve toplantılara katılmayacaklarını açıkladı.

Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi milletvekillerinden bazıları ise, Anayasa Mahkemesi tarafından alınan ‘Mısır Halk Meclisi’nin üçte birinin feshedildiği’ şeklindeki kararın kabul edilebilir ve saygı duyulabilir olduğunu ancak, parlamentonun tamamının feshedildiği şeklindeki yorumun, kanuna uygun olmadığını belirtiyor.  

Parlamentonun feshedilmediğini iddia eden vekiller, 25 Ocak Tahrir Devrimi’nin ardından yapılan ve halk oyu ile kabul edilen geçici anayasaya göre,  Parlamentonun Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilemeyeceğini ifade ediyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Mısır’da   #askeri   #darbe   #endişesi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN