Mısır ordusu ateş açtı, maktul ve yaralılar var

Sahur vaktinde ise Mısır Ordusu, Kahire'nin Nahda Meydanı'ndaki göstericilere ateş açtı. Çok sayıda maktul ve yaralı olduğu bildirildi.

23-07-2013


Başkent Kahire'deki Amerika Büyükelçiliği önünde eylem yapan Mursi yanlılarına, Baltacılar çetesi tarafından saldırı gerçekleştirildi. Mısır'ın farklı yerlerinde gerçekleştirilen saldırılar sonucunda 3 kişi hayatını kaybederken, 52 kişi yaralandı.

Sahur vaktinde ise Mısır Ordusu, Kahire'nin Nahda Meydanı'ndaki göstericilere ateş açtı. Çok sayıda maktul ve yaralı olduğu bildirildi.

Ölenler arasında 35 yaşında olan Avukat Ahmed Abulhemit Abulgani isimli gençte bulunuyor. 

Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi'nin dış güçler desteği ile Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı, Müslüman Kardeşler (İhvanı Müslimin) temsilcisi Muhammed Mursi'yi sinsi bir darbeyle devirmesi üzerine sokaklara çıkan Mısır halkı evine dönmüyor.

Ordu tarafından darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri, ABD'yi ''darbe yanlısı'' tutumu nedeniyle protesto etmek için Kahire Büyükelçiliği önünde toplanmak istedi.

Başkent Kahire'deki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği önünde eylem yapan Mursi yanlılarına ise Baltacılar denilen çete tarafından saldırı gerçekleştirildi.

Asker ve polisten oluşan güvenlik güçleri ise olaya müdahale etmezken, seyretmekle yetiniyor. 

Daha sonra Büyükelçilik etrafında önlemlerini arttıran güvenlik güçleri, göstericilere gaz bombasıyla müdahalede bulundu. Bölgeden uzaklaşan grupla darbe destekçileri arasında çıkan, taş ve sopaların kullanıldığı çatışmalarda 1 kişi ölürken 27 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

Kalyubiye

Kalyubiye ilinde karşıt gruplar arasındaki çatışmalarda de 2 kişi öldü 7 kişi yaralandı.

Öte yandan, Mursi destekçilerinin ABD ve İngiltere büyükelçilikleri önünde yapılması planlanan gösterileri sona erdirerek Nahda Meydanı'na yöneldiği öğrenildi.

18 kişi de Dimyat'ta yaralandı

Dimyat kentinde, Nil nehri kenarında Mursi posterleri taşıyarak yürüyüş gerçekleştiren grup, kent merkezinde darbe yanlılarınca engellenmek istedi, çıkan gerginlik taşlı sopalı kavgaya dönüştü.

Hastane kaynakları, çoğunun durumu hafif olmak üzere 18 kişinin çıkan kavgada yaralandığını bildirdi.

Mısır'da, ülke genelinde Mursi'nin görevine dönmesi için gösteriler düzenleniyor.

Şura Meclisi, ''darbecilerin'' kararlarını tanımadı

Mısır'da askeri darbenin ardından feshedilen Şura Meclisi, Rabiatul Adeviye Meydanı'nda yaptığı oturumda ''darbecilerin'' kararlarını tanımadığını bildirdi.

Kahire'de demokrasi yanlılarının aralıksız gösteri düzenlediği meydanda, toplantı yeter sayısı olan 136'yı geçerek 140 milletvekiliyle oturum açan Şura Meclisi tavsiye kararları açıkladı.

Açıklamada, azledilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin derhal serbest bırakılarak görevinin başına geçmesi istenerek, askeri darbe, anayasanın iptali, Şura Meclisi'nin feshedilmesi, televizyon kanallarının kapatılması, siyasilerin ve göstericilerin tutuklanması reddedildi.

Darbecilerin kurduğu hükümetin, meclis tarafından tanınmadığını vurgulanan açıklamada, dünya parlamentoları, Mısır'daki "askeri darbe"nin ve ardından yapılanların reddedilmesi için olağanüstü oturum düzenlemeye çağrıldı.

Tavsiye kararlar arasında ayrıca ABD ve İsrail'in "şüpheli rolü" kınanırken, bu ülkelerin büyükelçilerinin Mısır'dan çıkarılması istendi.

Mısır'da farklı şehirlerde gösteriler devam ediyor

Bu gece darbe karşıtı binlerce kişi Mansura, Giza ve Asyut kentinde Mursi'ye destek gösterisi düzenliyor.

Mısır Kalkınma ve Ziraat Bankası Başkanı Alaa Samara ve yardımcısı Tarık Hilmi darbeye karşı olduğunu belirterek, istifa etti.

Mısır Savunma Bakanlığı önünde Mursi destekçilerinin kadınlardan oluşan "Mısırlı Özgür Kadınlar Yürüşü" gerçekleşiyor. 

Eylemlere evlerinden eşlik eden Mısır halkı ise pencerelere çıkarak, Mursi'ye destek için yapılan göstericileri selamlıyor. 

Mısırlı ünlü sanatçı Tarik Elnahri, Baltacılar çetesine katılıp, silah kullanarak, Mursi taraftarı gençlere saldırıyor.

Mısır ordusu sahur vaktinde Kahire'nin Nahda Meydanı'ndaki göstericilere ateş açtı. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

(Kaynak: Küre Medya)

Etiketler : #Mısır   #ordusu   #ateş   #açtı   #   #maktul   #ve   #yaralılar   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN