Kurban derileri çöpe mi gitti?

Aydın'ın Çine ilçesinde Türk Hava Kurumu (THK)'nun, Kurban Bayramı'nda topladığı, arasında sağlam olanların da bulunduğu derilerin bir kısmını çöpe attığı iddia edildi.

04-12-2009


Aydın'ın Çine ilçesinde Türk Hava Kurumu (THK)'nun, Kurban Bayramı'nda topladığı, arasında sağlam olanların da bulunduğu derilerin bir kısmını çöpe attığı iddia edildi. Basında yer alan haber üzerine harekete geçen valilik, derileri çöplükten toplatarak, bir çukura kireçletip gömdürdü. 
 
Konuyla ilgili açıklama yapan THK Çine Şube Başkanı Adnan Tanyel çöplüktekilerin atık deri olduğunu savundu. Tanyel, gömülmemesindeki hatanın ise kendisinde olduğunu kabul etti.

Çine İlçe Müftüsü Mehmet Aslan, kurban derilerinin çöpe atılmasının caiz olmadığını söyledi. Aydın İl Çevre Müdürü Veli Yorgalı da hayvan atıklarının sönmemiş kireçle imha edilerek gömülmesi gerektiğini, evsel atıklarla birlikte çöpe atılmasının suç teşkil ettiğini belirtti.

THK Şube Başkanı Tanyel, yaptığı açıklamada, koyun ve keçi derilerinin taneyle, sığır derilerinin kiloyla satıldığını, bu sebeple büyükbaşların kelle, ayak ve kuyruk kısımlarını yönetmelik gereği almadıklarını, çöplüğe atılanların da bu kısımlar olduğunu iddia etti. Aralarında birkaç tane kurumuş koyun veya keçi derisi de bulunabileceğini söyleyen Tanyel, "Çine'nin yanı sıra Bozdoğan ve Karpuzlu'nun da derilerini topluyoruz. İşe yarayacak hiçbir deri atılmadı, giriş ve çıkışlarımız tutuyor. Bir kayıp söz konusu değil. Deri atıklarının gömülmeden atılması ise benim hatam. Belediye ekiplerinin başında gitmeli, gömdürmeliydim. Aydın'da oturduğum için akşam evime dönmüştüm. Üç ilçeye birden baktığım için bayramda çok yoruldum, o nedenle takip edemedim. Gömmelerini söyledim, ama arkadaşlar gömmeden atmış." şeklinde konuştu.

Olayın Aydın Valiliği'ne intikal etmesi üzerine gece söz konusu çöplüğe giden görevliler, derileri gömerek imha edeceklerini bildirdi. Daha sonra İl Çevre Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürlüğü'nden Ayşe Kalay ve Elvan Şenol isimli iki görevli de olay yerine gitti. Kokudan dolayı deri atıklarına yaklaşamayan görevliler, Çine Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Turgay Deveci'ye, imha işleminin kanunlara göre nasıl yapılacağını anlattıktan sonra ayrıldı. Çine Belediyesi ve Topçam Sulama Birliği'nin iş makinelerinin de seferber edildiği imha işlemi kısa sürede tamamlandı. Belediye ekipleri, atılan derilerin THK'ye ait olduğunu belirtti. Serkan Kuzu isimli bir görevli, "Bunlar aslında deri değil, kırıntı. THK'nin toplama merkezinde bırakılmış. Bizden atılması için rica ettiler." dedi.

İlçe Müftüsü Aslan ise kurban derisinin çöpe atılmasının caiz olmadığını söyledi. Derisi çöpe atılan kurbanın kabul olacağını vurgulayan Aslan, "Önemli olan, kurbanın kesilmesidir fakat deriyi atmak caiz değildir. Deriyi bir fakire veya kuruma verirsiniz, ihtiyacını karşılar. Kurban kesen kişi, deriyi post olarak da kullanabilir. Kurbanın işe yaramayan bölümleri hariç, tırnağı bile çöpe atılmaz. Bunu yapan deri toplayan bir kurumsa eğer, vebali boynunadır. Ayrıca kanunen de suç işlenmiştir. Kurban bir ibadettir, o yüzden de onun her şeyi kıymetlidir." açıklamasında bulundu.
 
(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Kurban   #derileri   #çöpe   #mi   #gitti?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN